Also take a look at our:

Halitose

Wat is halitose?

Halistose is de medische benaming voor een slechte adem. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ochtend halitose en algemene halitose. Bij ochtend halitose wordt de slechte adem veroorzaakt door uitgedroogd mondslijmvlies. De slechte adem verdwijnt na het eten of tandenpoetsen, wanneer de mondslijmvliezen weer geactiveerd zijn.

Bij algemene of gewone halitose blijft de slechte adem de hele dag aanwezig, het wordt dan veroorzaakt door de Helicobacter pylori bacterie (H. pylori). Bijzonder veel mensen hebben last van een slechte adem door deze bacterie. Onderzoek aan de Universiteit van Tehran toont aan dat 50% van de mensheid besmet is met H. pylori (1).

Natuurlijke middelen bij slechte adem (halitose)

Als de slechte adem wordt veroorzaakt door de H. pylori bacterie, is het belangrijk die als eerste aan te pakken. Als je naast slechte adem last hebt van oprispingen, veel boeren en misselijkheid, dan is H. pylori waarschijnlijk de oorzaak. In dat geval kun je een supplement nemen met betaïne HCL en pepsine. Dit zijn enzymen die de zuurtegraad van de maag ondersteunen, zodat eten makkelijker wordt afgebroken. H. pylori zorgt er namelijk voor dat de zuurtegraad omlaaggaat, terwijl we de maag juist zuur willen houden. Bij een gezonde zuurtegraad van de maag wordt het lastig voor de H. pylori bacterie om te overleven.

Daarnaast kunnen de volgende tips helpen om een slechte adem te verminderen:

  • Geregeld in de mond sprayen met nano zilver helpt de ongezonde bacteriën in de mond te doden. Nano zilver is een natuurlijk antibioticum met een krachtige werking, die veilig is om te gebruiken.

  • Probiotica zorgt ervoor dat de darmflora weer in balans komt en zo ook de bacteriën in de mond. Kies voor een probiotica met de bacteriestam Lactobacillus paracasei (LA802) en waar vitamine D en C aan zijn toegevoegd. Vitamine D draagt bij aan een gezond gebit en vitamine C ondersteunt het tandvlees en een normale collageenwerking.

  • Lauwwarm water met het sap van een halve citroen drinken direct na het opstaan.

  • Tien minuten je mond spoelen met een lepel kokosolie (oil pulling) doodt veel ongezonde bacteriën. Spuug de kokosolie na het spoelen uit in het toilet of de prullenbak, om gootsteenverstoppingen te voorkomen.

  • Spoel de mond niet met alcohol (controleer de ingrediënten van het mondwater), maar met groene thee.

  • Een dieet met veel antibacteriële en ontstekingsremmende kruiden draagt bij aan de gezondheid van de mond. Denk aan kurkuma, gember, kaneel, (blauwe) bessen en honing.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano zilver
Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zilver – Nano Mineralen
Betaïne HCl en pepsineZie verpakking
ProbioticaZie verpakking

Slechte adem (halitose) oorzaak

Halitose wordt veroorzaakt door de Helicobacter pylori bacterie, die zich verborgen houdt in de maag. Deze bacterie kan overleven in de zure omgeving van de maag door het enzym urease aan te maken. Dit enzym zet de stof ureum, die van nature voorkomt in eiwitrijk voedsel, om in ammoniak en bicarbonaat. Hierdoor gaat de zuurtegraad van de maag omhoog en heb je in veel gevallen te weinig maagzuur om eten efficiënt te verteren.

Dit leidt tot klachten als maagzuur dat omhoogkomt, veel boeren, misselijkheid en braken. In de ergste gevallen kan de bacterie ook een maagzweer of maagperforatie veroorzaken. In dat geval moet er ook sprake zijn van pijn in de maagstreek, een opgeblazen gevoel en soms zelfs het overgeven van bloed. Lees meer over een maagzweer in Maagzweer – Nano Mineralen.

Halitose voorkomen

H. pylori loop je op in je kinderjaren, waarna de bacterie levenslang in de maag aanwezig blijft. Niet iedereen ervaart klachten van de bacterie en soms duurt het jaren voordat er klachten ontstaan. Er is niet helemaal duidelijk hoe je deze bacterie oploopt, maar waarschijnlijk dragen kinderen de bacterie op elkaar over. Besmetting voorkomen is dus vrijwel onmogelijk. Een goede (mond)hygiëne is daarom ontzettend belangrijk en kan in vele gevallen net het verschil maken.

Wat doet de huisarts bij een slechte adem

Als je met een slechte adem naar de huisarts gaat, zal deze mogelijk een onderzoek doen om vast te stellen of je besmet bent met H. pylori. Als blijkt dat dat zo is, kan een antibioticakuur worden voorgeschreven in combinatie met maagzuurremmers. De maagzuurremmers helpen om het maagslijmvlies te beschermen terwijl de antibiotica de bacterie te lijf gaat.

Omdat antibiotica niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën in het lichaam beïnvloedt is het belangrijk om naast de antibioticakuur ook probiotica te gebruiken. Ook de weken en maanden na de antibioticakuur is het zaak de darmflora weer in balans te brengen. Een gezonde darmflora draagt bij aan een gezonde spijsvertering en een normale werking van het immuunsysteem.

Rokers hebben een groter risico op ontstekingen in het maagslijmvlies door H. pylori. De reguliere behandelingen met antibiotica hebben bij rokers vaak ook minder effect. Stoppen met roken is daarom essentieel als je klachten ervaart door de H. pylori bacterie.

Bronnen

  • HajiFattahi F, Hesari M, Zojaji H, Sarlati F. Relationship of Halitosis with Gastric Helicobacter Pylori Infection. J Dent (Tehran). 2015 Mar;12(3):200-5. PMID: 26622273; PMCID: PMC4663310.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium