Also take a look at our:

Erectieproblemen

Wat is erectiele disfunctie en wat zijn de symptomen

Erectieproblemen, of erectiele disfunctie, is het terugkerend onvermogen om een stijve penis te krijgen of langere tijd vol te houden. Erectieproblemen kunnen voorkomen in combinatie met een laag libido, maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Mannen met erectiele disfunctie kunnen zin hebben in seks, maar ervaren een lichamelijk onvermogen om seks te hebben.

Sommige mannen krijgen hun penis niet omhoog, anderen wel maar niet voor lang of ze krijgen niet de mate van hardheid die ze gewend zijn. Erectieproblemen gaan helaas vaak gepaard met schaamte. 15% van de mannen boven de 18 heeft er weleens last van.

Nano mineralen en geneeskrachtige stoffen bij erectieproblemen

Mineralen zijn belangrijke bouwstoffen die je lichaam nodig heeft voor het uitvoeren van fysieke en mentale processen. Nano mineralen zijn de kleinste en puurste elementaire deeltjes van deze mineralen. Ze worden goed opgenomen en dringen door tot de diepste lagen, zodat ze direct hun werk kunnen doen. Nano mineralen kunnen daarom bijdragen aan de vermindering van erectieproblemen.

Zo dragen nano zink en nano koper bij aan de regulering van dopamine, wat een positieve invloed heeft op de aanmaak van testosteron. Zink is bovendien een belangrijk mineraal voor de aanmaak van testosteron. Indium verhoogt de opname van zink en is daarom waardevol bij het herstel van erectiele disfunctie. Ook reguleert indium de hormoonhuishouding via de HPA-as.

Ook nano platina en nano magnesium bieden ondersteuning bij erectieproblemen. Platina heeft een positieve invloed op lichamelijke uitputting en fysieke en mentale stress. Daarnaast zorgt het voor meer balans in de hormoonhuishouding waardoor groeihormonen en testosteronlevels in balans blijven. Magnesium vermindert moeheid en kan een rol spelen bij depressie en angst.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano platina
Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie Nano Platina – Nano Mineralen
Nano zink
30-60 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zink en Zink en Koper – Nano Mineralen
Nano magnesium
Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie Nano Magnesium – Nano Mineralen

Erectieproblemen oorzaak

De oorzaak van erectieproblemen kan per man verschillen en heeft vaak te maken met leefstijl. Zo kan overmatig gebruik van drugs en alcohol bijdragen tot erectieproblemen, net als medicatie en roken. Ook stress, prestatiedruk en depressie kunnen erectieproblemen veroorzaken, vaak omdat een man dan te veel met zijn hoofd bezig is. De oorzaak kan ook liggen in een verstoorde hormoonhuishouding, waarbij er niet voldoende testosteron en groeihormoon aanwezig is.

Testosteron wordt bij mannen vooral aangemaakt in de testikels (ballen), wanneer dit proces niet goed verloopt, kan er een tekort aan testosteron ontstaan. De verstoring van dit proces kan in de testikels liggen, maar kan ook voortkomen uit de hersenen die geen sein tot testosteronproductie afgeven. Dit noemen we secundair hypogonadisme. Voor mannen boven de veertig zijn erectieproblemen soms een indicatie van aderverkalking. Een andere, vaak vergeten, oorzaak van erectieproblemen zijn relatieproblemen of een gebroken vertrouwen tussen de partners.

Wat doet de huisarts bij erectieproblemen

Wanneer je met erectieproblemen naar de huisarts gaat, gaat deze met je in gesprek om erachter te komen of de problemen een lichamelijke of mentale oorzaak hebben. Bij een mentale oorzaak, zoals depressie of relatieproblemen, zal de huisarts doorverwijzen naar een psycholoog, relatietherapeut of seksuoloog. Wanneer er waarschijnlijk sprake is van een fysieke oorzaak zal de huisarts een bloedtest afnemen om zicht te krijgen op de hormoonhuishouding, de hart- en bloedvaten controleren en vragen stellen over de leefstijl.

Op basis daarvan wordt er doorverwezen naar een cardioloog, uroloog, endocrinoloog, diëtiste of leefstijlcoach. De huisarts schrijft mogelijk een erectiemedicijn of groeihormoon voor of beveelt aan om een vacuümpomp of penisring uit te proberen. Wanneer er sprake is van secundair hypogonadisme wordt dit soms via hormooninjecties (chorionic gonadotrophine) in de testikels behandeld.

Wat kun je zelf doen bij erectieproblemen?

Wanneer je last hebt van erectieproblemen is het belangrijk om je leefstijl onder de loep te nemen. Roken, alcohol en drugs kunnen bijdragen aan erectieproblemen, maar ook stress en mentale druk. Indien nodig kan het interessant zijn om met een coach aan de slag te gaan, zoals een leefstijlcoach, mindsetcoach of mindfulnesscoach.

Als je te zwaar bent, is het belangrijk om op een verantwoorde manier gewicht te verliezen. Een te zwaar (of te licht!) lichaamsgewicht draagt namelijk bij aan een erectieproblemen. Laat je eventueel begeleiden door een diëtiste of orthomoleculair therapeut. Gezond leven verlaagt bovendien de kans op hart- en vaatziekten (die erectiele disfunctie kunnen veroorzaken) en een verstoorde hormoonhuishouding. Lees ook Geen zin in seks? Wat een sufferd! Of niet? – Nano Mineralen

Natuurlijke behandeling erectieproblemen

Er zijn bepaalde kruiden en supplementen die kunnen ondersteunen bij erectieproblemen. Het is verstandig om supplementen in overleg met een specialist of orthomoleculair therapeut toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan rode ginseng, waarbij je dagelijks 3 gram kunt gebruiken in poedervorm (1). Roer de poeder door je smoothies of ontbijt. Let op: rode ginseng kan niet gebruikt worden in combinatie met koffie en/of een hoge bloeddruk.

Ook macapoeder (1,5 tot 3 gram bij het ontbijt) zou bijdragen aan het verbeteren van erectieproblemen (2). De productie en afgifte van testosteron wordt door maca gestimuleerd. Daarnaast ondersteunt maca bij het afvallen, angstvermindering en het verhogen van het libido. Ook ashwagandha is een fijn kruid om te gebruiken bij erectiele disfunctie, doordat het bijdraagt aan de verhoging van het testosterongehalte.

Andere supplementen bij erectiele disfunctie

Het aminozuur arginine (citrulline) wordt vaak geadviseerd bij erectieproblemen (3). Arginine maakt stikstofoxide aan, een stofje dat noodzakelijk is voor vaatverwijding. Omdat arginine niet altijd goed wordt opgenomen in de darmen, vind je in een supplement vaak de beter opneembare vorm citrulline. Let op: niet gebruiken bij herpesinfecties.

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Rode ginseng
3 gram per dag in poeder vorm
Maca1,5 tot 3 gram bij het ontbijt
Indium
1 tot 2 druppels per dag, bekijk de Indium pagina voor meer info 
Arginine (als citruline)
1,5 tot 5 gram per dag op nuchtere maag

Bronnen

  • So SH, Lee JW, Kim YS, Hyun SH, Han CK. Red ginseng monograph. J Ginseng Res. 2018 Oct;42(4):549-561. doi: 10.1016/j.jgr.2018.05.002. Epub 2018 May 26. PMID: 30337816; PMCID: PMC6190493.
  • Shin BC, Lee MS, Yang EJ, Lim HS, Ernst E. Maca (L. meyenii) for improving sexual function: a systematic review. BMC Complement Altern Med. 2010 Aug 6;10:44. doi: 10.1186/1472-6882-10-44. PMID: 20691074; PMCID: PMC2928177.
  • Barassi A, Corsi Romanelli MM, Pezzilli R, Damele CA, Vaccalluzzo L, Goi G, Papini N, Colpi GM, Massaccesi L, Melzi d’Eril GV. Levels of l-arginine and l-citrulline in patients with erectile dysfunction of different etiology. 2017 Mar;5(2):256-261. doi: 10.1111/andr.12293. Epub 2017 Feb 8. PMID: 28178400.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium