Also take a look at our:

Maagzweer

Wat is een maagzweer?

Een maagzweer is een beschadiging in de slijmvlieslaag van de maag of aan het begin van de twaalfvingerige darm. Door de beschadiging komt maagzuur in contact met zenuwen in de maagwand. Dit geeft een pijnlijk gevoel. Pijn na het eten is daarom de grootste aanwijzing voor een maagzweer. Verder is er sprake van brandend maagzuur, oprispingen, misselijkheid, een opgeblazen gevoel en weinig eetlust.

Voorkomen en behandelen van een maagzweer

Als een infectie met de H.pylori als oorzaak is aangewezen, wordt door de huisarts direct een kuur voorgeschreven, bestaande uit twee of drie verschillende antibiotica. Of je kiest voor een reguliere behandeling of een natuurlijke, is een persoonlijke keuze. Je kunt er ook voor kiezen om eerst een natuurlijk protocol te volgen en bij te weinig resultaat, naar reguliere medicatie uit te wijken. Een natuurlijk alternatief voor antibiotica is nano zilver.

Natuurlijke behandeling maagzweer

Een natuurlijke behandeling van een maagzweer bestaat uit het verminderen van stress, een gezond voedingspatroon en het gebruik voedingssupplementen en kruiden.

Maagzweer en stress
Wat je ook doet qua voeding en suppletie om maagzweren te voorkomen en te helpen genezen, het verminderen van stress is het allerbelangrijkste. Bouw iedere dag rustmomenten in. Bijvoorbeeld tijdens de maaltijden. Neem de tijd om rustig te eten en goed te kauwen (minstens 15 keer per hap). Neem ook je rust na de maaltijd. Vermijd fysieke inspanning direct na het eten en kijk of je zo’n 10 tot 20 minuten rust kunt nemen alvorens weer verder te gaan met je dagelijkse bezigheden.

Eten bij een maagzweer
Eet dagelijks ruim groenten en fruit. Streef naar 50% fruit bij je ontbijt en 50% groenten bij de lunch en diner. Eet zo min mogelijk sterk bewerkte voeding en beperk alcohol, sigaretten, koffie en specerijen. Word je er bewust van wat voor jou werkt en waar en wanneer je last krijgt. Pas je eetstijl aan op deze inzichten, zodat je ook kunt waarnemen of het een positief effect heeft. 

Aloë vera bij een maagzweer
De aloë vera plant is een fantastisch middel dat het maagslijmvlies helpt herstellen, maagzuur bindt, krachtig ontstekingsremmend werkt en zelfs in staat is om de H.pylori een kopje kleiner te maken. Het verbetert de werking van het gehele spijsverteringsstelsel. Het is het beste om aloë vera vers te gebruiken, dan zijn nog alle werkzame stoffen in tact.

In natuurwinkels vind je meestal wel een verse stengel. Gebruik daarvan alleen het slijmerige, heldere gedeelte dat in de stengel zit. Dit is de kostbare aloë-gelei. Verwerk deze in smoothies en sapjes. De dunne gelei die overblijft op het binnenste oppervlak van het blad, kun je eraf schrapen en aanbrengen als vocht inbrengende lotion. Aloë vera heeft tevens een krachtige uitwendige werking bij brandwonden en chronische huidaandoeningen. Als je voor aloë vera sap kiest, let er dan op dat het een biologische kwaliteit is, dat het sap afkomstig is van het binnenste van de stengels en dat er geen chemische toevoegingen in zitten. Niet gebruiken als je allergisch bent voor ui of knoflook.

Zoethout bij maagzweer
Zoethout heeft een maagbeschermende en ontstekingsremmende werking en is heel geschikt om in te zetten als supplement bij een maagzweer of regelmatig te drinken als thee.

Probiotica bij maagzweer
Goede bacteriën produceren bacteriociden, die op hun beurt in staat zijn om ziekteverwekkers zoals de H. pylori te doden. Een probiotica is dus altijd zinvol, ook als je niet aan de antibiotica zit. Er zijn probiotica op de markt die stammen bevatten die ontstekingsremmend werken op de slijmvliezen, wat een toegevoegde waarde heeft naast de voordelen van een standaard probiotica. Als je de probiotica combineert met nano zilver of met een antibiotica, laat dan altijd een pauze van minstens twee uur zitten tussen de inname van beide producten. Op die manier werken ze elkaar niet tegen.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano zilver
30 ml per dag in te nemen in een schone mond, voor de maaltijd. Direct doorslikken. Bij heftige klachten mag gedurende twee weken 2 tot 3 keer per dag 30ml ingenomen worden. Voor meer info: Nano Zilver – Nano Mineralen
Nano zink
30-60 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zink en Zink en Koper – Nano Mineralen
Nano ijzer
30-60 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano IJzer – Nano Mineralen
Vitamine B12: in de actieve vormen methylcobalamine of adenocobalamine. Met folaat (B11)Zie verpakking product
Probiotica
Zie verpakking
Kurkuma: voorkomt aanhechting van de H.pylori aan de maagwand, remt de groei van de bacterie en werkt ontstekingsremmend.1000-2000 mg per dag
Zoethout: beschermt de maag en is ontstekingsremmendAls thee of in capsules de aanbevolen dosering 

Maagzweer oorzaak

De Helicobacter pylori bacterie wordt gezien als de grote boosdoener. Men denkt dat 50% van de wereldbevolking deze bacterie bij zich draagt. Het is één van de weinige bacteriën die het maagzuur overleeft. De meeste mensen met een H. pylori infectie krijgen alleen een lichte ontsteking van de maagwand en hebben hier geen last van. Maar soms zorgt de H. pylori voor het ontstaan van een maagzweer of zelfs maagkanker.

Andere veroorzakers van een maagzweer zijn NSAID’s zoals ibuprofen en diclofenac. Deze medicijnen maken het maagslijmvlies dunner, waardoor er gemakkelijk een beschadiging ontstaat. Ook het langdurig gebruik van andere medicijnen is een risicofactor. Stress wordt gezien als een verergerende factor, net als roken. Energetisch gezien slaan zorgen en stress op de maag, stress speelt daarom een belangrijke rol bij alle maagaandoeningen.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium