Also take a look at our:

Insulineresistentie

Wat is insulineresistentie?

Insulineresistentie ontstaat als je langdurig veel en vaak suikers en snelle koolhydraten eet (snoep, wit brood, vruchtensap, etc.). Je alvleesklier moet dan constant insuline aanmaken en op den duur wordt je lichaam resistent voor dit hormoon. De glucose die je normaliter uit koolhydraten haalt als brandstof, wordt dan niet meer effectief vervoerd naar de plekken in je lichaam die het nodig hebben.

Je lichaam heeft het idee dat er niet voldoende brandstof aanwezig is en geeft jou een seintje om meer koolhydraten en suiker te eten: je hebt trek. Uiteindelijk leidt deze vicieuze cirkel tot diabetes type 2, maar er zijn nog veel meer vervelende kwalen die komen kijken bij insulineresistentie.

Nano mineralen en geneeskrachtige stoffen bij insulineresistentie

Als je insulineresistentie wilt voorkomen of verminderen, zijn er verschillende kruiden en supplementen beschikbaar die je hierbij ondersteunen. Onthoud wel dat het met voeding begint: veel groenten, eiwitten en vetten, weinig snelle koolhydraten en suikers.

  • Nano zink kan de insulinegevoeligheid verhogen doordat het bijdraagt aan een lagere bloedsuikerspiegel.

  • Magnesium is essentieel voor een goede werking van insuline. Kies voor de vorm hypro-ri-mag. In combinatie met taurine blijft deze vorm van magnesiumlang in de bloedbaan, zodat je cellen constant voorraad hebben. Ook ideaal als je door insulineresistentie moeite hebt met doorslapen of stress ervaart. Lees meer over de hypro-ri-mag: Het relaxte duo in drukke tijden! – Nano Mineralen.

  • Chroom is een mineraal dat nodig is voor een goede werking van insuline.

  • Indium ondersteunt bij de heropbouw van hormoonklieren en geeft een verbeterde opname van mineralen, met name chroom en zink. Als je kiest voor indium, dan hoef je meestal geen extra chroom te nemen. Indium draagt ook bij aan de regulatie van cortisol.
    Voor meer info, zie Stabiele bloedsuikerspiegel en gewicht – Nano Mineralen.

  • Kaneel over je maaltijd zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder schommelt.

 

Naast voeding en supplementen is het belangrijk dat je genoeg beweegt, dat houdt je lichaam gevoelig voor insuline. Slaap elke nacht zo’n 7 à 8 uur, een goede nachtrust draagt bij aan een gezonde hormoonhuishouding en een stabieler bloedsuikergehalte. Hypro-ri-mag of nano magnesium kan de slaap ondersteunen.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano magnesium
30 – 60 ml per dag, buiten de maaltijden om innemen. Houd de vloeistof een minuut in de mond alvorens door te slikken. Voor meer info, zie https://www.nanomineralen.nl/nano-magnesium/
Nano zink
30-60 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zink en Zink en Koper – Nano Mineralen
Indium
Starten met 1 druppel per dag. Lees meer over de dosering op Gebruiksadvies bij indium – Indium Info
ChroompicolinaatAls alternatief voor indium. Op advies

Insulineresistentie symptomen

Insulineresistentie kent verschillende symptomen en is zodoende ook de oorzaak van een hele lijst fysieke en mentale problemen. Deze aandoeningen komen niet altijd voor bij insulineresistentie, maar de kans erop wordt groter. We zetten er een aantal op een rij:

• Te weinig maagzuur
• Galstenen
• Vroegtijdige kaalheid
• Een vergrote prostaat en prostaatontstekingen
• Diabetes type 2
• Metabool syndroom
• Hartkwalen
• Verschillende vormen van kanker
• Overmatig buikvet
• Borstvorming bij mannen
• Depressie
• Chronische vermoeidheid
• Slaapapneu en slapeloosheid

Hoe werkt de bloedsuikerspiegel?

Om insulineresistentie te voorkomen of terug te draaien, is het belangrijk de bloedsuikerspiegel in balans te brengen. Een schommelende bloedsuikerspiegel is zowel een oorzaak als een symptoom van insulineresistentie. Bij een schommelende bloedsuikerspiegel ervaar je enorme pieken en dalen in je energie. Bloedsuiker, ook wel glucose genoemd, gebruikt je lichaam als brandstof en haal je uit koolhydraten en suiker.

Je lichaam maakt insuline aan om de glucose naar de juiste plekken in je lijf te transporteren. Als je te veel en te vaak suiker en snelle koolhydraten eet, dan heb je veel glucose in je bloed en moet je lichaam dus constant insuline aanmaken. Op ten duur wordt je lichaam ongevoelig voor de insuline en ontstaat insulineresistentie.

Symptomen schommelende bloedsuikerspiegel

Een bloedsuikerspiegel schommelt als deze grote pieken en dalen maakt. Deze pieken en dalen zijn te merken aan enorme dipjes in je energielevels en enorme ‘highs’. Als je snel moe bent na het eten (van suiker of koolhydraten) is dit een aanwijzing voor een schommelende bloedsuikerspiegel.

Een piek in de bloedsuikerspiegel kan bovendien gepaard gaan met:

• je zwak voelen
• overprikkeld gevoel
• hoofdpijn

Een dal in je bloedsuikerspiegel kun je merken aan:

• je flauw voelen
• moe gevoel
• geïrriteerd zijn
• trillen of zelfs flauwvallen

Het belangrijkste symptoom van een schommelende bloedsuikerspiegel is constante trek: je lichaam heeft de hele tijd voeding nodig, zodat het meer insuline kan aanmaken. Immers, het denkt dat er te weinig insuline aanwezig is, terwijl in werkelijkheid het lichaam er gewoon ongevoelig voor geworden is.

Hoe breng je je bloedsuikerspiegel in balans met voeding?

Het voorkomen van insulineresistentie begint bij het in balans brengen van je bloedsuikerspiegel met een gezond voedingspatroon. Zo’n dieet bestaat uit natuurlijke, onbewerkte producten en weinig suiker en snelle koolhydraten. Het is belangrijk om vaker voor langzame koolhydraten te kiezen, zoals volkoren granen, groenten en peulvruchten. Kies ook voor wat minder zoet fruit, zoals bessen, granaatappel en grapefruit. Na een tijdje kun je ook zoetere varianten weer terugbrengen in je eetpatroon.

Kijk altijd of je snelle koolhydraten kunt vervangen door langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten zijn alle voedingsmiddelen waar veel suiker in zit, denk aan snoep en koek, maar ook fruit, vruchtensap en frisdrank. Wit brood, witte rijst en zoetmiddelen zoals honing zijn ook snelle koolhydraten. 13 vuistregels voor een optimale spijsvertering – Nano Mineralen zijn ook perfect toepasbaar bij insulineresistentie.

Intermittent fasting wordt vaak aanbevolen bij insulineresistentie. Hierbij is er een periode van 8 uur per dag waarin je de keuze hebt om iets te eten. De overige 16 uur eet je sowieso niet. Zo kun je ervoor kiezen om van 11u ’s ochtends tot 19u ’s avonds te eten. Op die manier heeft je lichaam 16 uur de tijd om bij te komen, je eten te verwerken en je bloedsuikerspiegel te normaliseren. Een bijkomend voordeel is gewichtsverlies.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium