Also take a look at our:

Mannenborstjes

Wat zijn mannenborstjes?

Borstvorming bij mannen, ook wel gynaecomastie genoemd, is de vorming van vet- en klierweefsel achter de tepel. Op die manier ontstaan er ongewild borsten en kan de hormoonspiegel uit balans raken. Vooral voor jongens in de puberteit en mannen boven de vijftig brengt dit gevolgen met zich mee, omdat de hormoonspiegel zich in die tijd opnieuw vorm aan het geven is. In de puberteit hoeven mannenborstjes geen blijvend probleem te worden, maar voor mannen boven de vijftig kan dat wel het geval zijn. Zo brengt het een verhoogde kans op borstkanker met zich mee voor mannen.

Nano mineralen en geneeskrachtige stoffen bij mannenborstjes

Daarnaast is het belangrijk dat je lichaam alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft, waaronder mineralen. Nano mineralen zijn een fijne manier om je lichaam te voorzien van extra voedingsstoffen, zodat het allerlei lichamelijke en mentale processen beter kan uitvoeren. Nano mineralen zijn minuscule deeltjes van mineralen opgelost in zuiver water.

Bij of ter voorkoming van mannenborstjes is nano magnesium onmisbaar. Dit mineraal draagt namelijk bij aan een gezonde hormoonbalans een is een noodzakelijk supplement in stressvolle tijden. Nano zink ondersteunt bij een verlaagd testosterongehalte. Indium draagt bij aan een gezond gewicht, de opname van zink en balanceert de hormonen.

Overleg altijd met een arts of specialist voordat je supplementen inzet, zeker als je medicatie gebruikt.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano magnesium
Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie Nano Magnesium – Nano Mineralen
Nano zink
Naar behoefte, richtlijn 30-60 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zink en Zink en Koper – Nano Mineralen
Indium
1 tot 2 druppels per dag, voor meer info, zie Indium Info – De comeback van een vergeten spoorelement
DIM
In overleg met een deskundige

Meer weten over wat mannen gezond houdt? Bekijk de nano podcast Podcasts – Nano Mineralen.

Symptomen en oorzaak van mannenborstjes

De symptomen van gynaecomastie zijn de groei van weefsel achter de tepel, toenemende gevoeligheid van de borsten en afscheiding uit de tepels. Deze klachten komen voort uit veranderingen in de hormoonhuishouding, waarbij testosteron afneemt en oestrogeen toeneemt. Een disbalans in de hormonen kan worden veroorzaakt door het ouder worden, overgewicht, medicatie, een zeer lage calorie-inname voor langere tijd, medische oorzaken, gebruik van finasteride of anabole steroïden of door langdurige stress.

Wat doet de huisarts

De huisarts kan de oorzaak van de borstvorming vaststellen door de symptomen in kaart te brengen, een bloedtest af te nemen en misschien een punctie van het weefsel te nemen. Uit deze tests zal blijken wat de oorzaak voor de borstvorming is, op basis waarvan een behandelplan wordt opgesteld. Hormoonbehandelingen, DHT (dihydrotestosteron)-crème of zelfs een operatie kunnen daar onderdeel van uitmaken. Ook een doorverwijzing naar de diëtist of een leefstijlcoach behoren tot de mogelijkheden.

Mannenborstjes voorkomen

Een veelvoorkomende oorzaak van mannenborstjes is overgewicht. Bij een te hoog vetpercentage daalt de testosteronspiegel, met als gevolg dat het vetpercentage nog verder kan stijgen. Door voldoende beweging en een gezond en gevarieerd dieet, houd je je hormoonspiegel in balans.
Je kunt zelf een speekseltest doen om inzicht te krijgen in de hormonen cortisol, testosteron, DHEA en de verhouding die deze tot elkaar hebben. We raden het aan dit altijd te doen in samenwerking met een natuurgeneeskundig of orthomoleculair therapeut.

Daarnaast is het belangrijk dat je je lichaam niet teveel belast met xeno-oestrogenen, die veel voorkomen in vlees, zuivel en soja, maar ook in allerlei soorten plastics en in huidverzorgingsproducten. Xeno-oestrogenen zijn stoffen die zich in het lichaam gedragen als oestrogenen, ze worden daarom ook wel pseudo-oestrogenen genoemd. Ze hebben een negatieve invloed op de testosteronspiegel, die je juist in balans wilt houden om zowel je gewicht op pijl te houden als mannenborstjes te voorkomen.

Als je xeno-oestrogenen wilt vermijden, kijk of je onderstaande tips kunt implementeren:
• Kies zoveel als mogelijk voor producten die verpakt zijn in glas of papier. Dit geldt voor alles, maar vooral voor oliën en vetten.
• Bewaar eten in bewaardoosjes zonder BPA en andere weekmakers en hetzelfde geldt voor drinkflesjes;
• Verwarm geen voedsel dat in plastic zit;
• Kies voor verzorgingsproducten op natuurlijke basis;
• Eet waar het kan biologisch.
• Kies ook voor huishoudelijke producten zonder chemicaliën, zoals schoonmaakproducten en luchtverfrissers.

Er zijn meerdere plantaardige stoffen die balancerend werken op de hormoonhuishouding. De stof di-indolmethaan oftewel DIM wordt geëxtraheerd uit kruisbloemige groenten (kolen, radijs, mosterzaad). DIM is meester in het afvoeren van overtollige oestrogenen én xeno-oestrogenen. Het heeft daarnaast ook een hormoon balancerende werking. Kies voor een supplement waar verschillende kruisbloemigen in verwerkt zijn en de voorloperstof 13C extra aan is toegevoegd.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium