Also take a look at our:

Andropauze

Wat is de andropauze?

De andropauze, ook wel de penopauze of Padam (partial androgen deficiency in aging men) genoemd, betreft een daling van het testosteron in het lichaam. Je zou het kunnen zien als de mannelijke variant op de menopauze, alhoewel het oestrogeen in een vrouwenlichaam veel sneller afneemt dan het testosteron in een mannenlichaam.

De menopauze gaat daardoor gepaard met heftigere en duidelijkere symptomen dan de andropauze. Naast testosteron zal ook het gehalte aan andere hormonen afnemen, waaronder melatonine, DHEA’s, IGF-1, het schildklierhormoon en het groeihormoon.

Nano mineralen inzetten bij de andropauze

Behalve het gebruik van kruiden, is het belangrijk de inname van vitaminen en mineralen op pijl te houden. Met een gezond en gevarieerd dieet ben je al een eind op weg, maar ook dan krijg je lang niet altijd alle voedingsstoffen in toereikende mate binnen. Het kan dan zinvol zijn te suppleren met nano mineralen.

Nano mineralen zijn mineralen in minuscule vorm, opgelost in zuiver water. Dit zorgt ervoor dat de mineralen goed door het lichaam worden opgenomen. Wanneer er sprake is van de andropauze kunnen nano magnesium, nano zink en nano ijzer ondersteuning bieden. Het spoorelement indium reguleert alle hormonen direct en indirect via de HPA-as. De sekshormonen worden gemaakt in de bijnieren, die in deze as zitten.

Nano magnesium speelt in op een verlaagd libido, spierzwakte, slaapproblemen, hoge bloeddruk, hartklachten en de verstoorde hormoonhuishouding. Nano zink op erectiestoornissen en een tekort aan testosteron. Nano ijzer is interessant als de andropauze gepaard gaat met traag denken en weinig energie.

Wil je meer weten over wat mannen gezond houdt? Bekijk hier de podcast

Nano mineralen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano zink en koper30-60 ml per dag, voor meer info over doseringen, zie Nano Zink en Zink en Koper – Nano Mineralen
Nano magnesium
Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie Nano Magnesium – Nano Mineralen
Nano ijzerNaar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie Nano ijzer – Nano Mineralen

Wat is de oorzaak van de andropauze

De oorzaak van de andropauze en de lagere testosteronlevels in het lichaam ligt bij de geleidelijke afname van de testosteronproductie en de geleidelijke toename van de sekshormoonbindende globulinen (SHGB’s). De toename van de globulinen zorgt ervoor dat er meer van het aanwezige testosteron aan eiwitten wordt gebonden en er dus minder testosteron overblijft voor andere doeleinden.

Wat zijn symptomen van de andropauze

De andropauze wordt gekenmerkt door de volgende symptomen:

  • Een hoger gehalte aan lichaamsvet
  • Een verlaagd libido (link aandoening)
  • Afname van de spiermassa
  • Minder levenslust
  • Lager energiegehalte
  • Vergeetachtigheid en trager denken.

Ook botontkalking en hart-en-vaatziekten kunnen wijzen op een verstoring van de hormoonhuishouding. Daarnaast kunnen erectiestoornissen (link aandoening), minder ochtenderecties, zweetaanvallen, depressie en slaapstoornissen wijzen op een verlaagd testosterongehalte.

Wat doet de huisarts

Als je met één of meer van bovengenoemde klachten naar de huisarts gaat, dan kan het zijn dat je te horen krijgt dat je in de andropauze zit. Om hier zeker van te zijn zal de arts wellicht een bloedtest afnemen om het testosterongehalte te meten. Daarnaast zal gekeken worden naar de bloeddruk, spierontwikkeling, de beharing van het lichaam en de gezondheid van de testikels. Als er inderdaad sprake blijkt van de andropauze, zal de arts een testosteronbehandeling inzetten.

Je krijgt dan middelen om de testosteronspiegel te verhogen, zoals gels, injecties, tabletten, neussprays, okselsprays of huidpleisters. De arts zal in overleg de beste optie kiezen. Het is echter niet altijd mogelijk om een testosteronbehandeling te ondergaan omdat het, vooral bij mannen op oudere leeftijd, risico’s voor het hart en de prostaat met zich meebrengt. Het behandelplan zal daarom ook bestaan uit een aanpassing van de leefstijl en het behalen van een gezond gewicht, mogelijk in samenspraak met een diëtist.

 

Preventie: hoe kun je het voorkomen?

De andropauze kun je, net als de menopauze, niet voorkomen. Wel kun je, in geval van klachten die daarop wijzen, zelf maatregelen treffen om verlichting te ervaren en prettiger door deze periode heen te komen. Je kunt hiervoor ook zelf een speekseltest doen (Speekseltest hormonen man – Nano Mineralen), die door een therapeut geïnterpreteerd kan worden en die een gerichte behandeling voorstelt.

Als je wilt voorkomen dat je testosterongehalte dusdanig daalt dat je (te snel) in de andropauze terecht komt, is het belangrijk om gezond te eten en leven. Eet gevarieerd, beweeg voldoende en zorg voor een gezond gewicht. Ook voldoende slaap en het verminderen van stress horen bij een gezonde leefstijl die de hormoonhuishouding helpt in balans te houden. Daarnaast zijn er verschillende kruiden verkrijgbaar die bijdragen aan de testosteronproductie.

Zo draagt ashwagandha bij aan een verhoging van het testosterongehalte en stimuleert een supplement van mucuna pruriens (fluweelboom) de dopamineproductie, doordat het de natuurlijke voorloper van dopamine, L-dopa, bevat. Ook van andere hormonen, zoals het groeihormoon, stimuleert mucuna pruriens de productie. Dit ayurvedische supplement helpt het libido te verhogen, de kwaliteit van het zaad te verbeteren en de vruchtbaarheid te ondersteunen (1,2).

Gebruik supplementen alleen in overleg met de behandelend arts of een orthomoleculair therapeut, zeker als je ook andere medicijnen gebruikt.

Je krijgt dan middelen om de testosteronspiegel te verhogen, zoals gels, injecties, tabletten, neussprays, okselsprays of huidpleisters. De arts zal in overleg de beste optie kiezen. Het is echter niet altijd mogelijk om een testosteronbehandeling te ondergaan omdat het, vooral bij mannen op oudere leeftijd, risico’s voor het hart en de prostaat met zich meebrengt. Het behandelplan zal daarom ook bestaan uit een aanpassing van de leefstijl en het behalen van een gezond gewicht, mogelijk in samenspraak met een diëtist.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Mucuna pruriensIn overleg met deskundige
AshwagandaIn overleg met deskundige
Indium1 tot 2 druppels per dag, voor meer info, zie Indium Info – De comeback van een vergeten spoorelement

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium