Also take a look at our:

Hepatitis

Wat is hepatitis?

Hepatitis is een ontsteking van de lever die door verschillende virussen veroorzaakt kan worden. Deze virussen worden onderscheiden in Hepatitis A t/m E. Acute hepatitis zonder chronische gevolgen wordt veroorzaakt door de virussen A en E. De virussen B, C, en D veroorzaken acute hepatitis met chronische hepatitis tot gevolg.

Naast Hepatitis A, B, C, D, en E zijn er ook nog vormen van Hepatitis die ontstaan door langdurig alcoholmisbruik, auto-immuunziekte, leververvetting (NASH) en gebruik van bepaalde medicijnen.

Nano mineralen en geneeskrachtige stoffen bij hepatitis

Hepatitis natuurlijk behandelen begint altijd met een gezonde leefstijl en het verhogen van de weerstand. Eet gezond en gevarieerd en zorg voor voldoende beweging. Daarnaast zijn er verschillende kruiden en supplementen die kunnen helpen bij het herstel van Hepatitis, zoals nano mineralen.

Nano mineralen zijn minuscule deeltjes van een puur mineraal opgelost in zuiver water. Deze oplossing kan oraal ingenomen worden of via de huid opgenomen worden. Mineralen zijn belangrijk omdat ze als bouwstenen dienen voor allerlei fysieke en mentale processen. Het lichaam kan de meeste mineralen niet zelf aanmaken, waardoor je ze moet binnenkrijgen via je voeding of supplementen.

Nano zilver en Nano ijzer zijn sterk aan te raden als je wilt herstellen van Hepatitis. Nano zilver is een natuurlijk antibioticum en gaat virussen en bacteriën tegen. Nano ijzer werkt goed bij ontstekingen, aangezien de kans op ontstekingen groter is wanneer er sprake is van een ijzertekort.

Andere supplementen om in te zetten tegen Hepatitis zijn kurkuma, mariadistel en vitamine C.
Kurkuma, ook wel geelwortelextract genoemd, beschikt over een stof genaamd curcumine. Deze stof werkt als natuurlijke ontstekingsremmer. Een kurkuma supplement kan daarom uitkomst bieden bij het herstellen van Hepatitis.

Mariadistel bevordert de galafscheiding, wat helpt tegen het geelzucht symptoom dat optreedt bij Hepatitis, heeft een regenererende werking op beschadigd leverweefsel en ondersteunt de afvoer van gifstoffen, zeker als dit gecombineerd wordt met de natuurlijke stof SAM-e. SAM-e werkt ontstekingsremmend en stimuleert de aanmaak van ’s lichaams krachtigste antioxidant, gluthathion. B-vitaminen, met name B6, B11 en B12 zijn noodzakelijk voor een optimale ontgifting. Kies altijd voor een supplement met de actieve vormen, deze kunnen door het lichaam het makkelijkst gebruikt worden.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano zilver
Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zilver – Nano Mineralen
Nano ijzer (alleen bij een tekort)
30-60 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano IJzer – Nano Mineralen
Kurkuma
In overleg met een deskundige
Mariadistel (liefst met SAM-e)
In overleg met een deskundige
Vitamine CIn overleg met een deskundige
B-vitaminen complex, actieve vormIn overleg met een deskundige

Hepatitis oorzaak

Hepatitis A en E worden meestal veroorzaakt door het drinken van besmet drinkwater of zeevruchten. Hepatitis B en C kunnen worden veroorzaakt door een besmette naald, daarnaast kan Hepatitis B via seksueel contact worden overgedragen.

Hepatitis D is afhankelijk van Hepatitis B en kan daardoor tegelijkertijd optreden bij besmetting met Hepatitis B, dit wordt coïnfectie genoemd. Hepatitis D kan ook ontstaan op basis van Hepatitis B, dit noemen we een superinfectie. Een superinfectie kan tot een nog serieuzer ziektebeeld leiden.

Hepatitis symptomen

De symptomen van Hepatitis A en E laten zich meestal zien in de vorm van geelzucht en overgeven. Geelzucht komt voor wanneer er te veel galvloeistof (bilirubine) in de bloedbaan terecht komt. De huid en ook het oogwit worden dan geel van kleur.

Bij de andere vormen van Hepatitis geldt misselijkheid, overgeven, vermoeidheid, geelzucht, donkere urine, griep, gewrichtspijn, jeuk, pijn in de (boven)buik en ontkleurde ontlasting. Bij chronische hepatitis is er kans op levercirrose of zelfs leverkanker. Levercirrose is een beschadiging van de lever waarbij littekenweefsel ontstaat. Deze beschadiging kan leiden tot leverkanker.

Besmetting met hepatitis voorkomen

Virusinfecties zijn niet altijd te voorkomen, welke maatregelen je ook neemt. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kans op besmetting te verkleinen:

• Ga hygiënisch te werk in de keuken, zeker als je vlees of vis bereidt
• Eet vlees en vis niet rauw
• Was altijd je handen vóór het koken
• Was groente en fruit goed
• Let in het buitenland extra goed op waar je eet
• Kies in het buitenland altijd voor mineraalwater uit een fles.

Wat doet de huisarts bij hepatitis

Hepatitis A, B en E genezen over het algemeen vanzelf zonder inname van medicatie. Soms slaan Hepatitis B en E door naar chronische Hepatitis, maar dat is eigenlijk alleen het geval wanneer het immuunsysteem niet optimaal is (bv. na chemo).

Bij Hepatitis E wordt soms Ribavirine (virusremmer) als medicijn voorgeschreven en ook Hepatitis C is te genezen met medicatie. Voor Hepatitis D is nog geen specifieke behandeling gevonden die werkt. Preventief kan wel gekozen worden voor het vaccin tegen Hepatitis B, aangezien Hepatitis D afhankelijk is van Hepatitis B. Wanneer iemand immuun is voor Hepatitis B is hij/zij indirect ook immuun voor Hepatitis D.

Hepatitis wordt door de huisarts als diagnose gesteld na het doen van bloedonderzoek. Als dit onderzoek positief terugkomt dan zal er een doorverwijzing naar het ziekenhuis plaatsvinden voor verdere testen (bv. echografie of fibroscan). Met de fibroscan wordt de elasticiteit van de lever gemeten, waardoor de arts erachter kan komen hoeveel littekenweefsel in de lever aanwezig is. De echografie is nodig om te zien of de lever gezond is of niet. Dit wordt bepaald door terugkaatsende geluidsgolven die de arts inzicht geven in wat voor weefsel er in de lever zit.

In sommige gevallen wordt er ook een leverbiopsie gedaan. Bij een biopsie wordt er een klein stukje weefsel (in dit geval van de lever) weggehaald dat voor onderzoek gebruikt kan worden. Met zo’n biopsie wordt vastgesteld hoe ernstig de ontsteking van de lever is. De leverbiopsie wordt eigenlijk alleen bij uitzondering uitgevoerd en is dus geen standaardprocedure.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium