Also take a look at our:

Inflammatory Bowel Disease (IBD)

Wat is de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa: Inflammatory Bowel Disease (IBD)?

Inflammatory Bowel Disease is de medische term voor chronische ontstekingsaandoeningen van de darmen, zowel de ziekte van Crohn als Colitis Ulcerosa vallen onder deze overkoepelende term.

De ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa verschillen van elkaar op een aantal punten:

Bij Crohn treedt er een ontstekingsreactie op door de gehele dikte van de darm en deze kan overal in de darmen optreden. Bij Colitis is de ontsteking oppervlakkiger en alleen in de dikke darm.

Crohn uit zich vooral in diarree, buikklachten en vermoeidheid. Bij colitis is er naast diarree vaak ook sprake van rectaal bloedverlies en pijn.

Bij Crohn begint het met een ontsteking, waardoor het darmslijmvlies en de darmwand beschadigt. Bij Colitis begint het met een beschadiging van het darmslijmvlies en de darmwand en treedt de ontsteking pas daarna op.

De gevoeligheid voor Colitis is vooral afhankelijk van een zwakke slijmvliesbarrière. Bij Crohn vindt met name een ‘overreactie’ van het immuunsysteem plaats.

Bij complicaties of onvoldoende reageren op medicatie is chirurgisch ingrijpen noodzakelijk. Bij Colitis wordt vaak de hele darm verwijderd, waarna het laatste deel van de dunne darm op de anus wordt aangesloten. Bij Crohn worden alleen de aangedane gedeelten van de darm verwijderd.

Nano mineralen en geneeskrachtige stoffen bij ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Nanomineralen zijn minuscule deeltjes van een mineraal opgelost in zuiver water. Mineralen zijn belangrijke bouwstoffen die het lichaam nodig heeft voor allerlei fysieke en mentale processen, zoals celvernieuwing. Bij blaasontsteking kan nano zilver bijzonder heilzaam zijn. Zilver werkt als een natuurlijk antibioticum en hecht zich aan het oppervlaktemembraan van ziekmakende bacteriën en andere pathogenen.

Deze krijgen zo geen zuurstof meer en sterven af. Door zijn minuscule formaat kan nano zilver zelfs een bacterie of virus penetreren waardoor reproductie stopt en het virus of de bacterie afsterft. Ook gisten en schimmels worden op deze en andere manieren door zilver onschadelijk gemaakt.

Nano zink draagt bij aan het remmen van ontstekingen en kan vanuit de bloedbaan de blaas versterken terwijl je met nano zilver de ziekmakende bacteriën doodt. Het is in zo’n situatie van belang om nano zink lang in de mond te houden alvorens door te slikken, terwijl zilver direct doorgeslikt moet worden op nuchtere maag. Koper heeft een antibacteriële werking, dus nano zink met koper is in dit geval de beste keuze.

Een verlaagde ijzerstatus verhoogt de ontstekingsgevoeligheid, het is dus belangrijk je ijzergehalte op peil te houden. Nano ijzer is een makkelijk opneembaar ijzersupplement dan de darmen niet irriteert, in tegenstelling tot veel andere ijzersupplementen.

Andere geneeskrachtige stoffen bij een blaasontsteking zijn:

D-mannose: is een essentiële suiker die van nature vooral in cranberries te vinden is. Het voorkomt dat bacteriën zich aan de blaaswand hechten. De bacteriën binden zich aan de D-mannose en worden vervolgens uitgeplast. D-mannose is preventief inzetbaar, maar ook op het moment dat er al een blaasontsteking is ontstaan.

Probiotica: zorgen voor een gezonde bacteriebalans in de darmflora. Specifiek met de stammen Lactobacillus rhamnosus GG (LGG),  Lactobacillus rhamnosus GR-1 (GR-1), Lactobacillus reuteri RC-14 (RC-14), Lactobacillus acidophilus LA-5 (LA-5) en Bifidobacterium lactis BB-12 (BB-12). Deze stammen zijn effectief voor het verhogen van de weerstand en ter preventie en behandeling van infecties in de urineweg en de blaas.

Vitamine C: is een krachtig antioxidant en ontstekingsremmer dat bijdraagt aan de werking van het immuunsysteem. Daarnaast verhoogt vitamine C in de vorm van ascorbinezuur de zuurtegraad in de blaas, waardoor bacteriën er minder goed overleven.

Brandnetel: bevat veel vitamine A, vitamine C en antioxidanten. Ook heeft brandnetel een vochtafdrijvende werking, wat betekent dat het de urinedoorloop stimuleert. Geregeld een kopje brandnetelthee kan de blaas behoorlijk ondersteunen.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano goud
5- 30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Goud – Nano Mineralen
Nano zink (en koper)
30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zink en Zink en Koper – Nano Mineralen
Nano ijzer
bij tekort: 30-60 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano IJzer – Nano Mineralen
L-glutamine
3-5 gram per dag
Probiotica, bifidobacterium lactis LA 304, de lactobacillus acidophilus LA 201 en de lactobacillus salivarius LA 302
Zie verpakking
Vitamine D25-75 mcg per dag
Vitamine B12 (samen met folaat) actieve vormenMinstens 1000 mcg B12 per dag en 400 mcg folaat
KurkumaIn overleg met deskundige
Ginkgo BilobaZie verpakking
Okinawa mineralen1-3 gram per dag
Omega 33x daags een capsule met EPA en DHA
Omega 6, GLA3x daags een capsule teunisbloemolie en/of borage olie

Oorzaak ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Bij beide aandoeningen spelen een combinatie van genetische factoren en omgevingsfactoren een rol in het ontstaan. Er zijn tientallen genen bij betrokken, maar deze worden door omgevingsfactoren ‘aan’ of ‘uit’ gezet. We hebben dus zelf invloed op het ontstaan van deze aandoeningen. Bekende risicofactoren zijn roken, veelvuldig gebruik van antibiotica en de anticonceptiepil.

Een voedingspatroon met veel suikers, weinig vezels, groenten en fruit, veel verzadigde vetten en fast food vergroten het risico. Een mediterraan dieet met veel vezels, groenten, fruit, vis, olijfolie, volle granen en noten verlagen dit. Stress wordt met name bij Colitis als een risicofactor gezien.

Voeding tips bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Uiteraard is het bij IBD heel belangrijk om de voeding te optimaliseren. IBD gaat vaak samen met coeliakie of glutenintolerantie. Als je hier nog geen helderheid over hebt, dan kun je coeliakie via het ziekenhuis laten bepalen en de mildere intolerantie wordt op een andere manier bepaald. Hiervoor kun je het beste bij een natuurgeneeskundig therapeut zijn. Uiteraard kun je gluten ook een tijdje in z’n geheel vermijden. Twee maanden is lang genoeg om verschil te bemerken en vaak merk je het al veel sneller.

Verdriet laten stromen

Colitis is een aandoening van de dikke darm, Crohn kan in het gehele darmkanaal voorkomen, maar vaak beginnen de ontstekingen op de grens van de dunne en de dikke darm. Energetisch gezien gaat de dikke darm over loslaten. Zaken die niet langer voedend of dienstbaar zijn, dienen te worden teruggegeven. De emotie verdriet hoort hierbij. Als verdriet chronisch wordt of juist onderdrukt, kan dit dikke darmproblemen geven. Het lichaam uit onderdrukte emoties als stress. Als de diepere oorzaak van een lichamelijke aandoening aan het licht komt en onderdrukte emoties kunnen vrijkomen, neemt de lichamelijke klacht vaak af.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium