Also take a look at our:

Hooikoorts

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie van het lichaam op stuifmeel en pollen van bomen, (on)kruiden en grassen. Gedurende bepaalde tijden van het jaar zit er extra stuifmeel in de lucht, die via de ademhaling het lichaam binnenkomt. Het stuifmeel nestelt zich in de slijmvliezen, wat irritaties kan veroorzaken. Bij mensen met hooikoorts reageert het immuunsysteem met een extreme reactie op het stuifmeel door een overproductie van histamine. Een teveel aan histamine in het lichaam veroorzaakt de klachten die typisch zijn voor hooikoorts.

Natuurlijke behandeling hooikoorts

Als je de bijwerkingen van reguliere hooikoortsmedicijnen liever wilt vermijden, zijn er allerlei natuurlijke middeltjes die je kunnen helpen. Ook wanneer de hooikoortsproducten van de drogist niet goed genoeg werken, biedt een natuurlijke behandeling van hooikoorts vaak uitkomst. Hieronder bespreken we een aantal natuurlijke middelen die je kunt inzetten als je last hebt van hooikoorts.

Probiotica
De darmflora speelt een belangrijke rol in de werking van het immuunsysteem. Wanneer de darmflora niet in orde is, kan het gebeuren dat er een ‘leaky gut’ ontstaat. Deze zogenaamde lekkende darm kan zorgen voor een overgevoeligheid voor verschillende stoffen. Zoals bij hooikoorts het geval is. Daarnaast veroorzaakt het laaggradige ontstekingen waardoor het immuunsysteem extra snel en mogelijk extreem reageert. Wil je meer weten over een leaky gut en wat je eraan kunt doen, lees dan Oorzaken van een lekkende darm – Leaky gut – Nano Mineralen

Een goed probioticum kan de darmflora helpen herstellen, zeker in combinatie met een gezond en gevarieerd dieet en voldoende vezels (prebiotica). Een probioticum bestaat uit verschillende bacteriestammen die de darmflora versterken. Sommige stammen werken beter bij bepaalde klachten dan anderen.

 • Bacteriestammen die vermeden dienen te worden bij hooikoortsklachten:
  • Lactobacillus bulgaricus
  • Lactobacillus casei
  • Lactobacillus thermophilus
  • Lactobacillus delbrueckii

 

 • Bacteriestammen die juist aan te raden zijn bij hooikoortsklachten (3):
  • Bifidobacterium infantis
  • Lactobacillus gasseri
  • Lactobacillus rhamnosus
  • Bifidobacterium longum
  • Bifidobacterium breve
  • Bifidobacterium lactis LA 303 & 304
  • Lactobacillus acidophilus LA 201
  • Lactobacillus plantarum LA 301
  • Lactobacillus salivarius LA 302


Naast een probiotica supplement is het aan te bevelen om veel gefermenteerde producten te eten. Online zijn er allerlei recepten te vinden om super eenvoudig zelf worteltjes te fermenteren. Over het algemeen zitten in gefermenteerde worteltjes vaak véél meer gezonde bacteriën dan ooit in een supplement passen. Wil je meer weten over hoe je hooikoorts aanpakt bij de bron, namelijk de darmen? Dit artikel gaat er veel dieper op in: Hooikoorts natuurlijk behandelen? Begin in je darmen! – Nano Mineralen

Een goede multivitamine
Een goede multi bevat de biologisch actieve vormen van de vitaminen A, C, D en E. Deze vormen zijn goed opneembaar voor het lichaam. Al deze vitaminen zijn belangrijk bij het verzachten van hooikoortsklachten.

Antioxidanten
Antioxidanten helpen het lichaam in het neutraliseren van vrije radicalen, de stoffen waar we ziek van worden. Verschillende vormen van antioxidanten, waaronder flavonoïden, hebben van zichzelf een anti-histamine werking. Dat betekent dat ze de aanmaak van histamine remmen. Een bekende flavonoïde is quercetine. Quercetine is verkrijgbaar als supplement, maar komt ook rijkelijk voor in citrusvruchten, zwarte (aal)bessen en groene thee. Ook bijenpollen bevatten veel flavonoïden (1). Verder bevatten groenten, fruit, specerijen en kruiden doorgaans een gezonde dosis aan antioxidanten.

Kruiden
Glidkruid oftewel Scuttelaria is een effectief kruid dat als tinctuur of als tablet verkocht wordt. Het heeft een histamine remmende werking en blust de vurige symptomen die mensen met hooikoorts ervaren. De zwarte bes (ribes nigrum) heeft een kalmerende en reinigende werking bij allergieën en werkt als een anti-histamine. Gecombineerd met weegbree werkt de zwarte bes ook op de luchtwegen.

De brandnetel is een krachtig kruid dat enorm heilzaam kan zijn bij hooikoortsklachten. Brandnetels zijn rijk aan vitamine A, C en het antioxidant quercetine. Bovendien draagt brandnetel bij aan het remmen van ontstekingen en vermindert het de aanmaak van histamine (4). Elke dag een paar kopjes brandnetelthee kan daarom aan te raden zijn. Koop biologische brandnetelthee bij de reformwinkel of pluk zelf brandnetels om thee van te zetten.

Gezonde vetten
Gezonde vetten, zoals omega-3, verminderen de ontstekingsreactie in het lijf die veroorzaakt wordt door histamine. Door genoeg gezonde vetten te eten, kun je hooikoortsklachten behoorlijk verminderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vette vis (kleine wilde soorten zoals haring, sardines en makreel), visolie of algenolie.

Nano mineralen
Mineralen zijn belangrijke voedingsstoffen voor het lichaam. Ze zijn nodig voor allerlei lichamelijke en mentale processen. Wanneer er een tekort is aan bepaalde mineralen, kan dit bepaalde klachten veroorzaken of verergeren. Door te suppleren met nano mineralen (een extra goed opneembare vorm), kun je bepaalde klachten daarom verminderen. Nano zink kan klachten rondom de neus en keel verminderen, zeker wanneer je kiest voor een nano zink spray. Zink is werkzaam als ontstekingsremmer en vermindert de aanmaak van histamine. Nano zilver kan worden ingezet ter ondersteuning van de darmen en het herstellen van een lekkende darm. Nano zilver pakt daarmee de bron aan van waaruit hooikoortsklachten vaak ontstaan. Meer lezen over zilver als reinigingskuur? Lees dan Voorjaarsreiniging? Zilver helpt je een handje! – Nano Mineralen

Lokale honing en bijenpollen
Bijen gebruiken het stuifmeel van planten en bloemen om honing te maken. Door elke dag een theelepel lokale honing (2) door de yoghurt of in de thee te doen, stel je jezelf dagelijks bloot aan dit stuifmeel. Op ten duur kan dit ervoor zorgen dat je lichaam niet meer zo heftig reageert zodra er pollen in de lucht komen, omdat het aan deze pollen is gewend. Om diezelfde reden is het raadzaam geregeld bijenpollen te eten.

Dit zijn donkergele korreltjes bestaand uit stuifmeel en nectar, die door bijen gemaakt worden. Kies wel altijd voor honing en bijenpollen uit jouw omgeving, zodat je lichaam ook daadwerkelijk went aan het stuifmeel waar jij op reageert.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano zilver
5- 30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zilver – Nano Mineralen
Nano zink
30-60 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zink en Zink en Koper – Nano Mineralen
Probiotica, speciaal gericht op de tolerantie voor allergenen
Zie verpakking
Vitamine D
25-75 mcg per dag
Vitamine A
Zie verpakking
Vitamine CMinimaal 2000 mg per dag
Vitamine EZie verpakking
QuercetineZie verpakking
Brandnetelthee3 kopjes per dag
Zwarte aalbes en weegbreeZie verpakking, het liefst voor het hooikoorts seizoen mee beginnen
Lokale bijenpollen en/of honing2 tl per dag (opgelost in water, door de yoghurt of in een smoothie)

 

Hooikoorts symptomen

Hooikoorts komt met veel symptomen en klachten, die bij verschillende mensen in variërende mate wel of niet voorkomen. Waaronder:

• Loopneus
• Jeukende, rode en geïrriteerde ogen
• Opgezwollen oogleden
• Tranende ogen
• Oorpijn of jeuk aan de oren
• Niezen
• Verstopte neus
• Jeukende keel, gehemelte en/of neus
• Kortademigheid & benauwdheid
• Slaapproblemen en vermoeidheid
• Keelpijn
• Hoofdpijn
• Astmatische klachten

Wat doet de huisarts bij hooikoorts

Wanneer je last hebt van hooikoorts, kun je hier allerlei middeltjes voor krijgen bij de drogist. Deze reguliere producten zijn met name gericht op de vermindering van de aanmaak van histamine. Denk aan een anti-histamine neusspray of oogdruppels. Deze producten bevatten vaak ook corticosteroïde om de klachten te helpen verzachten. Helaas hebben deze medicijnen vaak vervelende bijwerkingen en kun je ze niet altijd langdurig gebruiken.

Vermijden bij hooikoorts

Suikers en bewerkt voedsel verhogen de kans op ontstekingen in het lichaam en een overgevoelig immuunsysteem. Het is daarom verstandig om deze zoveel mogelijk te vermijden. Ook histaminerijke voeding zoals tomaten, spinazie, gerijpte kazen en alcohol zijn af te raden.

Voorkom daarnaast het openen van ramen en deuren tijdens het pollenseizoen, droog de was niet buiten en houd de lokale pollenradar in de gaten. Andere tips zijn het regelmatig laten borstelen en wassen van huisdieren (die buiten komen), niet ’s ochtends naar buiten gaan, een zonnebril dragen zodat de pollen niet (of minder) in je ogen terecht komen en douchen nadat je buiten bent geweest.

Bronnen

 • Jannesar M, Sharif Shoushtari M, Majd A, Pourpak Z. Bee Pollen Flavonoids as a Therapeutic Agent in Allergic and Immunological Disorders. Iran J Allergy Asthma Immunol. 2017 Jun;16(3):171-182. PMID: 28732430.

 • Aw Yong PY, Islam F, Harith HH, Israf DA, Tan JW, Tham CL. The Potential use of Honey as a Remedy for Allergic Diseases: A Mini Review. Front Pharmacol. 2021 Jan 26;11:599080. doi: 10.3389/fphar.2020.599080. PMID: 33574752; PMCID: PMC7870997.

 • Dennis-Wall JC, Culpepper T, Nieves C Jr, Rowe CC, Burns AM, Rusch CT, Federico A, Ukhanova M, Waugh S, Mai V, Christman MC, Langkamp-Henken B. Probiotics (Lactobacillus gasseri KS-13, Bifidobacterium bifidum G9-1, and Bifidobacterium longum MM-2) improve rhinoconjunctivitis-specific quality of life in individuals with seasonal allergies: a double-blind, placebo-controlled, randomized trial. Am J Clin Nutr. 2017 Mar;105(3):758-767. doi: 10.3945/ajcn.116.140012. Epub 2017 Feb 22. PMID: 28228426.

 • Roschek B Jr, Fink RC, McMichael M, Alberte RS. Nettle extract (Urtica dioica) affects key receptors and enzymes associated with allergic rhinitis. Phytother Res. 2009 Jul;23(7):920-6. doi: 10.1002/ptr.2763. PMID: 19140159.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium