Also take a look at our:

Burn-out

Wat is een burn-out?

Bij een burn-out voel je je opgebrand en is er sprake van emotionele en fysieke uitputting. Mensen met een burn-out kunnen het gevoel hebben dat ze tekortschieten in hun werk en andere activiteiten en dat ze niet presteren op het niveau dat ze van zichzelf kennen. Er ontstaat vaak een cynische en onverschillige houding: het maakt allemaal niets meer uit en ook de zin van het leven wordt in twijfel getrokken.

Een burn-out is vaak werk gerelateerd, maar kan ook een gevolg zijn van mantelzorg, zorg voor de kinderen of stress in het privéleven. Meestal is het een combinatie van factoren. Een burn-out duurt minimaal drie maanden, maar duurt regelmatig meer dan een jaar.

Nano magnesium en nano platina bij burn-out inzetten

Mineralen zijn belangrijke micronutriënten die je lichaam gebruikt voor allerlei lichamelijke en mentale processen. Wanneer je gezond en gevarieerd eet, haal je de meeste mineralen uit je voeding. Helaas bevatten onze hedendaagse voedingsmiddelen niet altijd meer alle mineralen of ze bevatten er te weinig van. Veel mensen slikken daarom mineralen als supplement om hun lichaam optimaal te ondersteunen.

Bij burn-out is magnesium het mineraal bij uitstek. Bij stress verbruik je namelijk extra veel magnesium. Als je een burn-out hebt, heb je doorgaans veel stress (ervaren) en is het dus van belang de magnesiumvoorraad aan te vullen. Kies voor een goed opneembare vorm van magnesium, zoals nano magnesium, zodat je zoveel mogelijk profijt hebt van het supplement. Ook nano platina kan ondersteunen bij burn-out, omdat het bijdraagt aan het herstel van bijnieruitputting, concentratieverlies, fysieke en mentale uitputting en stress.

Uit onderzoek is gebleken dat het spoorelement indium de HPA-as reguleert (een soort lus in het lichaam tussen de hypofyse, hypothalamus en de bijnieren), waardoor alle hormonen in het lichaam direct of indirect gereguleerd worden en beter met elkaar in balans zijn. De HPA-as zorgt onder andere voor het in goede banen leiden van de lichamelijke stressrespons.

Met welke supplementen kun je tekorten aanvullen

Bij mensen met een burn-out worden vaak tekorten gesignaleerd. Zo kan een ijzer- en zinktekort optreden, maar ook een tekort aan vitamine C en bepaalde B-vitaminen kan de burn-out klachten verergeren of in stand houden. Het is dus belangrijk om voldoende van deze vitaminen binnen te krijgen. Vooral ijzer, vitamine B12 en zink zijn belangrijke waarden die een specialist voor je kan testen.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano magnesium
Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie Nano Magnesium – Nano Mineralen
Nano zink
30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zink en Zink en Koper – Nano Mineralen
Nano ijzer
30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano IJzer – Nano Mineralen
Nano platina
Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie Nano Platina – Nano Mineralen
Indium
1 a 2 druppels per dag. Voor meer info over doseringen, zie Gebruiksadvies bij indium.
GuaranaZie aanbevolen dosering op de verpakking, evt. verdubbelen, zie 2x alternatieven voor koffie: guarana en rhodiola – Nano Mineralen
RhodiolaZie aanbevolen dosering op de verpakking, evt. verdubbelen, zie Rhodiola bij depressie, helpt het echt? – Nano Mineralen
Vitamine C (calcium / magnesium ascorbaat)1000 mg tot 3000 mg per dag
Vitamine B12 (methylcobalamine)1000 – 3000 µg per dag

Hoe ontstaat een burn-out?

Veel mensen denken dat een burn-out van de één op de andere dag ontstaat. Dat ineens de koek op is. Maar in feite ontstaat een burn-out geleidelijk door systematische overspanning en stress. Iemand spant zich voor langere tijd meer in dan hij of zij eigenlijk kan, waardoor lichaam en geest niet voldoende rust en slaap krijgen om te herstellen.

Zo wordt er continu meer gegeven en minder opgeladen, met een burn-out als resultaat. Vaak wordt al in een vroeg stadium al signalen van een burn-out gegeven, dat is het ideale moment om in te grijpen. Helaas worden de signalen vaak pas gesignaleerd als de burn-out er al is.

Burn-out bij mannen vs. vrouwen

Vrouwen hebben vaker last van een burn-out dan mannen. Dat komt omdat vrouwen meer waarde hechten aan acceptatie van anderen. In de oertijd was het voor vrouwen gevaarlijker om afgewezen te worden en buiten de groep geplaatst te worden dan voor mannen. Een vrouw is kwetsbaarder en daarom was zij afhankelijker van de acceptatie van anderen.

Een vrouw zal dus sneller te ver gaan op haar werk om geaccepteerd te worden. Interessant genoeg zijn mannen juist gevoeliger voor onregelmatige werktijden, een hoge werkdruk en conflicten op het werk. Dit zijn bij mannen belangrijke oorzaken van een burn-out. Slapeloosheid, een verlies aan concentratie, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en een verminderde productiviteit zijn symptomen die bij mannen vaker voorkomen dan bij vrouwen.

De rol van hormonen en bijnieruitputting bij een burn-out

Door het verstoorde rust- en inspanningsritme, ontstaat er vaak een verstoorde hormoonhuishouding waarin er te veel of weinig hormonen worden aangemaakt. Bij langdurige stress raken de bijnieren, die het stresshormoon cortisol produceren, uitgeput. Dat noemen we bijnierputting.

Het gevolg is dat de cortisolaanmaak niet meer correspondeert met de hoeveelheid stress, waardoor de stressbestendigheid afneemt en er burn-out klachten ontstaan. Een ontregelde cortisolhuishouding kan er bovendien voor zorgen dat je vaker woede-uitbarstingen hebt.

Hoe kun je herstellen van een burn-out

Herstellen van een burn-out duurt minimaal drie maanden, maar geregeld een jaar of langer. Dat komt omdat de energiereserves zijn uitgeput en weer moeten worden aangevuld. Dat vraagt om een lange tijd van rust, niks doen en juist dingen doen waar je energie van krijgt. Voor veel mensen is een burn-out daarom een periode waarin ze ontdekken waar ze écht energie van krijgen. Soms wordt er dan een carrièreswitch gemaakt.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de patronen die ervoor gezorgd hebben dat de burn-out kon ontstaan. Als je hier inzicht in hebt, is het belangrijk om te kijken in hoeverre je deze patronen kunt veranderen, zodat je niet weer een burn-out krijgt. Deskundige hulp tijdens dit proces is bijna noodzakelijk.

Wat doet de huisarts bij een burn-out

De huisarts zal samen met jou onderzoeken wat de oorzaak is van de burn-out. Wat veroorzaakt stress? Hoe ziet je dagelijks leven eruit? De kans is groot dat de huisarts je doorstuurt naar de praktijkondersteuner, een psycholoog of coach. Deze hulpverlener zal vooral met je kijken naar het verminderen van stress en spanning, het omgaan met stress en een plan maken voor de toekomst. Medicijnen helpen niet bij een burn-out, er zijn wel supplementen die ondersteuning kunnen bieden.

Welke supplementen inzetten bij een burn-out

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon kan lichaam en geest helpen te herstellen bij een burn-out. Een echt dieet vraagt voor veel mensen met een burn-out te veel, maar meer groenten eten en kiezen voor producten die je écht voeden is al een hele stap. Dat ondersteunt je energiereserves om weer op pijl te komen.

Daarnaast is het belangrijk om minder tot geen koffie te drinken, zodat de hormoonhuishouding weer in balans kan komen. Cafeïne stimuleert de aanmaak van het stresshormoon cortisol, precies wat je niet wilt wanneer je herstellende bent van een burn-out. Kies daarom voor een koffievervanger, zoals guarana of rhodiola. Ook is het belangrijk eventuele tekorten, zoals een ijzertekort, aan te vullen. Tekorten van bepaalde vitaminen en mineralen kunnen bijdragen aan een burn-out.

Hoe kun je guarana inzetten bij burn-out

Guarana bevat cafeïne, maar geeft de cafeïne niet in één keer af, zoals koffie dat doet. Er wordt daardoor geen enorme hoeveelheid cortisol (stresshormoon) geproduceerd, zodat je bijnieren lekker kunnen blijven ontspannen. Guarana wordt vaak verwerkt in kant-en-klare koffievervangers die je vindt in de natuurwinkel, maar is ook verkrijgbaar als supplement. Als je kiest voor een supplement van een hoogwaardig merk, weet je zeker dat de werkzame stoffen in guarana behouden zijn gebleven en je profiteert van alle gezondheidsvoordelen van dit kruid.

Er zijn ook guarana supplementen verkrijgbaar waar de cafeïne is uitgehaald. Dankzij alle andere energie gevende stoffen in guarana is het supplement niet minder opwekkend. Integendeel: de afgifte van energie is op deze manier nog gereguleerder en beschermt je bijnieren tegen eventuele stress die de cafeïne zou kunnen veroorzaken.

Daarnaast is het belangrijk om minder tot geen koffie te drinken, zodat de hormoonhuishouding weer in balans kan komen. Cafeïne stimuleert de aanmaak van het stresshormoon cortisol, precies wat je niet wilt wanneer je herstellende bent van een burn-out. Kies daarom voor een koffievervanger, zoals guarana of rhodiola. Ook is het belangrijk eventuele tekorten, zoals een ijzertekort, aan te vullen. Tekorten van bepaalde vitaminen en mineralen kunnen bijdragen aan een burn-out.

Waarom rhodiola inzetten als koffievervanger

Rhodiola is een adaptogeen, wat betekent dat het stofjes bevat die lichaam en geest veerkrachtig maken in het omgaan met stress. Rhodiola werkt opwekkend als je je moe, gespannen en uitgeput voelt en misschien zelfs een beetje hopeloos. Deze sterke plant brengt je weer in contact met de lichte kant van het leven en dat voel je direct in lichaam én geest.

Op het moment dat je te veel stress ervaart, geeft rhodiola je de rust die je nodig hebt om weer tot jezelf te komen. Rhodiola is onder andere verkrijgbaar als poeder om een lekkere latte mee te maken. De smaak ligt niet heel ver af van die van koffie, maar het is wel even wennen. Veel mensen kiezen daarom voor een rhodiola supplement. Er zijn supplementen verkrijgbaar die zowel guarana als rhodiola bevatten.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium