Also take a look at our:

Galstenen

Wat zijn galstenen?

Galstenen komt bij ongeveer 15% van de bevolking voor, vaak zonder dat het gemerkt wordt, omdat slechts in 10 tot 20% van de gevallen klachten worden ervaren. Gal wordt geproduceerd in de lever en opgeslagen in de galblaas. Het bevat onder andere cholesterol, galzuren en fosfolipiden.

Galstenen ontstaan meestal doordat cholesterol kristalliseert als gevolg van een verstoorde balans tussen het cholesterol-, de galzuren- en het fosfolipiden(vet)gehalte. Dit zijn zogeheten cholesterolstenen en komen het meest voor. Kleinere galstenen verlaten ongemerkt het lichaam via de ontlasting. Bij grotere galstenen gaat het soms mis als ze in een galgang vast komen te zitten.

Galstenen symptomen

Klachten door galstenen ontstaan als de galblaas ontstoken is (pijn in de rug, rechterschouder en rechts onder de ribben, misselijkheid, overgeven, zweten en rusteloosheid), als er een koliek optreedt doordat galstenen richting de twaalfvingerige darm gaan (maagpijn, heftige pijn in het bovenste of middengedeelte van de buik, meestal na het eten) en bij een alvleesklierontsteking die ontstaat als een galsteen de pancreassappen blokkeert.

Er kan geelzucht ontstaan doordat de galblaas de gal niet meer kwijt kan via de afgesloten galweg. De ophoping van bilirubine, de kleurstof van gal, kleurt de huid en het oogwit dan geel.

Galstenen oorzaak

Voeding draagt voor een aanzienlijk deel bij aan het ontstaan van galstenen. Onderzoek heeft de volgende risicofactoren ontdekt:

  • Een voedingspatroon met veel calorieën, dat tot overgewicht leidt.
  • Een hoge inname van enkelvoudige, geraffineerde suikers. Dit verhoogt de kans op insulineresistentie. Bij mensen met insulineresistentie wordt vaker galstenen gevonden.

  • Een hoge inname van verzadigde dierlijke vetten, transvetten en industrieel bewerkte plantaardige oliën.

  • Disbalans tussen omega 3 en omega 6 vetzuren. Te weinig omega 3 vetzuren veroorzaakt een overmaat aan triglyceriden (bepaalde vetten in het bloed). Dit gaat gepaard met een hogere cholesterolafgifte in gal en een verminderde galblaascontractie, hetgeen galstenen in de hand werkt.

  • Tekort aan vezels in de voeding. Vezels stimuleren de omzetting van cholesterol in galzuren, remmen de cholesterolaanmaak in de lever, verlagen de triglyceriden en verhogen de gevoeligheid voor insuline (de insulineresistentie neemt dus af).

  • Onvoldoende plantaardige eiwitten leidt ook tot een verhoging van de triglyceriden. Plantaardige eiwitten hebben een remmend effect op de kristallisatie van cholesterol.

  • Galstenen komen vaker voor bij het gebruik van orale anticonceptiemiddelen, cholesterolverlagende medicijnen (statines) en bij vrouwen die een hoge dosis oestrogeentherapie ondergaan.

Galstenen voorkomen

Als je naar bovenstaande factoren kijkt, dan zie je dat je zelf veel kunt doen om galstenen te voorkomen, ook als het in de familie voorkomt. Het allerbelangrijkste is om een evenwichtig voedingspatroon te creëren.

Voedingsmiddelen en kruiden die in het bijzonder heilzaam zijn om galproductie te stimuleren en galstenen te voorkomen, zijn witlof en andere leden van de cichoreifamilie, zoals cichorei en andijvie. De cichorei verhoogt de productie van gal en kan de vorming van galstenen voorkomen. Kruiden als de mariadistel en de stinkende gouwe stimuleren de productie van gal en ondersteunen de lever in de ontgifting. Artisjok kun je zowel eten als groente en als supplement gebruiken. Ook de artisjok stimuleert de productie van gal en verlaagt het triglyceridengehalte in het bloed.
LET OP: gebruik deze kruiden alleen ter preventie en ter ondersteuning van een goede werking van lever en gal. Bij klachten als gevolg van galstenen dien je contact op te nemen met de huisarts.

Onderzoek met dieren heeft uitgewezen dat ook voldoende lichaamsbeweging de kans op het ontwikkelen van galstenen kan verminderen.

Behandeling galstenen

De behandeling van galstenen vindt bijna altijd plaats in het ziekenhuis. Galstenen verwijderen gebeurt met ultrasone schokgolven gericht op de galstenen, die in stukken uiteenvallen en als ze klein genoeg zijn via de urine uitgescheiden worden. Het verwijderen van de galblaas gebeurt ook veel, vanuit de gedachte dat deze niet essentieel is voor het lichaam. Een alternatief is het toedienen van een bepaald zuur, waarbij de cholesterol galstenen langzaam maar zeker worden opgelost.

Galstenen en boosheid

Problemen met de lever en gal verwijzen naar de emotie boosheid. Het gezegde ‘gal spuwen’ betekent iets afkeuren en dat duidelijk laten blijken of frustraties uiten. Het onderdrukken van boosheid geeft vooral een verstoring van de lever. Galvloeistof is heel bitter, de energie van de galblaas die uit balans is kan dan ook verbittering geven. Onderzoek waar jouw levensstroom geblokkeerd is en wat je nodig hebt om verder te kunnen groeien. Als je hier inzicht in krijgt en je gaat de stappen zetten die nodig zijn, dan kan er weer balans komen in de energie van je galblaas, de frustratie en bitterheid nemen af evenals de fysieke klachten.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium