Also take a look at our:

Laag libido

Wat is een laag libido?

Wanner je last hebt van een laag libido heb je minder of zelf geen enkele zin in seks. De oorzaak ligt bij mannen vaak in een verlaagde testosteronspiegel. Testosteron is het belangrijkste sekshormoon en beïnvloedt de seksdrive en potentie.

Ook mentale problemen zoals depressie, spanning en stress kunnen een negatieve invloed hebben op het libido, net als relatieproblemen. Een ongezonde leefstijl, roken, overmatig alcoholgebruik, medicijngebruik, een slaaptekort en ouder worden dragen vaak bij aan een verminderde zin in seks.

Natuurlijke behandeling laag libido

Een orthomoleculair therapeut kan je ook helpen om een natuurlijke behandeling op te stellen. Aan de hand van een speekseltest kan bepaald worden of een disbalans in de hormonen een rol speelt bij de klacht. Naast begeleiding bij een gezonde leefstijl, zal dan gekeken worden naar ondersteunende supplementen. Zo zou het kunnen zijn dat de therapeut rode ginseng (3 gram per dag in poedervorm) voorschrijft (1). Let op: dit supplement kan niet gebruikt worden in combinatie met koffie en/of een hoge bloeddruk.

Ook macapoeder (1,5 tot 3 gram bij het ontbijt) zou bijdragen aan het verbeteren van het libido voor mannen én vrouwen (2). De productie en afgifte van testosteron wordt door maca gestimuleerd. Naast andere functies helpt dit kruid bij het afvallen, angstvermindering en een verhoogd gevoel van welzijn. Ook ashwagandha werkt als afrodisiacum door de verhoging van het testosterongehalte.

Nano mineralen en geneeskrachtige stoffen bij een laag libido

Daarnaast zal gekeken worden naar suppletie met mineralen. Mineralen krijgen we binnen via de voeding, maar lang niet altijd voldoende. Zo dragen nano zink en nano koper bij aan de regulering van dopamine, wat een positieve invloed heeft op de aanmaak van testosteron. Daarnaast is zink een bouwstof voor testosteron. Een zinktekort komt veel voor, dus vaak kun je beter zink nemen dan testosteron suppleren.

Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen! Nano zink is een vorm van zink die direct in de bloedsomloop terecht komt en dus snel opgenomen wordt in de lichaamscellen. Indium kan het libido helpen verhogen door dat het de opname van zink verbetert. Ook reguleert indium de negatieve effecten van stress op de hormoonhuishouding.

Ook nano platina kan bijdragen aan een gezond libido. Platina heeft een positieve invloed op lichamelijke uitputting en fysieke en mentale stress. Daarnaast zorgt het voor meer balans voor de hormoonhuishouding, waardoor groeihormonen en testosteronlevels in goed blijven. De beste resultaten worden gezien in combinatie met nano magnesium.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano platina
Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie Nano Platina – Nano Mineralen
Nano zink, bouwsteen voor testosteron
30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zink en Zink en Koper – Nano Mineralen
Nano magnesium, stress regulatie
Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie Nano Magnesium – Nano Mineralen
Maca1,5 tot 3 gram bij het ontbijt
Rode Ginseng3 gram per dag in poedervorm
Indium1 tot 2 druppels per dag, voor meer info, zie Indium Info – De comeback van een vergeten spoorelement

Oorzaak laag testosterongehalte

Wanneer een verlaagd testosteron de belangrijkste oorzaak is van een laag libido, is het belangrijk om uit te zoeken wat daaraan ten grondslag ligt. Zo kan de oorzaak liggen in een verstoring van de aanmaak van testosteron in de testikels. Maar het kan ook gebeuren dat de hersenen de opdracht om testosteron aan te maken, niet langer geven. We spreken dan van secundair hypogonadisme.

Wat doet de huisarts bij een verlaagd libido

Als je aanhoudend last hebt van een verlaagd libido, dan is het verstandig langs de huisarts te gaan. Die kan samen met jou onderzoeken of het om een lichamelijk of psychologisch probleem gaat. Als de problemen psychologisch zijn, wordt er doorverwezen naar een seksuoloog of psycholoog.

Wanneer de huisarts vermoedt dat er een lichamelijk probleem is rondom de hormoonhuishouding, worden de testosteronlevels via en bloedtest vastgesteld. Zijn deze inderdaad te laag, zal de huisarts doorverwijzen naar een uroloog die de mogelijkheden voor hormoontherapie onderzoekt. Dit kan bestaan uit testosteronsuppletie in de vorm van pillen of crème.

Een verlaagd libido of erectieproblemen kunnen ook gelinkt worden aan hart- en vaatziekten. De huisarts zal je daarom misschien doorverwijzen naar een cardioloog en misschien zelfs naar een leefstijlcoach of diëtiste. Suggesties van de huisarts zijn dan vaak afvallen, meer bewegen en minder koffie en alcohol drinken.

Zelf je libido verhogen

Om je libido weer in balans te brengen is het belangrijk om stress te verminderen. Stresshormonen (cortisol) hebben een negatieve invloed op de productie van testosteron, waardoor stress bijdraagt aan een verlaagd libido. Daarnaast geldt een gezonde leefstijl bijdraagt aan een gezond libido. Eet gevarieerd en gezond, zorg voor voldoende lichaamsbeweging en vermijd alcohol en tabak.

Als je te zwaar bent, is het belangrijk om op een verantwoorde manier gewicht te verliezen. Een te zwaar (of te licht!) lichaamsgewicht draagt namelijk bij aan een verlaagd libido. Laat je eventueel begeleiden door een diëtiste, leefstijlcoach of orthomoleculair therapeut.

Meer tips over om zelf je libido te verhogen geven we in dit artikel.

 

Bronnen

  • So SH, Lee JW, Kim YS, Hyun SH, Han CK. Red ginseng monograph. J Ginseng Res. 2018 Oct;42(4):549-561. doi: 10.1016/j.jgr.2018.05.002. Epub 2018 May 26. PMID: 30337816; PMCID: PMC6190493.


  • Shin BC, Lee MS, Yang EJ, Lim HS, Ernst E. Maca (L. meyenii) for improving sexual function: a systematic review. BMC Complement Altern Med. 2010 Aug 6;10:44. doi: 10.1186/1472-6882-10-44. PMID: 20691074; PMCID: PMC2928177.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium