Also take a look at our:

Parasitaire infectie

Wat is een parasitaire infectie?

Een parasitaire infectie wordt veroorzaakt door een parasiet die in het lichaam terecht is gekomen. Parasieten kunnen in het menselijk lichaam leven zonder dat het klachten veroorzaakt, klachten ontstaan pas op het moment dat de parasieten het darmslijmvlies aan weten te tasten. Besmetting met parasieten kan plaatsvinden door besmet eten, drinken, zwemwater, contactoppervlakten (openbare toiletten), contact met ontlasting op het toilet of door huisdieren.

Nano mineralen en geneeskrachtige stoffen bij een parasitaire infectie

Welke kruiden inzetten bij parasieten
Sommige kruiden hebben stoffen in zich die helpen bij het doden van parasieten. Dit zijn o.a. knoflook, oregano, gember en zwarte walnoot.

• Knoflook werkt antibacterieel, schimmelwerend en ontstekingsremmend.
• Oregano, vooral de etherische olie, heeft een schimmel remmende werking.
• Verse gember werkt goed voor de spijsvertering, bijvoorbeeld in een thee of curry gerecht. Daarnaast heeft gember een antibacteriële werking.
• Zwarte walnoot is ondersteunend omdat het ‘t darmslijmvlies helpt beschermen. Hierdoor kan de lekkende darm en de daaropvolgende afnemende nutriëntopname worden voorkomen of worden verholpen.

Geneeskrachtige stoffen inzetten bij een parasitaire infectie
Andere supplementen die ingezet kunnen worden bij het bestrijden van parasitaire infecties zijn nano mineralen. Dat zijn minuscule deeltjes van een mineraal, opgelost in zuiver water. Deze kunnen oraal worden ingenomen of via een spray op de huid aangebracht worden. Deze nano mineralen zijn werkzaam bij parasieten:

• Nano zink/koper bij infecties en voor het herstel van een lekkende darm.
• Nano zilver bij lekkende darm, obstipatie en diarree. Nano zilver is ook in staat om ééncellige parasieten af te doden. De veel voorkomende dientamoeba fragilis is een ééncellige parasiet. En kan dus effectief met zilver bestreden worden. Ook kan zilver de replicatie van parasieten helpen stoppen.

Andere belangrijke supplementen zijn:
• Berberine
• Vitamine A
• Vitamine D

Vitamine A en D helpen het slijmvlies van de darmen weer te herstellen en versterken.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano zilver
5- 30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zilver – Nano Mineralen
Nano zink (en koper)
30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zink en Zink en Koper – Nano Mineralen
Berberine
2x daags 500 mg
Vitamine A
Zie verpakking
Probiotica
Zie verpakking
Knoflook250-500 mg per dag
Zwarte walnoot (Juglans nigra)100-250 mg per dag
Gember (Zingiber officinale)100-500 mg per dag
Oregano250-500 mg per dag
Verse papaya100 gram per dag

Parasitaire infectie symptomen

Symptomen van een parasitaire infectie kunnen bestaan uit buikpijn, diarree, wisselende ontlasting, brijachtige ontlasting, opgeblazen gevoel, misselijkheid, vermoeidheid, wormpjes in de ontlasting, huiduitslag, jeuk of winderigheid. Daarnaast kan het door de beschadiging van de darmslijmvliezen zorgen voor een verslechterde opname van voedingsstoffen, waaronder mineralen als ijzer en magnesium

Wat doet de huisarts bij een parasitaire infectie

Bij het vermoeden van een parasitaire infectie is een ontlastingstest de eerste stap. Dit doe je door een monster van de ontlasting in te leveren bij de huisarts of specialist, die het doorstuurt naar een lab. Als er positief getest wordt op een parasitaire infectie zal er hoogstwaarschijnlijk een antibioticum of metronidazol worden voorgeschreven. Na een week moet er opnieuw een monster naar het lab gestuurd worden om te bevestigen dat de behandeling heeft geholpen. Helaas laten tests van een huisarts niet altijd de aanwezigheid van parasieten zien, ook als daar wel sprake van is.

Natuurlijke behandeling van een parasitaire infectie

Een parasitaire infectie, natuurlijk behandelen begint met een gezond en gevarieerd dieet, het op orde brengen van de darmflora en aanvullen met kruiden en supplementen.

Lekkende darm en een parasitaire infectie:
De darmbacteriën hebben veel invloed op de gezondheid van lichaam en geest. Ze helpen het lijf met de vertering van voeding en de opname van belangrijke voedingsstoffen. Als de darmbacteriën uit balans zijn, verloopt de vertering niet meer optimaal, waardoor er tekorten kunnen ontstaan. Daarnaast kan het gebeuren dat de slijmvlieslaag aan de binnenkant van de darmen wordt aangetast, wat leidt tot een zogenaamde lekkende darm.

Dat betekent dat afvalstoffen die normaal via de darmen worden afgevoerd, nu in de bloedbaan terechtkomen. Dat kan leiden tot allerlei laaggradige ontstekingen, lichamelijke klachten en een overgevoelig immuunsysteem. Het is daarom belangrijk om je darmflora gezond te houden en zodoende je lichaam te ondersteunen in het doden van parasieten. Een probiotica supplement en pre- en probiotische voeding zijn de beste manier om je darmflora weer in balans te krijgen.

Voeding tips bij een parasitaire infectie

Voor een meer natuurlijke benadering bij het behandelen van een parasitaire infectie is het belangrijk om op de voeding te letten. Parasieten houden van zetmeel en zoetigheid. Door geen suikers en zetmeel te eten, komen de parasieten al snel voeding te kort en sterven ze. Ook tijdelijk glutenvrij eten kan helpen, omdat het darmslijmvlies hierdoor sneller kan herstellen.

Wat je dan wel kunt eten? Veel groenten en fruit en gezonde vetten, zoals lijnzaadolie en visolie, maar ook zonnebloempitten en pompoenpitten. Daarnaast kan het helpen veel gefermenteerde producten te eten, zoals kimchi en zuurkool.

Yerba mate thee bij parasieten
Een ander kruid dat enorm heilzaam is bij parasieten is yerba mate (Ilex paraguariensis). Yerba mate bevat tannine en polyfenolen. Dat zijn erg belangrijke stofjes met een antioxidantwerking (1), wat betekent dat het vrije radicalen en ziekmakers te lijf gaat. Daarnaast zit yerba mate vol mineralen die het lijf nodig heeft, waardoor het ook ondersteunt in herstel. Yerba mate neem je als kruidenthee, maar moet met mate gedronken worden.

Leefstijl tips bij een parasitaire infectie

Doordat parasitaire infecties besmettelijk zijn is een goede hygiëne extra belangrijk. Was regelmatig de handen en maak veel gebruikte oppervlakken goed schoon (doorspoelen, deurknoppen, lichtknopjes, etc.). Ter preventie alsook ondersteuning van de behandeling is het belangrijk om je groenten en fruit grondig te wassen en om vlees goed doorbakken en vooral niet rauw tot je te nemen.

Bronnen

  • Bortoli PM, Alves C, Costa E, Vanin AP, Sofiatti JR, Siqueira DP, Dallago RM, Treichel H, Vargas GDLP, Kaizer RR. Ilex paraguariensis: Potential antioxidant on aluminium toxicity, in an experimental model of Alzheimer’s disease. J Inorg Biochem. 2018 Apr;181:104-110. doi: 10.1016/j.jinorgbio.2017.11.001. Epub 2017 Nov 7. PMID: 29150325.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium