Also take a look at our:

Levercirrose

Wat is levercirrose?

Levercirrose is een leveraandoening die ontstaat door een constante beschadiging van de lever, waardoor necrose ontstaat (afsterven van weefsel), met fibrose (littekenweefsel) als gevolg. Het betreft hier dus de verlittekening van de lever, waardoor de structuur van de lever veranderd en het zijn taken minder goed kan uitvoeren.

De cellen van de lever die nog wel gezond zijn, gaan zich delen ter compensatie, waardoor de lever ook nog eens groeit. Als er teveel gezonde cellen zijn afgestorven, ontstaan er problemen met de bloedtoevoer, met serieuze gezondheidsproblemen en leverfalen als gevolg.

Bij levercirrose kan de lever niet meer goed ontgiften of belangrijke eiwitten aanmaken. Door deze verminderde prestaties ontstaan symptomen als portale hypertensie (verhoogde druk in het aderstelsel tussen de lever en de darmen), hyperoestrogenisme (hormonale disbalans) en hypoalbuminemie (te laag gehalte van het eiwit albumine).

Nano mineralen en geneeskrachtige stoffen bij levercirrose

Een natuurlijke behandeling van levercirrose begint altijd met een gezond en gevarieerd voedingspatroon, onder begeleiding van een ervaren diëtiste. Daarnaast zijn er bepaalde supplementen die kunnen bijdragen aan het helen van levercirrose, maar ook aan het voorkomen van progressie van de aandoeningen.

• Artisjok en mariadistel zijn supplementen die ter ondersteuning van de leverfunctie ingezet kunnen worden. Deze supplementen helpen het lichaam met het ontgiften en het zuiveren van het bloed en hebben een krachtig regenererende werking op de lever, wat deze planten uniek maakt. Mariadistel kan het best gecombineerd worden met de natuurlijke stof SAM-e, die de aanmaak van ’s lichaams krachtigste antioxidant, glutathion, stimuleert, ontstekingen remt en de ontgifting ondersteunt.

• Probiotica ondersteunt de darmen en het microbioom (darmflora). Het helpt de darmen om endotoxines (gifstoffen die het lichaam zelf produceert) op te ruimen, die vrijkomen door de levercirrose.

• Vitamine B12 is belangrijk, omdat je bij levercirrose geen vitamine B12 meer opslaat.

• Vitamine D3 voorkomt botontkalking door levercirrose.

• Nano magnesium ondersteunt de spieropbouw en het spierherstel, dit kan de mate waarin spierweefsel verloren gaat, beperken.

• Nano zink/koper is betrokken bij het herstel en de productie van gezonde cellen, waaronder spierweefsel.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano magnesium
Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano magnesium – Nano Mineralen
Nano zink (en koper)
30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zink en Zink en Koper – Nano Mineralen
Mariadistel (met SAM-e)In overleg met een deskundige
Artisjok/RammenasIn overleg met een deskundige
Vitamine B12 (liefst in actieve vorm en in combinatie met alle B-vitaminen)In overleg met een deskundige
Vitamine D3Tussen de 25 – 75 mcg per dag
Probiotica, bij voorkeur een soort die ook ontstekingsremmende stammen bevat en die de tolerantie voor allergenen verhoogtZie verpakking

Levercirrose symptomen

Levercirrose gaat gepaard met allerlei symptomen, waaronder:

• Geelzucht (het oogwit en de huid krijgen een gelige kleur)
• Hevige vermoeidheid
• Veel gewichtsverlies
• Jeukende huid (voornamelijk op de rug en buik)
• Kleine vetknobbeltjes op de huid rond de ogen
• Minder kracht en verlies van spiermassa
• Misselijkheid en verminderde trek
• Buikpijn
• Slechte adem
• Donkere plekken in het gezicht
• Rode handpalmen
• Spinvormige bloedvaatjes op de bovenarmen en/of borst.

Levercirrose oorzaak

Bij levercirrose is er sprake van een beschadiging van de lever, die elke keer opnieuw plaatsvindt. De reden van deze constante beschadiging verschilt per persoon. Zo kan het gaan om alcoholmisbruik, ernstig overgewicht met leververvetting, hepatitis B, hepatitis C, vergiftiging, chronische ziekte of chronische infectie. Er is dus altijd een ontsteking, ziekte of gif de oorzaak van levercirrose, de aandoening is niet erfelijk. Wel kan het zo zijn dat de oorzaak van levercirrose genetisch is bepaald, zoals een groter risico op alcoholverslaving of een bepaalde chronische ziekte.

Wat doet de huisarts 

Als er sprake is van klachten die op levercirrose kunnen wijzen, zal er een bloedonderzoek plaatsvinden. De uitslag laat zien of er sprake is van levercirrose en in welke mate. Bij levercirrose wordt onderscheid gemaakt tussen klasse A, B, en C waarbij A het minst erg is en C het ergst. Met een doorverwijzing naar het ziekenhuis zullen er andere testen volgen, zoals: CT-scan, echogeleide leverpunctie of leverbiopsie, echografie, FibroScan, gastroscopie en/of een MRI-scan.

De behandeling die volgt na alle testen is gericht op het stoppen van de cirrose zodat complicaties kunnen worden voorkomen en de klachten verminderd worden. Alcohol is verboden tijdens dit proces en de voeding die je nuttigt wordt via een voedingsadvies bepaald, zodat de spiermassa niet verder daalt. Als de oorzaak van de levercirrose gevonden wordt en behandeld kan worden dan geneest de levercirrose.

Is dit niet het geval dan zal de lever het steeds moeilijker krijgen en uiteindelijk tot leverfalen leiden. Een levertransplantatie is dan de enige optie. Levercirrose kan jaren stabiel blijven en er, bij een goede behandeling, niet altijd sprake van progressie van de aandoening.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium