Also take a look at our:

MS

Wat is MS?

MS (multiple sclerosis) ontstaat in de hersenen of het ruggenmerg en veroorzaakt allerlei ontstekingen. Het is een hersenaandoening waarbij het immuunsysteem het beschermlaagje van de zenuwuiteinden (myeline) aanvalt en beschadigt. Seintjes van de hersenen kunnen dan niet of moeizaam met het lichaam communiceren, waardoor het lijf niet meer goed functioneert.

Er zijn verschillende soorten MS te onderscheiden:
1. RRMS – relapsing remitting MS (MS met aanvallen en herstel)
2. SPMS – secundair progressieve MS (MS met klachten zonder aanvallen)
3. PPMS – primair progressieve MS (MS met klachten die steeds erger worden)

MS komt tussen de 2 à 3 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, maar het is onbekend waarom dat zo is.

Nano mineralen en geneeskrachtige stoffen bij MS

Wanneer je kampt met MS is het zaak lichaam en geest goed te ondersteunen met supplementen. Zo zijn er supplementen met ontstekingsremmende eigenschappen, maar ook supplementen die de myeline helpen beschermen.

Nano goud bestaat uit minuscule deeltjes goud, opgelost in zuiver water. Deze oplossing kan oraal worden ingenomen of lokaal op de huid worden aangebracht. Nano goud heeft een ontstekingsremmende werking, maar helpt de hersenen ook met het overbrengen van seintjes naar andere delen in het lichaam. Nano goud stimuleert de neurotransmitters en helpt met de bescherming van het zenuwweefsel.

Nano platina ondersteunt bij degeneratieve hersenaandoeningen en fysieke en mentale uitputting. Vanwege deze eigenschappen kan ook nano platina overwogen worden bij MS. Laat je goed adviseren door een therapeut of andere deskundige op het gebied van nano mineralen.

Nano mineralen worden supergoed opgenomen, ook als er sprake is van een verminderde spijsvertering. Dit komt doordat het supplement al wordt opgenomen door het mondslijmvlies en niet het maagdarmkanaal hoeft te passeren.

Naast nano mineralen kan er gekozen worden voor (andere) ontstekingsremmende supplementen, waaronder:

Curcumine: deze stof uit kurkuma is een krachtig antioxidant met ontstekingsremmende eigenschappen. Kies voor een hoogwaardig supplement, enkel keukengebruik is niet voldoende.

Vitamine D: reguleert ontstekingsreacties en het immuunsysteem. Vitamine D haal je uit zonlicht, toch hebben veel mensen een vitamine D tekort, zelfs in de zomer. Suppletie kan daarom voor de meeste mensen geen kwaad.

Alfa-liponzuur: een zwavelhoudend vetzuur dat het lijf aanmaakt en uit voedsel opneemt. Het werkt als antioxidant en beweegt gemakkelijk door de verschillende membranen in het lichaam, zo kan het ook goed zijn werk doen voor de hersenen.

Omega-3: een belangrijk vetzuur voor het remmen van ontstekingen. Daarnaast ondersteunt het de hersenen bij het goed doorgeven van prikkels naar de rest van het lijf.

Om de myeline te beschermen kan gekozen worden voor de volgende supplementen:

CBD-olie: ondersteunt bij de bescherming van de zenuwen en het behoud van myeline.

Biotine: stimuleert de productie van enzymen die nodig zijn om myeline aan te maken.

Vitamine B12 en folaat (B11), de natuurlijke vorm van foliumzuur: voor de aanmaak van nieuwe cellen, waaronder myeline cellen.

Er zijn ook stoffen die kunnen helpen de pijn te verzachten, zoals palmitoylethanolamide (PEA) en CBD-olie. Naast dat CBD bescherming biedt voor de myeline, helpt het namelijk ook bij het versoepelen van stijve spieren.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano goud
5-30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Goud – Nano Mineralen
Curcumine
In overleg met een deskundige
Vitamine D25 – 1000 mcg per dag
Alfa liponzuurIn overleg met een deskundige
CBD
In overleg met een deskundige
Omega 3 vetzuren2 à 3 x daags 1000 mg
Biotine100 mcg per dag
Folaat (B11), de actieve vorm van foliumzuur1 x daags 400 μg
Vitamine B12, actieve vormIn overleg met een deskundige
Palmitoylethanolamide PEA1 tot 3 x daags 400 mg

MS symptomen

MS wordt gekenmerkt door veel verschillende symptomen, waardoor het niet altijd direct herkend wordt. De symptomen hoeven niet altijd allemaal voor te komen.

• Problemen met zicht (wazig of dubbel zien)
• Problemen met bewegen
• Problemen met geheugen en/of concentratie
• Problemen met seksualiteit of incontinentie
• Tintelingen of pijn in de armen en/of benen
• Minder blij of zelfs angstig voelen
• Evenwichtsproblemen
• Stijve spieren of zwakke spieren
• Problemen met het voelen van kou en warmte
• Problemen met slikken of praten
• Vermoeidheid

MS oorzaak

In de reguliere geneeskunde is nog geen oorzaak van MS vastgesteld. Wel is duidelijk dat eetgewoontes een rol spelen bij het ontstaan van MS. Onderzoek dat heeft plaatsgevonden in Noorwegen wijst uit dat MS vaker voorkomt in het binnenland dan aan de kust. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat er aan de kust meer (vette) vis wordt gegeten. Vette vis bevat omega-3, dat een beschermende werking heeft op de hersenen.

In de Chinese geneeskunde is er een relatie de hersenen en zenuwen met het element water. Water wordt weer geassocieerd met de emotie angst. Als we er op die manier naar kijken, kan MS een uiting zijn van jarenlange angst of een gevoel van onveiligheid. Wanneer dit gevoel voor lange tijd letterlijk aan je knaagt, kan zich dat op termijn uiten in een zenuwaandoening zoals MS. Zo’n angst kan ontstaan wanneer je je als kind thuis niet op je plek voelde, door trauma of door een andere situatie die zich heeft voorgedaan waardoor je continu op overlevingsmodus staat.

Wat doet de huisarts bij MS

Als de huisarts vermoedt dat je klachten wijzen op MS, word je doorverwezen naar de neuroloog. Deze zal middels een MRI-scan kijken of er littekensweefsel in de hersenen zit. Als dat zo is, is dat een grote aanwijzing voor MS. Als de MRI niet voldoende inzicht geeft, kan er een ruggenprik volgen. Hierbij wordt een monster afgenomen van het hersenvocht, dat wordt getest op ontstekingswaarden. Hieruit kan worden opgemaakt of de diagnose MS gesteld kan worden.

Mensen met MS hebben uiteenlopende klachten, daarom zijn er verschillende behandelingsmethoden die gebruikt kunnen worden. Denk dan aan fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, neuropsychologie en klinische therapie. Aangezien MS als ongeneeslijk wordt beschouwd door de reguliere geneeskunde, gaat het behandelplan erom dat de patiënt het zo comfortabel mogelijk heeft. Medicatie kan bestaan uit interfon, glatirameeracetaat en dimethylfumaraat. Als de MS erger wordt zal worden overschakeld op natalizumab of arelizumab.

Natuurlijke behandeling van MS

Wanneer je MS op natuurlijke wijze wilt behandelen, ga je vaak in eerste instantie aan de slag met het aanpassen van je leefstijl en voeding. Zo is het super belangrijk om een gezond een gevarieerd dieet te nemen, met veel ontstekingsremmende voeding. Ook het verminderen van stress en het (evt.) stoppen met roken zijn essentieel als je je lichaam zo goed mogelijk wilt laten omgaan met de MS.

Daarnaast kan gekeken worden naar een andere natuurlijke geneeswijze. Zo kun je aan de slag met een kruidengeneeskundige, een orthomoleculair therapeut of een acupuncturist. Ook bioresonantietherapie is een steeds bekendere vorm van het behandelen van chronische aandoeningen.

Bij al deze alternatieve geneeswijzen wordt niet gekeken naar het bestrijden van de symptomen, maar naar het aanpakken van onderliggende klachten. Zo zal een acupuncturist waarschijnlijk ook kijken of het onderliggende gevoel van angst gerustgesteld kan worden. Een bioresonantietherapeut zal checken of er sprake is van bijvoorbeeld zware metalen in het lijf of parasieten, die de klachten verergeren.

Leefstijl tips bij MS

We noemden het hierboven al, maar een leefstijl die past bij MS bestaat uit een gezond dieet en het verminderen van stress. Zolang het kan is het belangrijk actief te blijven, dat zorgt ervoor dat je bewegingscapaciteit minder snel achteruit gaat. Ook zijn er aanwijzingen dat voldoende beweging gezond is voor de hersenen.

Verder kun je op onderzoek uitgaan naar hoe jij je toch lekker in je vel kunt voelen, ook al heb je deze klachten. Stilstaan bij vragen als ‘waar haal ik vervulling uit?’ en ‘waar krijg ik energie van?’ zijn essentieel. Het kan waardevol zijn hier hulp bij te krijgen van een psycholoog en je kunt daarnaast kiezen voor bijvoorbeeld familieopstellingen of core energetica.

Voeding tips bij MS

Onbewerkte voeding en een gevarieerd eetpatroon staan centraal. Vaak wordt het Mediterrane dieet aanbevolen, omdat hierbij veel gebruik wordt gemaakt van gezonde vetten, zoals olijfolie. Verder kan er gekeken worden naar kleine aanpassingen die veel resultaat opleveren. Zo kan witbrood of witte pasta vervangen worden door volkoren producten. Ook het verminderen van snelle koolhydraten en suikers kan enorm helpen.

Laat je dieet vooral bestaan uit groente en voldoende fruit, gecombineerd met volkoren granen, eiwitten en gezonde vetten. Verder kun je je dieet aanvullen met voedingsproducten die ontstekingsremmende eigenschappen hebben, zoals bessen, bladgroenten, avocado, zaden en pitten. Ook veel kruiden en specerijen kunnen ondersteunen bij MS, denk aan kurkuma, ceylon kaneel en gember.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium