Also take a look at our:

LPR en GORD

Wat zijn de refluxziekten LPR en GORD?

GORD (gastro-oesofageale refluxziekte) en LPR (laryngofaryngeale refluxziekte) zijn aandoeningen waarbij de maagsappen terug de slokdarm of keel invloeien. Bij GORD vloeien de maagsappen de slokdarm in, bij LPR de keel in. LPR kan leiden tot aantasting van het strottenhoofd en de stembanden. LPR wordt ook wel stille reflux genoemd, omdat klachten niet altijd duidelijk zijn en worden verward met stemstoornissen.

Nano mineralen en geneeskrachtige stoffen bij LPR en GORD

Maagzuurremmers zijn vaak niet de oplossing, dus het kan zinvol zijn om naar natuurlijke middelen te kijken die de klachten helpen verminderen. Zo is er onderzoek gedaan naar extracten van Opuntia ficus-indica L. cladodes (vijgcactus) en Olea europaea L. (olijfblad) (2). Daaruit bleek dat na vier weken klachten zoals buikpijn, winderigheid, constipatie, oprispingen en zuurbranden flink waren afgenomen. Na twee maanden bleven deze positieve resultaten zichtbaar.

Nano mineralen zijn ook belangrijk om je lichaam te ondersteunen bij GORD en LPR. Tegen keelpijn en heesheid kan nano zink-koper ingezet worden of een spray op basis van nano zink en nano zilver. Nano zilver is een natuurlijk antibioticum die virussen en bacteriën in de keel tegengaat. Nano platina en nano magnesium helpen stress verminderen, wat vaak bijdraagt aan minder brandend maagzuur. Nano ijzer draagt bij aan een goede werking van de maag en gezonde slijmvliezen.

Denk daarnaast aan een product op basis van glutamine, vitamine A en groene thee-extract om de slijmvliezen gezond te houden. Betaïne HCL in combinatie met pepsine helpt de pH-waarde van de maag te verbeteren.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano zilver
5- 30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zilver – Nano Mineralen
Nano zink (en koper)
30-60 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zink en Zink en Koper – Nano Mineralen
Nano ijzer
30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano IJzer – Nano Mineralen
Nano magnesium
Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie Nano Magnesium – Nano Mineralen
Nano platinaNaar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie Nano Platina – Nano Mineralen
Supplement van olijfblad en vijgcactusEen capsule met 130 mg vijgcactus en een capsule met 90 mg olijfbladextract innemen na het avondeten
Betaïne HCL en pepsineZie verpakking voor de dosering
GlutamineZie verpakking voor de dosering
Vitamine AZie verpakking voor de dosering
Groene thee – extractZie verpakking voor de dosering

Wat is er aan de hand bij LPR

Tussen de keel en de slokdarm zit een klepje dat zich alleen opent met slikken, dit klepje is de bovenste slokdarmsfincter (sluitspier). Als dit klepje niet goed afsluit, kunnen maagsappen omhoogkomen en in de keel belanden. Als dit minimaal drie keer per week gebeurt, kunnen de maagsappen de stembanden aantasten. De slijmvliezen die de stembanden horen te beschermen zijn niet opgewassen tegen de zure maagsappen. Ze raken geïrriteerd en beschadigd, wat hoorbaar is in de stem. Zonder behandeling kan LPR leiden tot larynxkanker.

Wat is er aan de hand bij GORD

Tussen de maag en de slokdarm, op de plek waar de slokdarm door het middenrif gaat, ontstaat een sterke hoek (de hoek van His) die dient als een soort klep om de maaginhoud in de maag te houden. Wanneer je te maken hebt met GORD is er iets mis met de werking van die klep. Hierdoor kan de inhoud van de maag terugvloeien naar de slokdarm, wat vooral het geval is bij een hoge zuurgraad van de maag.

Als het maagzuur niet zuur genoeg is, verteert het de voeding niet goed waardoor voedsel langer in de maag blijft. Hierdoor kan het gaan gisten of rotten waardoor de klepfunctie wordt verstoord. Een tekort aan maagzuur komt vaak voor uit stress, verteringsproblemen, een tekort aan voedingsstoffen (zink, vitamine B1), obesitas, medicatie en ouderdom.

LPR symptomen

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op LPR, al worden deze symptomen ook met andere aandoeningen geassocieerd. Daarnaast zijn de symptomen niet altijd aanwezig, ook al is er sprake van LPR. LPR wordt daarom vaak laat gediagnostiseerd. Klachten die bij LPR horen zijn:

• Heesheid
• Globusgevoel (brok in de keel)
• Oedeem op de stembanden
• Overmatige slijmvorming in de keel
• Moeite met slikken
• Regelmatig schrapen van de keel
• Pijn in de keel
• Hoesten
• Moeite met ademen
• Zuur branden (maar niet altijd)
• Vernauwing van de luchtpijp
• Zwelling van de slijmvliezen in de keelholte en op het strottenhoofd.

GORD symptomen

GORD gaat gepaard met typische klachten, waaronder:

• Dyspepsie (verstoring van de spijsvertering in de maag, slokdarm of in de dunne darm)
• Dysfogie (moeilijk kunnen slikken)
• Globusgevoel (brok in de keel) wat kan resulteren in het schrapen van de keel of hoesten
• Pijn op de borst.

Bij ongeveer 25% van de Westerse bevolking met GORD komen deze klachten niet voor en in Aziatische landen is dat zelfs rond de 35% van de patiënten. Dat maakt het stellen van een diagnose ingewikkeld. Uit onderzoek is gebleken dat GORD een verhoogd risico op slaapproblemen kan veroorzaken en het risico op bipolaire stoornis kan vergroten (1).

Wat doet de huisarts

Zowel bij GORD als bij LPR zal de arts maagzuurremmers voorschrijven. Dit werkt helaas niet altijd, want er kan ook sprake zijn van te weinig maagzuur. De klachten van te veel en te weinig maagzuur zijn min of meer hetzelfde, waardoor soms moeilijk is vast te stellen of er inderdaad een te veel aan maagzuur is.

De oorzaak van GORD ligt vaak in een tekort aan maagzuur en met maagzuurremmers wordt het er dan niet beter op. Maagzuurremmers (zoals protonpompremmers) vertragen de vertering van het eten, wat bij GORD al heel traag gaat. Het voedsel blijft dan nog langer in de maag waardoor de klachten kunnen verergeren. Klachten die horen bij een tekort aan maagzuur zijn: maagpijn, opboeren, opgeblazen gevoel na het eten, brandend gevoel in de borst of de keel, winderigheid, vermoeidheid en oprispingen. Helaas komen deze klachten ook voor bij een teveel aan maagzuur. Lees meer over de gevolgen van langdurig maagzuurremmers slikken in Consequenties van chronisch medicijngebruik – Nano Mineralen.

Ook bij LPR zal een behandeling gestart worden gericht op het remmen van het maagzuur, om het slijmvlies en de stembanden te ontzien van de zure maagsappen.

Bronnen

  • Lin W., Hu L., Liu C., et al. Gastroesophageal Reflux Disease and Risk for Bipolar Disorder: A Nationwide Population-Based Study. PLoS ONE. 2014;9 doi: 10.1371/ journal.pone.0107694.e107694 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

 

  • Malfa GA, Di Giacomo C, Cardia L, Sorbara EE, Mannucci C, Calapai G. A standardized extract of Opuntia ficus-indica (L.) Mill and Olea europaea L. improves gastrointestinal discomfort: A double-blinded randomized-controlled study. Phytother Res. 2021 Jul;35(7):3756-3768. doi: 10.1002/ptr.7074. Epub 2021 Mar 16. PMID: 33724592.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium