Also take a look at our:

Migraine

Wat is migraine?

Migraine is een hersenaandoening waarbij een zeer ernstige hoofdpijn ontstaat die zo heftig is dat het misselijkheid, braken en zichtproblemen kan veroorzaken. Een zogenaamde migraineaanval duurt een aantal uur of zelfs een aantal dagen.

Nano mineralen bij migraine

Nano mineralen zijn minuscule deeltjes van een specifiek mineraal, opgelost in zuiver water. Deze oplossing kan oraal ingenomen worden of via een spray lokaal worden aangebracht. Een mineraal is als het ware een bouwsteen voor het lichaam. Het is nodig om alle lichaamseigen processen, zoals celvernieuwing, uit te kunnen voeren. Het lijf maakt deze bouwstoffen niet zelf aan en is daardoor volledig afhankelijk van voeding om deze stoffen te verkrijgen.

Door nano mineralen als toevoeging op het dieet in te zetten, zijn veel gezondheidsklachten te verlichten of zelfs te verhelpen. In het geval van migraine is het verstandig om nano platina in te zetten, om de hormonale balans te ondersteunen. Het heeft een regulerende werking op de hypofyse en hypothalamus die zich in het hoofd bevinden. In samenwerking met nano magnesium krijg je de beste resultaten om jezelf te ondersteunen bij migraineklachten.

Geneeskrachtige stoffen bij migraine

Aansluitend op een gezond en gevarieerd dieet zijn er verschillende supplementen die kunnen helpen. Waaronder:

Omega 3-supplement om je inname van omega 3 te ondersteunen en gemakkelijker een therapeutische dosering te bereiken. Zo’n supplement bestaat uit visolie of algenolie.

Vitamine B2 en B3 om het lichaam optimaal te helpen bij het verwerken van de omega 3-vetzuren.

Vitamine B12 in combinatie met folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur) en vitamine B6 verlaagt het homocysteïne gehalte, wat de gevoeligheid voor prikkels vermindert.

Door omega 3 te combineren met een goed vitamine B-complex bestaande uit de actieve vormen, maak je een goede start. Verder is het zinvol om onderstaande supplementen uit te proberen, bij voorkeur onder begeleiding van een therapeut, om te ervaren welke van deze stoffen verbetering van de klachten geeft.

Alfa-liponzuur kan de regelmaat en de heftigheid van de aanvallen verminderen.

DIM (Indole-3-Carbinol) wanneer de migraine ontstaat door een verkeerde afbraak van oestrogenen.

5-HTP (Griffonia extract) wanneer er sprake is van een verlaagd serotonineniveau door bijvoorbeeld darmproblemen.

Ginkgo biloba verbetert de bloedcirculatie in de hersenen en kan zodoende een positief effect hebben op migraine.

PEA (Palmitoylethanolamide) wordt veel ingezet bij verschillende vormen van chronische pijn, zoals migraine.

Co-enzym Q10 (Ubiquinol) kan de heftigheid en regelmaat van de migraineaanvallen verlagen.

Acetyl-l-carnitine kan een positieve invloed hebben op migraine.

Een oogkussen met gedroogde lavendel kan ook een positieve invloed hebben bij een migraineaanval.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano platina
30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie Nano Platina – Nano Mineralen
Nano magnesium
5-30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie Nano Magnesium – Nano Mineralen
Omega-3
In overleg met een deskundige
Vitamine B-complex met de actieve vormenZie verpakking

Migraine oorzaak

Onderzoekers en artsen weten niet precies waardoor migraine ontstaat. Wel is bekend dat het ongeveer drie keer zo vaak bij vrouwen voorkomt dan bij mannen, omdat hormonen een rol kunnen spelen bij het veroorzaken van een migraineaanval. Er zijn drie soorten migraine:

1. Hormonale migraine
2. Migraine met aura
3. Chronische migraine

Hormonale migraine komt vaak voor bij vrouwen tijdens de menstruatie. Het zou te maken hebben met de daling van de oestrogeenlevels. Veel vrouwen die deze vorm van migraine ervaren, hebben dat vanaf de overgang.

Migraine met aura is een vorm van migraine waarbij het blikveld wordt aangetast tijdens een aanval. Je ziet sterretjes, lichtflitsen of zigzaglijnen die gepaard kunnen gaan met een tintelend gevoel in de handen. Deze vorm wordt soms ook ‘oogmigraine’ genoemd. Bij chronische migraine is er sprake van aanhoudende hoofdpijn voor tenminste twee weken per maand.

Triggers migraineaanval

Bepaalde situaties kunnen het ontstaan van een migraine-aanval in de hand werken, zoals:

• Schommelingen in de oestrogeenlevels (te hoog of te laag)
• Stress en spanning
• Fel licht
• Geluid (hard of hoge tonen)
• Sterke geuren, zoals parfum
• Fysieke inspanning en sporten.

Niet iedereen krijgt in deze situaties een migraine-aanval, vaak ligt er een onderliggend probleem aan ten grondslag:

• Tekorten aan vitaminen of mineralen, zoals magnesium
• Intolerantie voor bepaalde voedingsstoffen
• Verminderde afvoer van afvalstoffen en gifstoffen (bijv. bij een verminderde werking van de lever)
• Een slechte opname van voedingsstoffen door darmproblemen
• Een tekort aan serotonine door darmproblemen of andere aandoeningen, zoals de Ziekte van Lyme
• Vaatvernauwing
• Hormonale disbalans
• Teveel homocysteïne met een bijkomend vitamine B12-tekort.

De 4 fasen van een migraineaanval

Migraine aanvallen hebben een verloop dat uit 4 fasen bestaat:

1. Waarschuwingsfase
Hier kunnen waarschuwingssignalen ontdekt worden zoals last van prikkels (geluid, licht en geur), verandering in de eetlust of specifieke trek, stemmingswisselingen en slaapproblemen.

2. Aurafase

Het blikveld wordt tijdelijk aangetast. Je ziet zwarte vlekken, sterretjes, lichtflitsen, etc. en dit kan samengaan met het voelen van tintelingen in de handen, benen of zelfs het gezicht.

3. Hoofdpijnfase

De fase waarin de hoofdpijn zo heftig is dat je vrijwel niets meer kunt. Sommige mensen worden misselijk of geven over. Deze pijn kan lange tijd aanhouden (enkele uren tot enkele dagen).

4. Herstelfase
Dit is de fase nadat de aanval voorbij is. Je voelt je waarschijnlijk uitgeput en leeg of slecht gehumeurd. Gevoeligheid voor prikkels houdt nog een tijdje aan waardoor licht, geluid en geur slechter te verdragen zijn dan normaal.

Wat doet de huisarts

Als je met migraineklachten naar de huisarts gaat, zal deze wellicht rust en pijnstillers voorschrijven. Vooral paracetamol, aspirine en ibuprofen worden regulier veel ingezet. In sommige gevallen worden triptanen voorgeschreven om de aanvallen tegen te gaan.

Triptanen, chemische stoffen waar medicijnen tegen migraine van gemaakt worden, stimuleren specifieke serotoninereceptoren in de wand van bloedvaten die zich in de hersenen bevinden en vernauwen daarmee de bloedvaten. De aanvallen worden dan korter en minder heftig.

Wanneer de klachten aanhouden en zo ernstig zijn dat alle voorgenoemde behandelingen niet werken, kan er een doorverwijzing komen naar een neuroloog of de hoofdpijnpolikliniek van het ziekenhuis.

Natuurlijke behandeling migraine

Bij een holistische benadering van migraine wordt er ineens veel meer mogelijk. Zo kan er gekozen worden voor acupunctuurbehandelingen of een samenwerking met een natuurgeneeskundige. Het is verrassend hoeveel effect dit soort alternatieve behandelingen kunnen hebben. Toch begint een behandeling van migraine altijd bij het verminderen van stress, een gezonde leefstijl en een gevarieerd dieet. Daarnaast kunnen ontspanningsoefeningen helpen om migraineaanvallen te verminderen en zijn er verschillende supplementen verkrijgbaar die kunnen helpen, afhankelijk van de oorzaak van de migraine.

Leefstijl tips bij migraine

Je manier van leven heeft altijd invloed op lichaam en geest. Dat betekent dat een andere leefstijl een positieve invloed kan hebben bij migraineklachten. Zo is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg slaap krijgt en voldoende beweegt. Alcohol, drugs en roken horen niet bij een gezonde leefstijl. Probeer ook uit te vogelen welke prikkels de migraineaanvallen uitlokken. Heeft het te maken met licht? Of juist met geluid? Als je dit weet is het zaak deze prikkels bewust te verminderen. Brand in de avond bijvoorbeeld alleen kaarsjes en las voldoende momenten van stilte in gedurende je dag.

Voeding tips bij migraine

Gezonde vetten met veel omega 3-vetzuren kunnen de heftigheid van de migraineaanvallen verminderen. Dat komt omdat deze vetzuren een effect hebben op de structuur en functie van de celmembranen in de hersenen. Daarnaast hebben ze ontstekingsremmende eigenschappen die ook van belang zijn, aangezien een migraineaanval de hersenvliezen irriteert. Je vindt deze vetzuren voornamelijk in vette vissoorten zoals haring en zalm, maar ook walnoten, lijnzaad, chiazaad en lijnzaadolie zitten vol met omega 3-vetzuren.

Ook voeding die rijk is aan magnesium kan een positieve invloed hebben op migraineklachten. Magnesium ondersteunt de hormoonbalans en de ontspanningsfunctie. Je vindt dit mineraal in voeding als spinazie, kool, noten, vette vis en gedroogd fruit.

Er zijn ook bepaalde voedingsmiddelen die migraine juist kunnen triggeren. Dit komt door bepaalde stofjes die in deze voeding zit. Het gaat om cafeïne (koffie), tyramine (bv. in oude kaas), alcohol, nitriet en histamine (zit in bewerkt vlees) en de kunstmatige zoetstoffen aspartaam en sucralose. Ook citrusvruchten kunnen migraineaanvallen uitlokken. Het is daarnaast onverstandig om maaltijden over te slaan of om regelmatig te vasten.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium