Also take a look at our:

Huisstofmijtallergie

Wat is huisstofmijtallergie?

De huismijt, of huisstofmijt, is een spinachtig beestje van zo’n 0.3 mm groot. Hij bevindt zich in vrijwel elk huis en eet de dode huidschilvers van mensen. Het beestje verstopt zich daarom graag in kussens, matrassen en dekens, maar ook in tapijten, kleding, knuffels en de stoffen onderdelen van meubilair.

Wanneer er sprake is van een allergie voor huisstofmijt dan gaat het om een allergische reactie op de uitwerpselen van dit minuscule beestje. Het immuunsysteem reageert heftig op deze deeltjes wanneer ze in het lichaam komen via de adem. Het lijf ziet ze als ongewenste indringers die verstoten moeten worden. Het lichaam maakt daarom de ontstekingsstof histamine aan, wat in grote hoeveelheden allergische reacties veroorzaakt.

Wat kun je doen bij huisstofmijtallergie

Om je klachten te verminderen zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Zo is het zaak gezond en gevarieerd te eten, de gezondheid van je darmen te optimaliseren en verschillende supplementen en nano mineralen te nemen.

Beddengoed bij huisstofmijtallergie
Om te beginnen is het verstandig je beddengoed 1 tot 2 keer per week op minimaal 60 graden te wassen. Reinig daarnaast het dekbed elk seizoen grondig. Er bestaan ook allergeendichte kussenhoezen en dekbedovertrekken die de kans op een allergische reactie verkleinen. Andere huishoudelijke tips bij een huisstofmijtallergie zijn het gebruik van een stofzuiger met HEPA filter en het regelmatig laten luchten van het huis door de ramen en deuren open te zetten.

Flavonoïden en histamine bij huisstofmijtallergie

Flavonoïden zijn antioxidanten met ontstekingsremmende eigenschappen. Antioxidanten zijn de stoffen die ziekmakers tegengaan. Flavonoïden remmen de ontstekingsreactie van het lichaam op huisstofmijtallergie, waardoor de aanmaak van histamine afneemt. Dat zit zo: als reactie op de huisstofmijt maakt het lichaam histamine aan. Histamine veroorzaakt ontstekingen met als doel het bestrijden van lichaamsvreemde stoffen (pathogenen) en gifstoffen die het lichaam binnenkomen. In dit geval dus de uitwerpselen van huisstofmijt. Het zijn ook die ontstekingen die leiden tot de symptomen van huisstofmijtallergie.

Wanneer je voeding eet die de histamine remmen, verminder je dus ook je klachten. Denk hierbij aan citrusvruchten, zwarte (aal)bessen en groene thee. Deze voedingsmiddelen bevatten quercetine, één van de bekendste flavonoïden die we kennen. Er zijn ook voedingsmiddelen die de aanmaak van histamine juist bevorderen, deze voedingsstoffen wil je zoveel mogelijk vermijden. Het gaat dan om vis, zuivel, varkens-en lamsvlees, gefermenteerde sojabonen, spinazie, tomaten, alcohol, aardbeien en ananas. Ook suikers werken ontstekingsbevorderend.

Lekkende darm en huisstofmijtallergie
Veel mensen met een allergie hebben last van een lekkende darm, ook wel ‘leaky gut’ genoemd. Een lekkende darm ontstaat door een darmflora die uit balans is. De darmbacteriën hebben dan niet genoeg voeding en breken het slijmvlies van de darmen af, waardoor er minuscule lekjes ontstaan. Hierdoor verliest het lichaam veel voedingsstoffen, maar komen er ook afvalstoffen in het lichaam terecht. Dit kan weer leiden tot laaggradige ontstekingen, een alert immuunsysteem en zodoende een overdreven reactie op een allergeen.

In dit geval de uitwerpselen van huisstofmijt. Het is daarom zaak de lekkende darm weer te helen. Kies voor voldoende pre- en probiotica, een vezelrijk dieet en een dieet dat met name uit groente en fruit bestaat. 

Probiotica bij huisstofmijtallergie
Probiotica zijn supplementen die bestaan uit een aantal verschillende bacteriestammen die goed zijn voor de darmflora. Om deze bacteriën levend op plaats van bestemming te krijgen hebben ze prebiotica nodig, oftewel voeding. Zodra deze bacteriën in de darmen hun werk kunnen doen bestrijden ze de lekkende darm en worden voedingsstoffen weer optimaal verwerkt door het lijf.

Geneeskrachtige stoffen bij huisstofmijtallergie
Andere supplementen waar het lijf baat bij heeft wanneer het een huisstofmijtallergie heeft zijn nano mineralen. Een nano mineraal is een oplossing van minuscule mineraaldeeltjes in zuiver water. Dit is van belang voor het lichaam wanneer het een bepaald mineraal hard nodig heeft of tekortkomt.

De oplossing kan oraal ingenomen worden of via een spray lokaal aangebracht. Een spray van nano zink en koper en nano zilver biedt verzachting van klachten aan de neus, keel en ogen, doordat het direct werkzaam is op de slijmvliezen. Nano zilver is belangrijk om de darmen te reinigen, zodat de probiotica beter zijn werk kan doen, en om het immuunsysteem te ontlasten en te versterken. Lees er meer over in Hooikoorts natuurlijk behandelen? Begin in je darmen! – Nano Mineralen. Wat geldt voor hooikoorts, geldt ook voor huisstofmijtallergie.

Verder is het van belang om voldoende vitamine C binnen te krijgen voor het verzachten van de symptomen en zwarte aalbes en weegbree om de luchtwegen hulp te bieden.

Let op: het innemen van supplementen moet altijd in samenspraak gedaan worden met de (huis)arts of behandelend specialist, om eventuele interacties met medicatie of andere gezondheidsklachten te voorkomen.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano zilver
5- 30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zilver – Nano Mineralen
Nano zink (en koper)
30-60 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zink en Zink en Koper – Nano Mineralen
Zwarte aalbes en weegbreeZie verpakking
Quercetine
Zie verpakking
Probiotica, liefst een soort die de tolerantie tegen allergenen verhoogt
Zie verpakking
Vitamine C2000 mg per dag

Symptomen van huisstofmijtallergie

Huisstofmijtallergie kent allerlei symptomen, die vaak te vergelijken zijn met hooikoorts of andere allergieën die zich uiten in het luchtwegstelsel.

• Tranende of jeukende ogen
• Eczeem
• Verstopte neus of loopneus
• Niesbuien
• Slecht slapen
• Hoofdpijn
• Vermoeidheid
• Astmatische klachten
• Benauwdheid
• Irritatie of pijn in de keel

Wat doet de huisarts bij huisstofmijtallergie

Bij de drogist zijn tal van antihistamine pilletjes, neussprays en oogdruppels te verkrijgen die tijdelijk de symptomen kunnen onderdrukken. Deze medicijnen bevatten vaak stoffen die de aanmaak van histamine remmen, maar kunnen soms nare bijwerkingen tot gevolg hebben. Wanneer er sprake is van een ernstige allergie kan de (huis)arts kiezen voor een allergie immunotherapie waarbij de resistentie van het lichaam voor de huisstofmijt wordt opgebouwd.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium