Also take a look at our:

Artrose

Wat is artrose?

Artrose is een vorm van reuma waarbij het kraakbeen, dat zich in het gewricht bevindt, achteruitgaat. Hierdoor ontstaan ontstekingen in de slijmvlieslaag van het gewricht en kan het bot bij het desbetreffende gewricht veranderen. Dit uit zich vaak in het ontstaan van knobbels. Ook de zenuwen in en rondom het gewricht kunnen zodoende veranderen, waardoor er vaak sprake is van pijn. Artrose kan in één gewricht zitten, maar ook in meerdere gewrichten. Spieren rondom het gewricht verslappen en pezen raken geïrriteerd.

Nano mineralen en geneeskrachtige stoffen bij artrose

Nano mineralen zijn minuscule deeltjes van een mineraal opgelost in zuiver water. Mineralen zijn de bouwstenen van het lichaam, ze zijn nodig voor elk lichaamseigen proces. Het lijf kan mineralen niet zelf aanmaken en is daarom afhankelijk van voeding of supplementen om voldoende binnen te krijgen.

Bij artrose is nano goud aan te raden, dit heeft een ontstekingsremmende werking en stimuleert het herstel van weefsels en de vorming van collageen. Nano goud heeft een vergelijkbare werking als rood licht, omdat goud het rode licht dat in lichaamscellen aanwezig is activeert en haar werking versterkt.

Okinawa mineralen bestaan uit calcium en magnesium in de natuurlijke verhouding van de botten en spieren met daarnaast 76 spoorelementen. Het geheel is bijna identiek aan de menselijke botmatrix, dus is heel voedend voor de botten. Het helpt het lichaam tevens om zuren te neutraliseren. Een overmaat aan zuren wordt onder andere afgezet in botten en gewrichten, wat ontstekingen in de hand werkt. 

Okinawa mineralen hebben een hoge biologische beschikbaarheid, wat in dit geval betekent dat 80% binnen 20 minuten op de plaats van bestemming is. Mits er voldoende vitamine D beschikbaar is in het lichaam. Vergeet dit dus niet extra te nemen in herfst, winter en lente.

Daarnaast zijn er zijn verschillende andere geneeskrachtige stoffen verkrijgbaar die je kunt inzetten wanneer je last hebt van artrose, zoals glucosamine. Glucasomine wordt vaak ingezet in combinatie met chondroïtine. Deze stoffen dragen bij aan de aanmaak en het behoud van het gewrichtskraakbeen. Daarnaast fungeert glucosamine als een ontstekingsremmer, waardoor het pijn kan verlichten. Van nature wordt glucosamine aangemaakt in het kraakbeen, het geeft flexibiliteit en structuur aan collageen. 

Collageen is een eiwit dat onderdeel is van het kraakbeen. Daarnaast is glucosamine ook een bouwsteen van hyaluronzuur, dit stofje zorgt ervoor dat de gewrichten beter gesmeerd worden. Er zijn ook aparte supplementen voor collageen of hyaluronzuur verkrijgbaar. De beste bron van collageen is bottenbouillon van biologische runderbotten, verkrijgbaar bij de biologische slager.

Een ander supplement dat ingezet wordt bij de behandeling van artrose is MSM. Dit is een zwavelverbinding die cruciaal is voor de vorming van collageen en keratine. Daarmee ondersteunt MSM de vorming van het kraakbeen met daarnaast een pijn verminderend effect.

Silicium is een mineraal dat helpt bij het op pijl brengen van calciumniveaus en de vermindering van kalkafzetting waardoor de mobiliteit van de gewrichten beter kan worden.

Astaxanthine is een stofje dat werkzaam is als antioxidant en ook ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Dit stofje vermindert pijn en stijfheid in de gewrichten en gaat ook de afbraak van kraakbeen tegen.

SAMe (S-adenosylmethionine) kan worden ingezet als vervanger van pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie (NSAIDs). Dit is vooral interessant voor mensen die veel last hebben van de bijwerkingen van medicatie. Palmitoylethanolamide (PEA) staat het lichaam ook bij door pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Antioxidanten zijn stoffen die het immuunsysteem ondersteunen en kunnen helpen bij het remmen van ontstekingen. Dit begint met voeding rijk aan antioxidanten, aangevuld met supplementen, waaronder:

• Curcumine (uit kurkuma)
• Duivelsklauw
• Bromelaïne
• Vitamine C
• Groenlipmossel
• Boswelia serrata

Let op: glucosamine supplementen worden vaak gemaakt uit de schaal van schaaldieren, let dus goed op als je een schaaldierenallergie of intolerantie hebt!

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano goud
5 – 30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Goud – Nano Mineralen
Okinawa mineralen1 a 3 gram per dag. Voor meer info, zie Okinawa mineralen – Nano Mineralen
Glucosamine & chondroïtine1500 mg glucosamine in combinatie met 1200 mg chondroïtine per dag
MSM3000-7000 mg per dag
Curcumine
3 x daags 200 mg curcumine, evt. in combinatie met 300 mg duivelsklauw en 150 mg bromelaïne
SiliciumZie verpakking
Vitamine C
1000 a 2000 mg per dag
Boswelia SerrataOp advies
Collageen peptiden
Op advies
AstaxanthineOp advies
GroenlipmosselOp advies
HyaluronzuurOp advies

Natuurlijke Pijnbestrijding:

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Palmitoylethanolamide PEAOp advies
SAMe (S-adenosylmethionine)Op advies

Symptomen artrose

Artrose wordt gekenmerkt door een hele lijst symptomen. Niet alle symptomen zijn altijd aanwezig. Dit hangt o.a. af van de mate waarin de gewrichten aangetast zijn.

 • Startpijn (als je stil hebt gezeten doet opstaan en de eerste stappen pijn of als je net uit bed komt)
 • Startstijfheid
 • Ochtendstijfheid
 • Stijfheid door mobiliteitsbeperking
 • Krakende gewrichten (crepiteren)
 • Verandering van lichaamshouding
 • Zenuwprikkelingen
 • Pijn bij bewegen of belasten van de gewrichten
 • Pijn door gewrichtsontstekingen
 • Moeite met bewegen
 • Zwellingen door vochtophoping
 • Warmtegevoel in het gewricht
 • Osteofyten (voelbare en soms zichtbare knobbels van het bot aan de rand van het gewricht).

Oorzaak artrose

De oorzaak van artrose is tot noch toe onbekend, wel is het inmiddels duidelijk dat leeftijd, erfelijkheid, geslacht, (over)gewicht en eventuele blessures uit het verleden een factor zijn in het ontwikkelen van artrose. Artrose in één gewricht kan het gevolg zijn van een eerdere blessure. In de natuurlijke, alternatieve benadering van artrose wordt de oorzaak vaak gelegd op de aanwezigheid van laaggradige ontstekingen, zoals door een lekkende darm of een tekort aan voedingsstoffen.

Wat doet de huisarts bij artrose?

Als je met klachten die wijzen op artrose naar de huisarts gaat, word je doorgestuurd naar de reumatoloog. Soms volgt een bloedonderzoek om uit te sluiten dat je RA of hemochromatose (ijzeropstapeling) hebt. Ook wordt er soms een röntgenfoto gemaakt om de vervormingen van de botten in kaart te brengen.

Als de artrose het gevolg is van een eerdere blessure, zal deze zich waarschijnlijk niet uitbreiden naar andere gewrichten. Als een blessure niet de oorzaak is, is die kans wel aanwezig. Als de artrose ver is gevorderd is het soms nodig om te opereren en te kiezen voor een gewrichtsprothese. Verder is het advies meestal de aangedane gewrichten niet te overbelasten en veel rust te nemen. Ander advies is voldoende beweging onder begeleiding van een specialist, er wordt dan gekeken naar wat wél kan.

Als er sprake is van overgewicht kan afvallen de gewrichten ontzien of de artrose zelfs remmen.
Daarnaast schrijft de huisarts waarschijnlijk pijnverlichtende medicatie of zalfjes voor of ontstekingsremmende pijnstillers zoals diclofenac en naproxen. Soms wordt er een injectie met een sterk ontstekingsremmende stof in het gewricht gezet. Ook is een doorverwijzing naar een specialist of specialistenteam te verwachten. Denk dan aan een chirurg, fysiotherapeut, oefentherapeut, ergotherapeut, podotherapeut of psycholoog. Het is afhankelijk van de precieze klachten welke vorm van therapie behulpzaam is.

Natuurlijke behandeling artrose

In sommige gevallen blijkt de reguliere behandelvorm ontoereikend of gaan mensen op zoek naar een alternatieve behandeling om medicatie te vermijden. Een holistische aanpak begint altijd met een gezond en gevarieerd dieet, het inzetten van supplementen en mogelijk het onderzoeken van de wortel van de problemen. Dit kan een psychologische wortel zijn, een onderliggende oorzaak zoals een lekkende darm of een combinatie van beiden.

Roodlichttherapie is een behandeling met het rode spectrum van licht (dat meerdere lichtfrequenties bevat). Rood licht stimuleert o.a. de energieproductie van het lichaam en activeert de antioxiderende en ontstekingsremmende werking van lichaamscellen. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat rood lichttherapie bij chronische ontstekingen, auto-immuunaandoeningen en bij pijn verbetering van klachten geeft. Voor meer informatie over de werking van rood licht, lees onze blog daarover.

Leefstijl bij artrose

Naast een gezond en gevarieerd dieet is het belangrijk om een bewegingsvorm te kiezen die past binnen de grenzen van jouw lijf. Denk aan tai chi, qi gong, Nordic walking of een bepaalde vorm van yoga, zoals yoga nidra of restorative yoga. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en je grenzen te leren kennen. Voorkom dat je eroverheen gaat, zodat je lichaam ten alle tijden de ruimte heeft om te herstellen.

Roodlichttherapie is een behandeling met het rode spectrum van licht (dat meerdere lichtfrequenties bevat). Rood licht stimuleert o.a. de energieproductie van het lichaam en activeert de antioxiderende en ontstekingsremmende werking van lichaamscellen. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat rood lichttherapie bij chronische ontstekingen, auto-immuunaandoeningen en bij pijn verbetering van klachten geeft. Voor meer informatie over de werking van rood licht, lees onze blog daarover.

Welke voeding bij artrose

Ontstekingsremmende voeding kan enorm heilzaam zijn bij artrose, omdat er sprake is van een ontstoken slijmvlieslaag in de gewrichten. Denk hierbij aan gember, geelwortel, Ceylon kaneel en omega-3 vetzuren uit vette vis of algen.

Ook het mediterraan dieet is aan te raden omdat dit boordevol antioxidanten zit. Het bestaat voornamelijk uit fruit, groenten en gezonde vetten, zoals olijfolie. Vezelrijke voeding met een hoog silicium gehalte draagt bij aan de ondersteuning van het kraakbeen. Kruiden als heermoes en brandnetel zijn rijk aan silicium, maar ook bruine rijst en bananen bevatten silicium. Snelle koolhydraten (suikers) en alcohol werken ontstekingen in de hand en zijn daarom af te raden.

Roodlichttherapie is een behandeling met het rode spectrum van licht (dat meerdere lichtfrequenties bevat). Rood licht stimuleert o.a. de energieproductie van het lichaam en activeert de antioxiderende en ontstekingsremmende werking van lichaamscellen. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat rood lichttherapie bij chronische ontstekingen, auto-immuunaandoeningen en bij pijn verbetering van klachten geeft. Voor meer informatie over de werking van rood licht, lees onze blog daarover.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium