Also take a look at our:

Blaasontsteking

Wat is blaasontsteking?

Blaasontsteking, ook wel cystitis genoemd, duidt op een ontsteking van het blaasslijmvlies óf een ontsteking in de urinewegen. Wanneer een blaasontsteking niet wordt behandeld is er een grote kans dat deze erger wordt en zich ontwikkelt tot een nierbekkenontsteking (ontsteking van de nieren).

Nano mineralen en geneeskrachtige stoffen bij blaasontsteking

Nanomineralen zijn minuscule deeltjes van een mineraal opgelost in zuiver water. Mineralen zijn belangrijke bouwstoffen die het lichaam nodig heeft voor allerlei fysieke en mentale processen, zoals celvernieuwing. Bij blaasontsteking kan nano zilver bijzonder heilzaam zijn. Zilver werkt als een natuurlijk antibioticum en hecht zich aan het oppervlaktemembraan van ziekmakende bacteriën en andere pathogenen.

Deze krijgen zo geen zuurstof meer en sterven af. Door zijn minuscule formaat kan nano zilver zelfs een bacterie of virus penetreren waardoor reproductie stopt en het virus of de bacterie afsterft. Ook gisten en schimmels worden op deze en andere manieren door zilver onschadelijk gemaakt.

Nano zink draagt bij aan het remmen van ontstekingen en kan vanuit de bloedbaan de blaas versterken terwijl je met nano zilver de ziekmakende bacteriën doodt. Het is in zo’n situatie van belang om nano zink lang in de mond te houden alvorens door te slikken, terwijl zilver direct doorgeslikt moet worden op nuchtere maag. Koper heeft een antibacteriële werking, dus nano zink met koper is in dit geval de beste keuze.

Een verlaagde ijzerstatus verhoogt de ontstekingsgevoeligheid, het is dus belangrijk je ijzergehalte op peil te houden. Nano ijzer is een makkelijk opneembaar ijzersupplement dan de darmen niet irriteert, in tegenstelling tot veel andere ijzersupplementen.

Andere geneeskrachtige stoffen bij een blaasontsteking zijn:

D-mannose: is een essentiële suiker die van nature vooral in cranberries te vinden is. Het voorkomt dat bacteriën zich aan de blaaswand hechten. De bacteriën binden zich aan de D-mannose en worden vervolgens uitgeplast. D-mannose is preventief inzetbaar, maar ook op het moment dat er al een blaasontsteking is ontstaan.

Probiotica: zorgen voor een gezonde bacteriebalans in de darmflora. Specifiek met de stammen Lactobacillus rhamnosus GG (LGG),  Lactobacillus rhamnosus GR-1 (GR-1), Lactobacillus reuteri RC-14 (RC-14), Lactobacillus acidophilus LA-5 (LA-5) en Bifidobacterium lactis BB-12 (BB-12). Deze stammen zijn effectief voor het verhogen van de weerstand en ter preventie en behandeling van infecties in de urineweg en de blaas.

Vitamine C: is een krachtig antioxidant en ontstekingsremmer dat bijdraagt aan de werking van het immuunsysteem. Daarnaast verhoogt vitamine C in de vorm van ascorbinezuur de zuurtegraad in de blaas, waardoor bacteriën er minder goed overleven.

Brandnetel: bevat veel vitamine A, vitamine C en antioxidanten. Ook heeft brandnetel een vochtafdrijvende werking, wat betekent dat het de urinedoorloop stimuleert. Geregeld een kopje brandnetelthee kan de blaas behoorlijk ondersteunen.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano zilver
5- 30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zilver – Nano Mineralen
Nano zink (en koper)
30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zink en Zink en Koper – Nano Mineralen
Nano ijzer
30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano IJzer – Nano Mineralen
D-mannose
In overleg met een deskundige
Probiotica
Zie verpakking
Vitamine C1000 – 2000 mg per dag
BrandnetelTijdens de blaasontsteking 3 keer daags een kopje

Blaasontsteking symptomen

Blaasontsteking wordt gekenmerkt door verschillende symptomen, waaronder:

• Vaak plassen
• Als je plast, komt er maar weinig uit
• Plassen doet pijn (branderig gevoel)
• De urine is donkerder of troebel
• Pijn in de onderbuik of onderrug
• Koorts
• Bloed in de urine
• Pijn tussen de anus en balzak

Niet alle symptomen komen altijd voor.

Blaasontsteking oorzaak

Een blaastonsteking ontstaat wanneer er bacteriën in de blaas terechtkomen die zich nestelen in het blaasslijmvlies. Zo kan het zijn dat er bacteriën in de blaas komen door seksueel contact, er bacteriën vanuit de dikke darm in de blaas komen, maar ook als er teveel afvalstoffen in het lijf rondzwerven. Dit laatste kan komen door bijvoorbeeld een verminderde spijsvertering of een ongezond dieet.

Andere oorzaken van een blaasontsteking zijn: parasieten, slechte hygiëne, antibiotica, verstoring van de natuurlijke PH-waarde (bv. door geparfumeerde zeep), menopauze en onvoldoende water drinken.

Holistisch gezien is de blaas verbonden met het element water en de emotie angst. Een blaasontsteking ontstaat sneller wanneer je je langere tijd niet veilig voelt of geen stevige basis hebt. Het kan gaan om existentiële levensangst, maar ook om een gebrek aan andere basisvoorwaarden zoals financiële zekerheid en sociale contacten. Bepaalde bestaansangst kan al ontstaan zijn toen je nog in de baarmoeder zat. De angst is dan niet van jou, maar eigenlijk van je moeder.

In dit geval kan het zinvol zijn je diepliggende angsten te onderzoeken, bijvoorbeeld met behulp van een psycholoog, systemisch opsteller of natuurtherapeut. Vervolgens gaat het erom je gevoel van veiligheid te vergroten. Energetisch lichaamswerk kan je helpen je meer ontspannen te voelen bij het leven en je zelfvertrouwen te vergroten.

Vrouwen hebben een grotere kans op blaasontsteking, doordat hun plasbuis zich dichter bij de anus bevindt, maar ook omdat de plasbuis een stuk korter is. Daardoor kunnen de bacteriën sneller en gemakkelijker bij het blaasslijmvlies komen. Ook tijdens de seks komen bacteriën dus sneller in de plasbuis terecht. Daarnaast vergroot zwangerschap de kans op blaasontstekingen omdat de urineleiders wijder open staan en de blaaswand iets zwakker is.

Daarnaast drukt de baby op de blaas en blijven er vaak kleine restjes urine achter die een goede bodem vormen voor bacteriën. Ondanks dat vrouwen een groter risico lopen, kunnen ook mannen een blaasontsteking oplopen. Voornamelijk op latere leeftijd wanneer er problemen ontstaan met de prostaat.

Wat doet de huisarts bij een blaasontsteking

Als je met klachten die wijzen op een blaasontsteking naar de huisarts gaat, zal deze urine afnemen en opsturen naar het lab. Vervolgens zal hij een antibioticakuur voorschrijven om de blaasontsteking aan te pakken.

Natuurlijke behandeling blaasontsteking

De antibiotica van de huisarts kan effectief zijn, maar het probleem op ten duur ook vergroten. Antibiotica brengt de darmflora in de war waardoor er onvoldoende gezonde bacteriën zijn om de slechte bacteriën in toom te houden.

Dit kan ervoor zorgen dat je snel wéér een blaasontsteking hebt of komt te zitten met andere klachten, zoals een verstoorde spijsvertering of lekkende darm. Je zult ook merken dat wanneer je een paar keer antibiotica hebt gebruikt voor je blaasontsteking, het niet meer effectief is. De bacteriën zijn resistent geworden.

Het is dus veel raadzamer om via een natuurlijke behandeling het probleem bij de wortel aan te pakken. Dit begint met het in balans brengen van de darmflora door middel van probiotica en een gezond en gevarieerd dieet. Kies daarnaast voor de eerder genoemde nano mineralen, met name nano zilver en supplementen die de genezing van de blaasontsteking ondersteunen.

Een orthomoleculair therapeut of natuurgeneeskundige kan je hierbij helpen. Daarnaast is het interessant de emotionele oorzaak te onderzoeken, zoals hierboven beschreven.

Leefstijl tips bij een blaasontsteking

Als je last hebt van blaasontsteking is het allereerst belangrijk om een gezond dieet te volgen, aangevuld met eerder genoemde supplementen. Verder is het belangrijk om stress te verminderen en je gevoel van gedragenheid te vergroten, bijvoorbeeld door middel van dagelijkse meditatie of yoga.

Daarnaast is het vrij belangrijk een hygiënische etiquette te volgen wanneer je last hebt van blaasontsteking of dit wilt voorkomen. Als je naar het toilet bent geweest, veeg dan voor naar achteren, zodat bacteriën uit de anus niet naar de vagina en plasbuis geveegd worden. Ook is het van belang om de blaas altijd volledig leeg te plassen en om te plassen na het vrijen. Op die manier blijven er geen bacteriën achter in de blaas of plasbuis.

Andere tips zijn het dragen van katoenen of wollen ondergoed in plaats van synthetische slipjes. Katoen is namelijk een doorademende stof, waardoor er in de vagina geen warme broedplaats ontstaat voor bacteriën. Als je vaak last hebt van blaasontsteking is het ook af te raden om veel in bad te gaan. Ook het warme water kan een broedplaats creëren voor bacteriën bij de genitaliën.

Gebruik geen geparfumeerde zeep in de intieme zone. Dit verstoord namelijk de natuurlijke PH-waarde van de vagina waardoor de kans op blaasontstekingen wordt vergroot. Jammer genoeg bevat veel reguliere zeep voor de intieme zone wel parfum, blijf daar ver van uit de buurt!

Dit kan ervoor zorgen dat je snel wéér een blaasontsteking hebt of komt te zitten met andere klachten, zoals een verstoorde spijsvertering of lekkende darm. Je zult ook merken dat wanneer je een paar keer antibiotica hebt gebruikt voor je blaasontsteking, het niet meer effectief is. De bacteriën zijn resistent geworden.

Het is dus veel raadzamer om via een natuurlijke behandeling het probleem bij de wortel aan te pakken. Dit begint met het in balans brengen van de darmflora door middel van probiotica en een gezond en gevarieerd dieet. Kies daarnaast voor de eerder genoemde nano mineralen, met name nano zilver en supplementen die de genezing van de blaasontsteking ondersteunen.

Een orthomoleculair therapeut of natuurgeneeskundige kan je hierbij helpen. Daarnaast is het interessant de emotionele oorzaak te onderzoeken, zoals hierboven beschreven.

Voeding tips bij een blaasontsteking

Laten we beginnen met drinken, want bij blaasontsteking is het enorm belangrijk dat je véél water drinkt. Je wilt de bacteriën immers uitplassen. Tegelijkertijd draagt veel water drinken dus bij aan het voorkomen van een blaasontsteking. Dat betekent minimaal 1,5 liter water per dag. Als je dat moeilijk vindt zijn er verschillende apps te downloaden die je een herinnering sturen om water te drinken.

Ook kan het helpen om een grote fles water op het aanrecht te zetten (niet in de koelkast, dat is te koud voor je lijf) en hier wat citroen, cranberry’s of komkommer aan toe te voegen. Ook dagelijks een eetlepel ongezoet cranberrysap kan een groot verschil maken.

Betreft je voeding is het belangrijk om genoeg gezonde bacteriën binnen te krijgen. Denk aan gefermenteerde producten zoals zuurkool, kimchi, kefir en kombucha. Eet ook voldoende gember, dit krachtige worteltje bevat namelijk veel antioxidanten en heeft een ontstekingsremmende en zuiverende werking. Ook verse knoflook draagt bij aan het verminderen van infecties.

Vermijd suikers, snelle koolhydraten, alcohol en koffie, deze voedingsmiddelen verergeren namelijk de ontstekingen. Een tijdje suikervrij eten kan ook behoorlijk bijdragen aan het verbeteren van de darmflora en het voorkomen of verhelpen van blaasontsteking.

Daarnaast is het vrij belangrijk een hygiënische etiquette te volgen wanneer je last hebt van blaasontsteking of dit wilt voorkomen. Als je naar het toilet bent geweest, veeg dan voor naar achteren, zodat bacteriën uit de anus niet naar de vagina en plasbuis geveegd worden. Ook is het van belang om de blaas altijd volledig leeg te plassen en om te plassen na het vrijen. Op die manier blijven er geen bacteriën achter in de blaas of plasbuis.

Andere tips zijn het dragen van katoenen of wollen ondergoed in plaats van synthetische slipjes. Katoen is namelijk een doorademende stof, waardoor er in de vagina geen warme broedplaats ontstaat voor bacteriën. Als je vaak last hebt van blaasontsteking is het ook af te raden om veel in bad te gaan. Ook het warme water kan een broedplaats creëren voor bacteriën bij de genitaliën.

Gebruik geen geparfumeerde zeep in de intieme zone. Dit verstoord namelijk de natuurlijke PH-waarde van de vagina waardoor de kans op blaasontstekingen wordt vergroot. Jammer genoeg bevat veel reguliere zeep voor de intieme zone wel parfum, blijf daar ver van uit de buurt!

Dit kan ervoor zorgen dat je snel wéér een blaasontsteking hebt of komt te zitten met andere klachten, zoals een verstoorde spijsvertering of lekkende darm. Je zult ook merken dat wanneer je een paar keer antibiotica hebt gebruikt voor je blaasontsteking, het niet meer effectief is. De bacteriën zijn resistent geworden.

Het is dus veel raadzamer om via een natuurlijke behandeling het probleem bij de wortel aan te pakken. Dit begint met het in balans brengen van de darmflora door middel van probiotica en een gezond en gevarieerd dieet. Kies daarnaast voor de eerder genoemde nano mineralen, met name nano zilver en supplementen die de genezing van de blaasontsteking ondersteunen.

Een orthomoleculair therapeut of natuurgeneeskundige kan je hierbij helpen. Daarnaast is het interessant de emotionele oorzaak te onderzoeken, zoals hierboven beschreven.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium