Also take a look at our:

Overgewicht

Wat is overgewicht?

Bij overgewicht heeft iemand een ongezond lichaamsgewicht en een te hoog vetpercentage, met als gevolg een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Wanneer er naast overgewicht sprake is van een hoge bloeddruk, te veel bloedvetten, een verhoogde bloedsuikerspiegel, een te laag HDL-cholesterolgehalte en een te grote buikomtrek (taille van 94 cm bij mannen als grens), noemen we dit het metabool syndroom. Het metabool syndroom is vaak een voorbode voor diabetes (type 2).

Nano mineralen en geneeskrachtige stoffen bij overgewicht

Nano mineralen zijn minuscule deeltjes van een bepaald mineraal, opgelost in zuiver water. Dit maakt dat deze mineralen extra goed opneembaar zijn. Bij overgewicht kunnen vooral nano magnesium, nano ijzer en nano zink met koper een bijdrage leveren. Nano ijzer heeft een positieve werking bij pijn op de borst, een te hoge bloeddruk, hartkloppingen en kortademigheid. Zeker als er sprake is van hart- en vaatziekten door overgewicht, is nano ijzer een essentieel mineraal.

Nano magnesium kan steun geven bij klachten als hartritmestoornissen, verstoring van de hormoonhuishouding, een hoge bloeddruk, slaapproblemen en metabool syndroom. Nano zink ondersteunt bij een verlaagd testosterongehalte, een verhoogd cholesterol en bij het metabool syndroom.

Indium draagt ook bij aan een gezond gewicht. De verbeterde functies van o.a. schildklier, darmen en lever stimuleert een evenwichtige stofwisseling. Vet wordt makkelijker verbrand en spiermassa makkelijker opgebouwd.

Overleg altijd met een arts of specialist voordat je supplementen inzet, zeker als je medicatie gebruikt.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano magnesium
Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie Nano Magnesium – Nano Mineralen
Nano zink (en koper)
30-60 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zink en Zink en Koper – Nano Mineralen
Nano ijzer
30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano IJzer – Nano Mineralen
Indium
1 tot 2 druppels per dag, voor meer info, zie Indium Info – De comeback van een vergeten spoorelement

Overgewicht symptomen en oorzaak

Overgewicht kent verschillende oorzaken en symptomen, zo kan overgewicht een symptoom zijn van een lage testosteronwaarde of een vermindering van het groeihormoon. Deze hormonen dalen met het ouder worden op natuurlijke wijze, maar daardoor vermindert ook de spiergroei die de vetvorming tegengaat. Bovendien stijgen andere hormonen zoals cortisol (stresshormoon) en insuline. Deze hormonen breken de spieren af, waardoor het vetgehalte sneller toeneemt. Er kan sprake zijn van een vicieuze cirkel, want overgewicht is óók een oorzaak van een dalende testosteronspiegel. Zo blijft de testosteronwaarde maar afnemen en (mogelijk) het vetpercentage stijgen.

Wat doet de huisarts bij overgewicht

Als je met overgewicht en moeite met afvallen naar de huisarts gaat, zal deze je wellicht doorverwijzen naar een diëtist. Hij of zij zal je begeleiden bij het afvallen, maar kan je ook ondersteunen in leefstijl en mindset, waardoor het afvallen makkelijker wordt. In andere gevallen kan er gekozen worden voor cosmetische operaties, zoals liposuctie (vet weghalen). Ook hormoontherapie kan in bepaalde gevallen interessant zijn, zeker wanneer de dalende testosteronwaarde ook tot andere klachten leidt, zoals depressie (link aandoening) of een verminderde vruchtbaarheid (link aandoening).

Natuurlijke behandeling bij overgewicht

Voor een voedingspatroon dat jou helpt af te vallen, is het verstandig om een diëtist of orthomoleculair voedingstherapeut te raadplegen. Op eigen houtje maak je makkelijk fouten die tot andere lichaamsklachten kunnen leiden. Een veelgemaakte fout is volledig stoppen met het eten van vetten, terwijl je lichaam echt gezonde vetten nodig heeft. Wél kun je je voedingspatroon alvast aanvullen met allerlei gezonde voedingsmiddelen, zoals bepaalde superfoods, die kunnen bijdragen aan gewichtsverlies:

• Voedsel dat langzaam verteerd wordt (zoals boerenkool of avocado) geeft je langer een vol gevoel, waardoor je minder snel behoefte hebt aan een volgende snack of maaltijd. Daarnaast zit boerenkool vol met vezels, wat goed is voor de spijsvertering. 

• Producten met probiotica, zoals yoghurt, kimchi en zuurkool, dragen belangrijke bacteriën in zich voor een gezonde darmflora. Kies wel voor ongepasteuriseerde producten zonder toegevoegde suikers.

• Groente, fruit en kruiden met antioxidanten (zoals blauwe bessen, aubergine en groene thee) kunnen bijdragen aan vetverlies. Vet dat zich in de buikholte verzamelt scheidt stoffen af, die veel kleine ontstekingen in het lichaam veroorzaken. Antioxidanten dragen bij aan het afremmen van die ontstekingen.

Leefstijl tips bij overgewicht

De meeste mensen weten dat de eerste stap naar een gezond gewicht zit in een gezond en gevarieerd voedingspatroon, gecombineerd met voldoende beweging. Ook het verminderen van stress kan helpen overgewicht te verminderen, omdat stress de hormoonhuishouding in de war brengt en met name het hormoon cortisol laat stijgen. Voldoende slaap is daarvoor essentieel. Ook kun je zelf een speekseltest (Speekseltest hormonen man – Nano Mineralen) doen om de hormonen testosteron, cortisol en DHEA in kaart te krijgen en de verhouding tot elkaar. Samen met een therapeut kan dan een gericht behandelplan opgesteld worden.

Qua beweging geldt:

• 10.000 stappen per dag
• krachttraining om de spieropbouw te stimuleren
• hardlopen of beenspieroefeningen (i.p.v. buikspieroefeningen).

Waarom beenspieroefeningen beter zijn? Vetverbranding vindt plaats als het wordt omgezet in brandstof. Die brandstof wordt dan naar de spieren gestuurd die het op dat moment nodig hebben. De buikspieren zijn klein ten opzichte van de beenspieren. Dat betekent dat er voor het gebruiken van de beenspieren meer brandstof nodig is en er dus meer vet verbrand wordt. Het kan goed zijn dat het lichaam daarvoor buikvet aanboort. Het is namelijk niet zo dat je per definitie vet verbrandt in de regio die je traint. Nog beter is het daarom om meerdere spieren tegelijk te trainen, een sport zoals HIT-training kan daarbij ondersteunen.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium