Also take a look at our:

Kaal worden

Wat is kaalheid (Alopecia androgenetica) bij mannen?

Kaalheid bij mannen, ook wel Alopecia androgenetica genoemd, komt veel voor. De leeftijd waarop haarverlies begint is meestal erfelijk bepaald. Over het algemeen begint kaalheid (beginnend of vergevorderd) bij 20% van de twintigers, 30% van de dertigers, en zo verder. Deze vorm van haaruitval volgt een vast patroon dat voor op het hoofd begint en zich langzaam naar achter uitbreidt. De achterkant en zijkant van het hoofd blijven gespaard. Kaalheid heeft geen risico’s voor de algehele gezondheid, maar het kan wel zorgen voor een deuk in het zelfvertrouwen.

Nano mineralen en geneeskrachtige stoffen bij mannelijke kaalheid

Mineralen zijn nodig voor veel lichamelijke en mentale processen en dragen bij aan de kwaliteit van weefsels. Denk hierbij aan huid, haar en nagels. Het lichaam kan zelf geen mineralen aanmaken en haalt deze daarom uit de voeding. Nanomineralen vormen een aanvulling op een gezond voedingspatroon en kunnen specifiek behulpzaam zijn bij het voorkomen en behandelen van aandoeningen.

Zo wordt nano goud ingezet bij auto-immuunaandoeningen zoals Alopecia Areata. Deze auto-immuunaandoening veroorzaakt ook haarverlies. Nano zink en nano koper zijn belangrijk voor gezonde haren en zijn tevens onmisbare mineralen bij de behandeling van Alopecia Areata. Ook langdurig gebruik van spoorelement indium kan de kans op kaalheid verminderen én de pigmentatie verbeteren.

Naast nano mineralen kunnen probiotica een rol spelen. Een probioticum bestaat uit bacteriën waar de darmen baat bij hebben: ze zorgen mede voor een goede conditie van de darmflora. Des te gezonder de darmen, des te minder gifstoffen er vanuit de darmen in het lichaam terecht komen die ongunstige ontstekingsprocessen kunnen veroorzaken. Bovendien zorgt een gezonde darmflora ervoor dat voedingsstoffen goed worden opgenomen en je lichaam voldoende bouwstenen heeft voor optimale haargroei.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano goud in het geval van de auto-immuunaandoening Alopecia Areata
Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie Nano Goud – Nano Mineralen
Nano zink (en koper)
30-60 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zink en Zink en Koper – Nano Mineralen
Actieve B-vitaminen, basissuppletie om tekorten te voorkomen die kunnen bijdragen aan het verlies van (gezonde) harenZie verpakking
Indium
1 tot 2 druppels per dag, voor meer info, zie Indium Info – De comeback van een vergeten spoorelement
Probiotica
Zie verpakking

Kaalheid oorzaak en natuurlijke behandeling

Wanneer je als man last hebt van haaruitval, kan dat wijzen op de Alopecia androgenetica, maar dat hoeft niet. Een huisarts kan uitsluiten of er sprake is van deze genetisch bepaalde aandoening. Andere oorzaken van haaruitval zijn een slechte doorbloeding, micro-ontstekingen op de hoofdhuid, verkalking van de haarvaatjes of een verstoorde hormoonhuishouding. Het is soms moeilijk te achterhalen welke van deze oorzaken de reden is van haaruitval. Onderstaand lijstje helpt je op weg:

• Slechte doorbloeding van de hoofdhuid: door jezelf regelmatig een hoofdhuidmassage te geven of er een te boeken bij een therapeut, verbeter je de doorbloeding. Je kunt dan in de gaten houden of de hoeveelheid haaruitval op termijn vermindert. Ook zijn er bepaalde supplementen die de doorbloeding verbeteren, zoals Ginkgo biloba. Onder begeleiding van een (orthomoleculair) therapeut kun je dergelijke supplementen inzetten en het effect ervan bijhouden. Een andere optie is om met een laserkam (bijv. HairMax LaserComb) het haar te ontwarren. De laser stimuleert de doorbloeding, waardoor de haargroei een opkikker krijgt.

• Micro-ontstekingen van de hoofdhuid: als het gaat om ontstekingen, is het belangrijk je hoofdhuid extra goed te verzorgen. Kruiden met zowel een antibacteriële als versterkende werking kunnen hierbij helpen, denk aan brandnetel, aloë vera en rozemarijn. Er zijn verschillende haarverzorgingsproducten te vinden met deze kruiden en op het internet vind je veel recepten om je eigen kruidenshampoo te maken.

• Verkalking van de haarvaatjes: bij verkalking van de haarvaatjes wordt de bloedtoevoer naar de wortels geremd. Zo bereiken minder voedingsstoffen de follikel en worden afvalstoffen niet goed afgevoerd. Ook hier is het zaak om een natuurlijke shampoo te gebruiken en de doorbloeding extra te stimuleren met bovengenoemd advies.

• Verstoorde hormoonhuishouding: in dit geval wordt er teveel testosteron omgezet in dihydrotestosteron (DHT) door het enzym 5-alfa-reductase, wat de haarfollikels verschrompelt en leidt tot kaalheid. De onderliggende oorzaak van een teveel aan DHT is vaak insulineresistentie. Om deze oorzaak aan te pakken is het belangrijk om (evt. samen met een orthomoleculair therapeut) te onderzoeken hoe je de insulineresistentie kunt verminderen. Voor meer kennis over insulineresistentie en wat je zelf kunt doen, zie ……..

Er zijn natuurlijke manieren om de hoeveelheid DHT in het lichaam te verlagen. Lijnzaad bijvoorbeeld. De lignanen uit de zaadjes zorgen voor een stijging van het transporteiwit van geslachtshormonen (waaronder DHT), waardoor deze minder tijd krijgen om schade aan te richten. Zorg ervoor dat het lijnzaad gebroken is, zodat de lignanen kunnen vrijkomen. Je kunt gebroken lijnzaad kopen, let er hierbij wel op dat je het lijnzaad in de koelkast bewaart en binnen 3 a 4 weken opmaakt.

Je kunt ook de hele zaadjes kopen en kleine porties zelf malen. De hele lijnzaadjes zijn namelijk veel langer houdbaar. Ook groene thee, de reishi paddenstoel, pompoenpitolie en de bes van de zaagtandpalm (saw palmetto) vertragen 5-alfa-reductase en verlagen daardoor het DHT-gehalte. Uit een onderzoek bleek zelfs dat een extract van 320 mg zaagpalmbes net zo effectief werkte als het hieronder genoemde medicijn Finasteride (1).

Wat doet de huisarts 

Een haarspecialist kan na een hoofdhuid- en haaranalyse een voorspelling doen over de toekomstige haargroei. Aan de hand van deze diagnose kan er een behandelplan gevormd worden. DHT-remmers zoals Finasteride (Propecia) kunnen voorgeschreven worden, al kan er ook actie worden ondernomen wat betreft de doorbloeding. Dan moet je denken aan behandelingen met Minoxidil of lasertherapie.

Wat betreft Finasteride zijn er serieuze consequenties om in overweging te nemen. Het gaat namelijk tegen de natuurlijke hormonen in, waardoor het lijf ontregelt raakt. Denk aan negatieve effecten voor het libido, spiervorming, erectieproblemen en zelfs vruchtbaarheidsrisico’s. Voor mannen met een kinderwens wordt dit middel daarom sterk afgeraden. Gelukkig zijn er natuurlijke alternatieven die heel effectief kunnen zijn, vooral als je deskundig advies hebt gekregen bij een advieswinkel of bij een therapeut. In sommige gevallen wordt door een arts een haartransplantatie aangeraden. Haarfollikels van het achterhoofd worden dan door middel van een operatie naar de kalende plekken verplaatst.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium