Also take a look at our:

Myalgische encefalomyelitis (ME)

Wat is ME?

ME staat voor myalgische encefalomyelitis en wordt ook wel aangeduid als het chronisch vermoeidheidssyndroom of CVS. Bij ME is er al meer dan zes maanden lang sprake van vermoeidheid en verschillende andere symptomen, waaronder spierpijn en opgezette lymfeklieren. ME is een multisysteemziekte, wat betekent dat meerdere systemen in het lichaam zijn aangedaan.

ME kan het moeilijk maken voor patiënten om de dag goed door te komen. Van kleine activiteiten raken ze uitgeput en soms is uit bed komen simpelweg onmogelijk. Dit kan frustratie en depressie tot gevolg hebben.

Nano mineralen en geneeskrachtige stoffen bij ME

Nano mineralen zijn minuscule deeltjes van een mineraal of edelmetaal, opgelost in zuiver water. Het lichaam heeft deze bouwstoffen nodig voor allerlei fysieke en mentale processen. Doordat dit supplement vloeibaar is en het gaat om minuscule deeltjes, kan het lichaam nano mineralen goed opnemen.

Nano magnesium is een krachtig supplement om in te zetten bij ME. Het bevordert een goede nachtrust en draagt bij aan uitgerust wakker worden. Daarnaast geeft magnesium door de dag heen energie, doordat het de citroenzuurcyclus verbetert. Dat is de cyclus waarbij ATP wordt gevormd, een stof die dient als energieleverancier. Zodoende draagt de citroenzuurcyclus bij aan het leveren van energie uit koolhydraten, vetten en eiwitten.

Naast nano magnesium kan gekozen worden voor de Okinawa mineralen. Dit supplement wordt gemaakt uit Sangokoraal, waarvan de samenstelling lijkt op die van het menselijk bot. Okinawa ondersteunt wanneer er sprake is van energieverlies en bevat naast magnesium ook calcium en 76 spoorelementen.

Nano goud staat het lichaam bij in het geval van fibromyalgie, gewrichtspijn en concentratie- of focusverlies. Fibromyalgie wordt vaak samen gediagnostiseerd met ME en betreft chronische pijnklachten in het lijf. Ook gewrichtspijn en concentratieproblemen zijn symptomen van ME.

Nano platina helpt fysieke en mentale uitputting tegen te gaan en stress te reguleren. Ook heeft nano platina een positieve invloed op de hersenen, waardoor concentratie- of focusverlies vermindert.

Nano zink ondersteunt het lijf bij fysieke en mentale uitputting. Daarnaast is het nodig voor een optimaal werkend immuunsysteem. Wanneer je nano zink langer dan twee maanden gebruikt, is het belangrijk om over te stappen op nano zink en koper.

Naast nano mineralen zijn er veel andere geneeskrachtige stoffen die je kunnen ondersteunen bij ME. Vitamine B12 levert in combinatie met folaat (de lichaamseigen vorm van foliumzuur) en B6 een bijdrage aan de methylgroepen. Dit is een meerderheid van immuuncellen waaraan bij ME vaak een tekort ontstaat.

Ook is het super belangrijk om te kiezen voor een goed probiotica supplement. Patiënten met ME hebben vaak een darmflora die uit balans is, soms zelf zodanig dat er sprake is van een candida infectie. Probiotica bevat goede bacteriën die de darmflora helpen in balans te brengen. Zeker als er sprake is van pijn, geheugenproblemen en depressie kan het verbeteren van de darmflora de klachten verlichten.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano goud
5-30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Goud – Nano Mineralen
Nano zink (en koper)
30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zink en Zink en Koper – Nano Mineralen
Nano platina
5-30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Platina – Nano Mineralen
Nano magnesium5-30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Magnesium – Nano Mineralen
Probiotica, in geval van een candida-infectie, kies voor de stammen: lactobacillus helveticus en gasseri
Zie verpakking
Vitamine B12Kies voor een preparaat met alle drie de B-vitaminen, met de actieve vormen
Folaat (B11)Kies voor een preparaat met alle drie de B-vitaminen, met de actieve vormen
Vitamine D25-75 mcg per dag
Vitamine B6Kies voor een preparaat met alle drie de B-vitaminen, met de actieve vormen

ME symptomen

Omdat ME een multisysteem ziekte is, zijn de klachten onvoorspelbaar en kunnen de symptomen per persoon verschillen. Toch is er een aantal symptomen dat ME kenmerkt, alhoewel ze niet altijd allemaal voorkomen:

• Vermoeidheid of uitputting die minstens zes maanden aanhoudt
• Pijn in spieren of gewrichten
• Hoofdpijn
• Geheugenproblemen
• Spijsverteringsproblemen
• Concentratieproblemen
• Griepachtige klachten
• Duizeligheid
• Keelpijn
• Opgezette lymfeklieren

ME oorzaak

De oorzaak van ME is in de reguliere geneeskunde onbekend. Wel lijkt het vaak te ontstaan na een verzwakking van het immuunsysteem, vaak door een virale infectie, zoals Pfeiffer of het Epstein-Barr virus. Ook een hormonale disbalans, bijnieruitputting of schildklierproblemen kunnen leiden tot ME. Daarnaast kan ME ontstaan door mentaal of fysiek trauma, zoals een ernstig ongeluk of operatie. Ook minder duidelijke, sluimerende trauma’s, zoals pesten of je thuis niet veilig voelen kunnen uitmonden in chronische vermoeidheid. Tenslotte kan een verlies aan zingeving of een helder doel zich uiten als ME.

Wat doet de huisarts bij ME

De diagnose ME is moeilijk te stellen en komt vaak pas naar voren als andere diagnoses zijn uitgesloten. Oftewel: de artsen kunnen geen andere reden aanwijzen voor je klachten en zodoende krijg je de diagnose ME. Het kan zijn dat de huisarts antidepressiva voorschrijft als je kampt met heftige somberheidsklachten als gevolg van de ME. Ook wanneer er sprake is van pijnklachten wordt soms gekozen voor een antidepressivum in superlage dosis, omdat dit een pijnstillende werking kan hebben.

Natuurlijke behandeling van ME

Veel mensen met ME gaan op zoek naar een alternatieve behandeling voor hun klachten. Zo kan het enorm zinvol zijn om met een orthomoleculair therapeut aan de slag te gaan. Deze zal samen met jou kijken naar tekorten aan voedingsstoffen, mogelijke voedselintoleranties en eventuele andere disbalans in het lijf. Met behulp van voedingssupplementen en een dieet dat bij je past, kunnen de klachten behoorlijk afnemen. Ook bioresonantietherapie of acupuntuur kunnen je op weg helpen, net zoals een Ayurvedisch therapeut.

Soms ligt de oplossing voor je klachten meer bij geest en ziel. Het kan interessant zijn je klachten te onderzoeken met een psycholoog of een medium of chakra healer te raadplegen. Ook spirituele ontwikkeling, tantra en vormen waarbij je expressie wordt uitgenodigd, zijn paden waarop je jouw levenskracht mogelijk weer terugvindt.

Leefstijl tips bij ME

Een leefstijl die past bij ME is allereerst gericht op luisteren naar jezelf. Je eigen tempo respecteren en te kiezen voor die activiteiten waar je wél energie voor voelt, al is het maar een klein beetje. Toegeven aan de rust en tegelijkertijd jezelf uitnodigen tot beweging waar je een ‘ja’ bij voelt. Daarnaast wil je je lichaam en geest ondersteunen met supplementen, voeding die je lijft écht voedt en het tot je nemen van informatie waar je geen stress van krijgt.

Soms is het beter social media en de krant even te laten voor wat het is, zeker als je merkt dat je er stress van krijgt, angstig van wordt of als je je er minderwaardig door gaat voelen. Kies in plaats daarvan voor boeken en films die je echt voeden. Ook meditatie en echt helemaal in het moment aankomen, kan je weer dichterbij jezelf brengen. Vergeet niet om dagelijks een lijstje te maken met alles waar je dankbaar voor bent, om zo de lichtpuntjes in het leven weer te gaan zien.

Elke dag om dezelfde tijd gaan slapen en opstaan, óók als dat onnatuurlijk voelt, kan het zelfhelend vermogen van het lichaam ondersteunen. Zorg er ook voor dat je elke dag toch even buitenkomt, ook al voelt dat als een uitdaging. Denk aan een blokje om of even op het balkon of in de tuin zitten.

Voeding tips bij ME

Ga voor een dieet met voeding die je lijf écht voedt. Oftewel: voeding waar je energie van krijgt. Misschien denk je dan aan koffie en een taartje, maar eigenlijk zitten hier natuurlijk geen voedingsstoffen in voor je lijf. Door te beginnen met een stevig ontbijt voorzie je je lichaam direct van energie. Bovendien is je vertering in de ochtend het beste, waardoor dit je de meeste voedingsstoffen oplevert. Begin de dag met havermout en eet dagelijks vers fruit, rauwe groenten én eiwitten.

Als je energie echt heel laag is, is het verstandig om te kiezen voor vlees of ei, omdat het lichaam met deze eiwitten het meeste kan. Kies ’s avonds voor een lichtere maaltijd. Je spijsvertering staat op dit moment op een veel lager pitje, dus je wilt jezelf niet onnodig uitputten met een zware maaltijd. Soep is altijd een goede optie in de avond.

Daarnaast is het belangrijk om geraffineerde suikers en snelle koolhydraten te vermijden. Dus geen wit brood of pasta, maar altijd volkoren producten. Eet indien mogelijk glutenvrij, door te kiezen voor zilvervliesrijst, boekweit, amarant, teff of quinoa. Ook zuivel, cafeïne en alcohol moeten vermeden worden. Deze stoffen kosten het lijf veel energie en creëren bovendien afvalstoffen in het lijf, waar je dan vervolgens weer mee te maken hebt. Je energieniveau gaat dan alleen maar verder omlaag.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium