Also take a look at our:

Diabetes type 2

Wat is Diabetes type 2?

Er zijn bestaan drie verschillende vormen van diabetes:

  • diabetes type 1 is een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam stopt met de aanmaak van insuline
  • diabetes type 2 kan ontstaan door insulineresistentie
  • diabetes type 3 wordt gelinkt aan Alzheimer, omdat de hersenen dan niet meer beschikken over herseninsuline.


In dit artikel hebben we het over diabetes type 2, ook wel suikerziekte genoemd. Bij deze vorm van diabetes heeft het lichaam problemen met de aanmaak of opname van insuline. Insuline brengt glucose (bloedsuiker) naar de juiste plaatsen in het lichaam.

Wanneer er langdurig te veel glucose het lichaam binnenkomt door het eten van suiker en snelle koolhydraten, maakt het lichaam constant insuline aan en kan er insulineresistentie optreden. Dat is de aanloop naar diabetes type 2.

Nano mineralen en geneeskrachtige stoffen bij diabetes type 2

Ook nano mineralen kunnen ondersteuning bieden bij diabetes type 2. Dit zijn minuscule mineraaldeeltjes, opgelost in zuiver water. Deze oplossing kan oraal ingenomen worden of via een spray aangebracht worden op de huid. Nano magnesium speelt een belangrijke rol bij de werking van insuline, net als nano zink en nano koper.

Indium helpt bij de heropbouw en het aansturen van de hormoonklieren, waaronder de alvleesklier. De alvleesklier is verantwoordelijk voor de aanmaak van insuline en glucagon. Bij inname van indium worden ook mineralen zoals magnesium, zink en chroom gemakkelijker opgenomen door het lichaam. Voornamelijk de opname van chroom is belangrijk, omdat chroom een goede werking van insuline bevordert.

Consulteer altijd een orthomoleculair specialiseerde arts of therapeut als je diabetes zo natuurlijk mogelijk wilt behandelen.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano magnesium
30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie Nano magnesium
Nano zink (en koper)
30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zink en Zink en Koper – Nano Mineralen
Indium
Starten met 1 druppel per dag. Lees meer over de dosering op de Indium pagina
Probiotica met 8 oerstammenZie verpakking

Hoe werkt de bloedsuikerspiegel?

Glucose komt het lichaam binnen via koolhydraatrijke voeding. Het is een belangrijke brandstof voor allerlei lichamelijke en mentale processen. Na het eten stijgt de bloedsuikerspiegel (glucose) en gaat je lichaam insuline aanmaken. Insuline vervoert de glucose door het lichaam, zodat het lichaam goed van de glucose gebruik kan maken. Wat over is, wordt opgeslagen als vet.

Als de glucose is vervoerd, daalt de bloedsuikerspiegel weer tot een normaal niveau (tussen de 3 en 8 millimol per liter (mmol/L)). Als het glucosegehalte te ver daalt, bijvoorbeeld omdat je lang niets gegeten hebt, maakt je lichaam glucagon aan om het glucosegehalte weer te verhogen. Zo wordt de bloedsuikerspiegel constant op pijl gehouden. Lees meer over insulineresistentie en de bloedsuikerspiegel in Bloedsuiker en insulineresistentie: zo werkt het – Nano Mineralen.

Hoe ontstaat een schommelende bloedsuikerspiegel

Wanneer de bloedsuikerspiegel grote pieken en dalen doormaakt, spreken we van een schommelende bloedsuikerspiegel. Bij een piek kun je je overprikkeld, vermoeid en buiten adem voelen. Bij een dal voel je je zwak, slapjes en heb je zelfs kans om flauw te vallen.

Een constant hongergevoel kan wijzen op een schommelende bloedsuikerspiegel. Dat komt omdat het lichaam alsmaar om insuline en glucose vraagt, in een poging de bloedsuikerspiegel weer recht te krijgen. Door die constante hongerprikkel komt er steeds nieuw glucose in het bloed en moet het lichaam steeds weer insuline aanmaken.

Op een zeker moment raakt je lichaam eraan gewend constant insuline in het bloed te hebben, waardoor het er resistent voor wordt. Je lichaam maakt dan nog wel insuline aan, maar de cellen zijn er minder gevoelig voor geworden en hebben niet in de gaten dat er insuline aanwezig is. De insuline werkt dan minder goed en de glucose wordt niet meer effectief vervoerd. Wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen ontstaat diabetes type 2.

Wat doet de (huis)arts bij een diabetes type 2

Diabetes type 2 kan jarenlang onopgemerkt blijven, doordat de symptomen niet altijd duidelijk op diabetes wijzen. Zo kan er sprake zijn van wazig zien, vermoeidheid, afvallen of aankomen en steeds terugkerende infecties (zoals blaasontstekingen). Een huisarts kan vaststellen of er sprake is van diabetes door middel van een bloedtest, waarbij de bloedsuikers gemeten worden in millimol per liter.

Als er sprake is van diabetes type 2 wordt er soms medicatie voorgeschreven voor het cholesterol, bloedsuiker en bloeddruk. Vaak wordt ook de hulp ingeschakeld van een diëtist of leefstijlcoach. Soms is het zelfs nodig om te werken met insulinespuiten.

Hoe kun je diabetes voorkomen?

Insulineresistentie kan voorkomen worden door een gezond en gevarieerd voedingspatroon wat gepaard gaat met voldoende beweging en onderhouden van een gezond gewicht. Denk aan een dieet met veel natuurlijke en onbewerkte producten, langzame koolhydraten en weinig suiker. Zelfs te veel fruitsuikers kunnen zorgen voor een hoge piek in de bloedsuikerspiegel. Vruchtensap is voor veel mensen daarom niet zo gezond als het lijkt.

Het kan helpen om bij het nuttigen van fruit wat Ceylon kaneel te gebruiken. Kaneel zorgt voor minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Ook een goede nachtrust (7 à 8 uur per nacht) is belangrijk, dit draagt namelijk bij aan een gezonde hormoonhuishouding.

Het belang van de darmflora bij diabetes type 2

Voor het voorkomen van diabetes type 2 is het belangrijk de darmflora gezond te houden. Dit kan door het eten van voedsel met goede bacteriën erin, zoals yoghurt, karnemelk, acidophilusmelk en rauwmelkse kazen (brie). Let er bij dit soort voeding wel op dat de bron van de bacteriën niet aan een hittebron is blootgesteld. Dan overleven de bacteriën namelijk niet en je wilt ze juist levend in de darmen krijgen.

Soms is het daarom makkelijker om te kiezen voor een probiotica supplement met tenminste acht verschillende bacteriestammen. Voor een optimaal effect kan een prebiotica (oplosbare vezels) ook behulpzaam zijn. Prebiotica is namelijk essentieel voor een goede werking van de darmflora en de ingenomen probiotica.

Intermittent fasting inzetten bij diabetes type 2

Intermittent fasting is een manier om het lichaam te helpen gewicht te verliezen en de bloedsuikerspiegel onder controle te krijgen. Zo leert het ’t lichaam om te gaan met hongersignalen en het weer juist aanmaken van insuline en glucagon.

Bij intermittent fasting is er een blok van 8 uur per dag waarin je mag eten. De overige 16 uur eet je niks. Zo kun je ervoor kiezen om te eten van 11u tot 19u. Dan ontbijt of brunch je rond 11u en nuttig je je diner rond 18u. Na 19u eet je niks meer tot 11u de volgende dag.

Bij intermittent fasting is het extra belangrijk dat je in de periode dat je eet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt met de maaltijden. Daarom is het altijd aan te raden dit samen met een deskundige op te starten.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium