Also take a look at our:

Astma

Wat is astma?

Astma is een aandoening waarbij de longen overgevoelig zijn voor bepaalde stoffen en daardoor chronisch lijden aan kleine ontstekingen. Er zitten spiertjes rondom de longbuisjes die samentrekken bij blootstelling aan bepaalde prikkels. Dit veroorzaakt benauwdheid doordat de longbuisjes worden vernauwd. Je kunt dit zien als een rietje waar je in knijpt. Er kan dan minder lucht doorheen en zodoende komt er minder zuurstof binnen.

Er zijn verschillende vormen van astma: inspanningsastma, complexe astma, allergische astma en niet-allergische astma. Iemand kan last hebben van meer dan één vorm van astma.

Nano mineralen inzetten bij astma

Het lijf heeft mineralen nodig om verschillende fysieke en mentale processen te regelen. De meeste mineralen maakt het lichaam niet zelf aan en moet je binnenkrijgen via de voeding of door middel van suppletie. Helaas krijgen we niet altijd voldoende mineralen binnen of nemen ze niet goed op uit de voeding. Dan is het extra belangrijk om te kiezen voor goede supplementen, zoals nano mineralen.

Nano mineralen zijn minuscule deeltjes van een puur mineraal, opgelost in zuiver water. Hierdoor kan het worden opgenomen door het mondslijmvlies of de huid, zonder dat het ons maag-darmkanaal hoeft te passeren. Bij astma kunnen nano ijzer, nano zink, nano zilver en nano platina een heilzame werking hebben. 

  • Nano zilver is een natuurlijk antibioticum met een positieve invloed op luchtwegaandoeningen.
  • Nano platina helpt bij infecties en het herstellen van schade van bijvoorbeeld (sigaretten)rook. Krachtige antioxidant
  • Nano zink helpt tegen ontstekingen en bij het herstel van een lekkende darm.
  • Nano ijzer is te gebruiken bij kortademigheid en een zuurstof tekort.

Dosering nano mineralen

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano ijzer (indien tekort)
30-60 ml per dag – zie doseringen bij Nano ijzer
Nano zilver
Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie Nano Zilver – Nano Mineralen
Nano platina
Op advies, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info lees de pagina doseringen
Nano zink (met koper)
Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info zie de doseringen pagina

Symptomen astma

Doorat de longen overgevoelig zijn voor bepaalde stoffen (denk aan huisstofmijt, rook en chemicaliën in schoonmaakmiddelen), zetten de slijmvliezen in neus, keel en longen op wanneer deze stoffen in het lichaam komen. Wanneer dit gebeurt wordt er meer slijm en vocht aangemaakt.

De spiertjes in de longen trekken samen waardoor de longbuisjes vernauwen. Er ontstaat benauwdheid en ademen wordt veel moeilijker. De longen kunnen de lucht die ze in zich dragen niet verversen en er komt geen nieuwe zuurstof binnen. Dit noemen we een astma-aanval.

Andere symptomen van astma zijn: 

• Hoesten

• Piepend geluid bij het ademen

• Vermoeidheid

• Beklemmend gevoel op de borst

• Ophoesten van slijm (vooral ’s nachts)

• Kortademigheid.

*Deze symptomen kunnen ook buiten een astma-aanval om voorkomen.

Kun je astma voorkomen?

Ja en nee. Sommige mensen hebben er meer aanleg voor, waardoor de kans groter is dat zij astma ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen die minstens drie maanden voor de geboorte beginnen met probiotica, kinderen krijgen met 40% minder kans op aandoeningen als astma, allergieën en eczeem (1). Ook helpt het om kinderen van jongs af aan bloot te stellen aan huisdieren, huisstofmijt en boerderijdieren.

Een gezonde darmflora is van belang. Dat betekent dat de gunstige bacteriën in de darmen op peil moeten zijn en dat voedselintoleranties snel ontdekt moeten worden. Dit doe je door middel van een IGg voedingsintolerantietest. Op die manier kun je voorkomen dat je constante ontstekingsreacties veroorzaakt met voeding waar je eigenlijk niet tegen kunt. Zo hoeft het immuunsysteem niet zo hard te werken en zal het minder overgevoelig reageren.

Huisartsen die de stapsgewijze introductie van de vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma meemaakten, zoals wijlen dr. Moolenburgh, zagen een samengaande stijging van immunologische klachten zoals astma. Hoewel er studies zijn die een correlatie laten zien tussen diverse gezondheidsklachten bij kinderen en vaccinaties (2, 3), is er meer onderzoek nodig om dit helder te krijgen.

Toch knappen veel kinderen in de praktijk op, juist van klachten als astma, allergieën en eczeem, als ze ontstoord worden van hun kindervaccinaties. Lees hier meer over in Het ontstoren van vaccinaties: terug naar balans – Nano Mineralen.

Wat doet de huisarts bij astma?

Als je met astmatische klachten naar de huisarts gaat en de huisarts vermoedt inderdaad dat er sprake is van astma, dan zullen er verschillende tests gedaan worden. Zo wordt de longfunctie gemeten en soms vindt er ook bloedonderzoek plaats om het cortisollevel te meten. Een astmapatiënt heeft over het algemeen een te laag cortisol gehalte. Cortisol speelt een rol in het remmen van ontstekingen en overgevoeligheidsreacties.

Als uit de tests blijkt dat je lijdt aan astma, dan wordt er een inhaler (puffer) voorgeschreven. In dit apparaatje zit een ontstekingsremmer die helpt om de spieren in de longen te ontspannen bij een astma-aanval, waardoor ademhalen weer gemakkelijker wordt.

 

Welke geneeskrachtige stoffen kun je nog inzetten bij astma

Naast nano mineralen, is het belangrijk om te kiezen voor een goede probiotica, om de darmflora te ondersteunen. De darmflora en longfunctie zijn sterk met elkaar verbonden, wat betekent dat wanneer er sprake is van gezonde darmen, er minder longklachten zijn.

Astmatische klachten kunnen ook ontstaan als gevolg van een lekkende darm, waarbij de doorlaatbaarheid van de darmen te groot is. Er komen dan ongewenste stoffen in de bloedbaan terecht, waar het lichaam heftig op reageert.

 

Verder is omega 3 een essentieel vetzuur met ontstekingsremmende eigenschappen. Bij astma is er sprake van continue ontstekingen in de longen, waardoor omega 3 een positieve bijdrage kan leveren. Magnesium malaat helpt de spieren in de longen te ontspannen en is daardoor een goede aanvulling bij astmatische klachten.

 

Nutriënt

Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)

Probiotica, kies een variant met ontstekingsremmende stammen die de tolerantie tegen allergenen verhoogt

Zie verpakking voor dosering

Omega 3-vetzuren

Zie verpakking voor dosering

Magnesium malaat

300 mg per dag

Bronnen

1) *Rautava S et al. (2002). Probiotics during pregnancy and breast-feeding might confer immunomodulatory protection against atopic disease in the infant. J Allergy Clin Immunol. 109(1):119-21.

2) Onderzoeken (nvkp.nl)

3) Association Between Aluminum Exposure From Vaccines Before Age 24 Months and Persistent Asthma at Age 24 to 59 Months – PubMed (nih.gov)

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium