Also take a look at our:

Pancreatitis

Wat is pancreatitis?

Acute pancreatitis is een (tijdelijke) ontsteking van de alvleesklier (de pancreas). Deze ontsteking ontstaat doordat de spijsverteringsenzymen uit de alvleesklier te snel geactiveerd worden. Normaal activeren deze enzymen zich pas in de dunne darm, bij pancreatitis zijn ze al actief in de alvleesklier. Het gevolg is dat ze als het ware het weefsel van de alvleesklier afbreken in plaats van voedsel dat verteerd moet worden in de dunne darm.

Pancreatitis kan zowel acuut als chronisch optreden. Bij acute pancreatitis herstelt de alvleesklier zich volledig binnen enkele dagen tot weken. Bij 1 op de 13 mensen leidt acute pancreatitis tot een chronische ontsteking van de alvleesklier. Het gevolg is een beschadigde alvleesklier met littekenweefsel waardoor vernauwing van de afvoergang ontstaat en deze verstopt kan raken. De alvleesklier kan hierdoor minder goed zijn werk doen.

Natuurlijke behandeling pancreatitis

Pancreatitis voorkomen begint met gezond eten en leven. Dit bestaat uit een gevarieerd en gezond voedingspatroon, voldoende bewegen, het verminderen van stress, niet roken en alcoholgebruik minderen.

Daarnaast zijn er verschillende supplementen die kunnen bijdragen aan het voorkomen of verminderen van pancreatitis. Denk bijvoorbeeld aan nano magnesium en nano ijzer. Nano magnesium draagt bij aan een goede werking van de enzymen die de alvleesklier aanmaakt. IJzer wordt vaak niet goed opgenomen bij pancreatitis, waardoor het belangrijk is om te suppleren met een ijzersupplement dat kan worden opgenomen via het mondslijmvlies. Nano ijzer is daarvoor een goede oplossing.

Indium ondersteunt de alvleesklier doordat het een goede stofwisseling bevordert en bijdraagt aan een gezond gewicht. Kurkuma, oftewel geelwortel, bevat curcumine. Deze stof is werkzaam als natuurlijke ontstekingsremmer, een supplement van kurkuma kan daarom bevorderlijk zijn bij het behandelen van acute pancreatitis.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano magnesium
30 ml per dag. Voor meer info over doseringen bekijk de nano magnesium pagina.
IndiumStarten met 1 druppel per dag. Lees meer over dosering op Doseringen – Nano Mineralen
Nano ijzer (bij tekort)
30-60 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano IJzer – Nano Mineralen
Kurkuma
In overleg met een deskundige

De functie van de alvleesklier

De alvleesklier bevindt zich vlak achter de maag in de buik. Het orgaan is ongeveer zo groot als een hand en heeft als doel de aanmaak van spijsverteringsstoffen. Dat wordt gedaan door cellen die acini genoemd worden. Het grootste deel van deze cellen produceert pancreassap dat boordevol enzymen zit die eiwitten, koolhydraten, suikers en vetten kunnen afbreken. De alvleesklier maakt ook hormonen aan, zoals insuline en glucagon, die de bloedsuikerspiegel regelen. Wanneer deze hormonen niet goed in balans zijn kan er suikerziekte of diabetes ontstaan.

Pancreatitis symptomen

Pancreatitis gaat gepaard met verschillende symptomen en klachten:

• hevige buikpijn(en) in de epigastrische regio (het bovenste en middelste gedeelte van de buik)
• pijnscheuten in de rug en schouders
• misselijkheid en braken
• gewichtsverlies
• diarree
• ondervoeding
• kortademigheid
• koorts
• geelzucht

Pancreatitis oorzaak

De grootste oorzaak van een ontstoken alvleesklier zijn galstenen. Gal wordt gemaakt in de lever als middel om vetten mee af te breken. Galstenen ontstaan wanneer gal niet goed doorstroomt naar de dunne darm of galblaas. Het staat stil, dikt in en vorm zicht tot galstenen. Een andere oorzaak van galstenen zijn ontsteking(en) in de galblaas. Een galsteen kan klein zijn, maar ook de grote van een knikker aannemen. Sommige mensen ervaren klachten door galstenen, terwijl anderen er nooit iets van merken.

Andere oorzaken van pancreatitis zijn:
• Overmatig gebruik van alcohol
• Roken (zorgt voor zuurstoftekort in de alvleesklier waardoor ontstekingen ontstaan)
• Stofwisselingsziektes
• Virusinfecties (zoals bijvoorbeeld de BOF)
• Familiaire aanleg
• Doorbloedingsstoornis
• Beschadiging van de alvleesklier door een ongeval.

Wat doet de huisarts bij pancreatitis

Wanneer je met klachten naar de huisarts gaat, zal deze waarschijnlijk galstenen vermoeden. Dat wordt vastgesteld met een MRI-scan of echo. Galstenen kunnen via de ontlasting het lichaam uitkomen, waardoor de huisarts waarschijnlijk geen medicatie voorstelt, tenzij het gaat om grote galstenen. Als de pijnklachten lang aanhouden zal de arts het operatief verwijderen van de galblaas overwegen.

Om pancreatitis vast te stellen verwijst de huisarts door naar het ziekenhuis voor een urineonderzoek, bloedonderzoek, echografie en/of CT-scan. De CT-scan kan een goed beeld geven van de alvleesklier en laten zien waar zich eventuele ontstekingen of afwijkingen bevinden. Bij acute pancreatitis word je meteen opgenomen in het ziekenhuis. Er wordt gekeken naar de precieze oorzaak per patiënt en dan wordt daar een geschikt behandelplan voor gemaakt.

Als er sprake is van roken, overgewicht of overmatig alcoholgebruik, wordt er ook een behandelplan ingezet voor het veranderen van de leefstijl.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium