Also take a look at our:

Osteoporose

Wat is osteoporose?

Osteoporose is de medische term voor botontkalking. Het is een aandoening waarbij de botten steeds poreuzer worden, doordat de afbraak van het bot sneller gaat dan de aanmaak van de nieuwe botcellen. In andere woorden, de balans tussen de botaanmaak (osteoblasten) en botafbraak (osteoclasten) is ontstemd geraakt.

Er zijn drie types van osteoporose:

Type 1: gevolg van de menopauze bij vrouwen

Type 2: voortschrijdende osteoporose (komt voor bij mannen én vrouwen).

Type 3: secundaire osteoporose (in dit geval is de osteoporose een symptoom van een andere aandoening).

Nano mineralen en geneeskrachtige stoffen bij osteoporose

Nano mineralen zijn minuscule deeltjes van een mineraal, opgelost in zuiver water. Dit zorgt ervoor dat de mineralen via het mondslijmvlies kunnen worden opgenomen en niet door het maag-darmkanaal hoeven. Zeker als er sprake is van een verminderde spijvertering of slechte opname van voedingsstoffen, bieden nano mineralen uitkomst.

Bij osteoporose is aan te raden om te kiezen voor:

Okinawa mineralen: eerste keuze bij botontkalking, omdat de samenstelling van deze mineralen bijna identiek is aan die van onze botten. Heeft een hele goede biologische beschikbaarheid: 80% is binnen 20 minuten op de plaats van bestemming.

Nano zink en koper: versterkt en ondersteunt de botten. Is nodig voor de vernieuwing en groei van botten.

Nano magnesium: voor een normale botstructuur, neem oraal in en/of spray op de plek waar de botontkalking voorkomt.

Naast nano mineralen zijn er nog andere supplementen die je kunt inzetten bij osteoporose:

Vitamine B12: helpt de homocysteïnespiegel op pijl te houden in combinatie met B6 en B11 (actief folaat).

Vitamine C: beschermt de lichaamscellen tegen schade, waaronder bindweefsel (botweefsel is een vorm van bindweefsel).

Vitamine D3: helpt het lijf met het opnemen van calcium uit de voeding en supplementen.

Vitamine E: een antioxidant die vrije radicalen neutraliseert en zo de spier- en botmassa beschermt.

Vitamine K2
: activeert bepaalde proteïnen die de kalkafzetting in kraakbeen en bloedvaten afremt, waardoor er meer overblijft voor de botten. Zorgt daarnaast dat vitamine D in de botten terechtkomt.

Astaxanthine: bevordert de botvorming en versterkt de botten.

Omega-3 vetzuren: zijn goed voor het immuunsysteem en de bescherming van de cellen en botweefsels.

Silicium: voor het versterken van de botten, bouwstof van collageen.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Okinawa mineralen
1-3 gram per dag, voor meer info zie Okinawa mineralen – Nano Mineralen
Nano zink (en koper)
5-30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zink en Zink en Koper – Nano Mineralen
Nano magnesium
5-30 ml per dag. Zie voor meer info zie Nano Magnesium – Nano Mineralen
Vitamine B12 met B6 en B11, de actieve vormen1000 tot 3000 mcg B12 in combinatie met 400- 1000 mcg folaat (B11) en tot 16,5 mg vitamine B6
Vitamine D
25 – 100 mcg per dag
Vitamine C1000 – 2000 mg per dag
Vitamine EZie verpakking
Vitamine K245 – 90 mcg per dag
AstaxanthineIn overleg met een deskundige
Omega 3 vetzurenZie verpakking
SiliciumZie verpakking

 

Osteoporose symptomen

Osteoporose veroorzaakt over het algemeen geen directe klachten, maar het verhoogt wel het risico op bepaalde situaties. Zo verhoogt osteoporose het risico op botbreuken en de ruggenwervels kunnen (ver)zakken waardoor een kromme rug ontstaat en je korter wordt.

Osteoporose oorzaak

De oorzaak van botontkalking is de afname van verschillende mineralen en vitaminen, waaronder kalk (calcium), silicium en vitamine D. Ook het drinken van alcohol en het roken van sigaretten vergroot de kans op osteoporose, doordat dit de opname van voedingsstoffen kan beïnvloeden. Ook medicijnen zoals maagzuurremmers en maagbeschermers, werken op langere termijn botontkalking in de hand.

Verder speelt erfelijkheid een rol en lopen vrouwen, vooral na de menopauze, een hoger risico op botontkalking dan mannen. Te weinig beweging draagt bij aan het verzwakken van de botten, een gezonde volwassene zou vijf dagen per week dagelijks minimaal 30 minuten moeten bewegen/sporten.

Daarnaast verhoogt een te hoge homocysteïnespiegel de kans op osteoporose. Wanneer dit het geval is ligt de aanleiding vaak een in tekort aan vitamine B12. Dit kan komen door het voedingspatroon, maar ook doordat het lichaam vitamine B12 niet goed opneemt.

Andere aandoeningen zoals COPD, gewrichtsziekten, diabetes en schildklierafwijkingen veroorzaken een groter risico op osteoporose, net als bepaalde medicatie. Ook hier komt dat door een verminderde opname van voedingsstoffen.

Osteoporose wordt over het algemeen te laat vastgesteld, waardoor de botten al zover aangetast zijn dat botbreuken gemakkelijk voorkomen.

Holistisch gezien wijst botontkalking op een laag zelfbeeld. Diep van binnen voel je dat je het niet waard bent om ruimte in te nemen en geeft jezelf geen stevige bedding. Door minder kritisch naar jezelf te gaan kijken, heel je het energetische deel van de osteoporose. Dit kan door middel van de beoefening van zelfliefde, eventueel onder begeleiding van een psycholoog of systemisch therapeut. Ook holistische therapievormen zoals Heart Dance, regressietherapie of theta healing kunnen je hierin ondersteunen.

Wat doet de huisarts bij osteoporose

Wanneer de huisarts of een behandelend specialist osteoporose vaststelt, zal de dokter waarschijnlijk supplementen voorschrijven die de botaanmaak stimuleren. Daarnaast zal je worden doorverwezen naar een fysiotherapeut die begeleidt bij beweging, wat ook de botaanmaak stimuleert.

Natuurlijke behandeling van osteoporose

De huisarts schrijft supplementen voor die je kunnen ondersteunen. Toch zijn er vaak meer supplementen beschikbaar die ondersteuning kunnen bieden dan de huisarts voorschrijft. Het kan dus interessant zijn om een afspraak te maken met een orthomoleculair therapeut of een voedingsdeskundige. Samen stel je dan vast wat slim is om te eten bij osteoporose en welke supplementen je nog meer kunt inzetten. De lijst bovenaan dit artikel helpt je op weg.

Leefstijl tips bij osteoporose

Kiezen voor een voedingspatroon dat je botten ondersteunt, aangevuld met supplementen, staat centraal in een gezonde leefstijl bij osteoporose. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te blijven bewegen, idealiter met ondersteuning van een fysiotherapeut. Ook bewegingsvormen zoals tai chi en qi gong zijn goede bewegingsvormen wanneer er sprake is van osteoporose.

Voeding tips bij osteoporose

Zoals altijd is het beste wat je kunt doen een gezond en gevarieerd dieet aanhouden. Dit verzekert je ervan dat je voldoende voedingsmiddelen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren.

Bij osteoporose is de inname van voldoende calcium, zo’n 1000 mg per dag, via zuivelproducten, chiazaadjes, kaas, peulvruchten, noten en groene bladgroentes aan te raden. Toch ben je er daarmee nog niet, want om calcium goed op te nemen, heb je vitamine D3, vitamine K2 en magnesium nodig. De Okinawa mineralen bevatten calcium en magnesium in de natuurlijke verhouding van het lichaam en is dus het ideale supplement bij osteoporose.

Vitamine D haal je uit zonlicht, maar in Nederland is het echt belangrijk dat je dit aanvult met supplementen, omdat alleen in de zomermaanden voldoende vitamine D wordt aangemaakt in dit deel van de wereld. Vrijwel alle osteoporosepatiënten hebben een tekort aan vitamine D. Let erop dat je geen zonnebrand smeert voordat je in de zon gaat, maar wacht ongeveer 20 minuten. Zo krijgt je huid de gelegenheid om vitamine D aan te maken. Realiseer je ook dat de aanmaak van vitamine D deels via de ogen verloopt, dus als je de hele dag een zonnebril draagt, loop je de aanmaak ook voor een deel mis.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium