Also take a look at our:

Parkinson

Wat is parkinson?

De ziekte van Parkinson is een veel voorkomende neurodegeneratieve ziekte die wereldwijd meer dan 10 miljoen mensen treft. Het wordt gekenmerkt door motorische symptomen zoals tremor, stijfheid, traagheid van beweging en problemen met lopen en gaat vaak gepaard met vermoeidheid, depressie, pijn en cognitieve stoornissen.

De voornaamste kenmerken van Parkinson zijn de aanwezigheid van misvormde eiwitten en de celdood van dopamine afhankelijke neuronen in de basale ganglia van de hersenen. De basale ganglia zijn betrokken bij cognitie en emotie en spelen een belangrijke rol in ‘beloning en bekrachtiging’ van gedrag, ‘respons op een stimulus’, verslavend gedrag en gewoontevorming.

Nano mineralen bij parkinson

Mineralen zijn belangrijke voedingsstoffen voor je lijf, maar mineralen kan het lichaam niet zelf aanmaken. Een gezond voedingspatroon voorziet het lichaam in mineralen, maar vaak niet voldoende. Suppletie met nano mineralen biedt dan uitkomst. Nano mineralen zijn minuscule deeltjes van mineralen die zijn opgelost in zuiver water. Dat maakt dat deze mineralen extra goed opneembaar zijn.

Bij Parkinson is nano goud een waardevol nano mineraal om in te nemen. Nano goud stimuleert de neurotransmitters, zoals dopamine, in het lichaam. Daarnaast remt nano goud de samenklontering van de bij Parkinson aanwezige eiwitten. Nano goud heeft bovendien een positieve invloed op de geheugencapaciteit en motorische functies, twee centrale functies die bij Parkinson sterk afnemen, wat resulteert in tremoren, trager nadenken en stijve spieren.

Daarnaast kan nano magnesium worden ingezet ter ondersteuning van de spieren, zeker in combinatie met rustige bewegingsvormen zoals qi gong en tai chi. Mineralen zoals magnesium, zink, koper, ijzer en mangaan zijn ook nodig voor de aanmaak van dopamine en andere neurotransmitters. Als gevolg van de verstoorde darmfunctie die samengaat met Parkinson, worden voedingsstoffen verslechterd opgenomen, waardoor suppletie nodig is.

Nano mineralen omzeilen het spijsverteringskanaal, omdat ze grotendeels door het mondslijmvlies worden opgenomen. De ideale vorm van mineraalsuppletie bij de ziekte van Parkinson dus.

Ondanks dat de ziekte van Parkinson niet genezen kan worden, wil dat niet zeggen dat er geen gelukkig leven meer mogelijk is. Veel klachten zullen pas later in het ziekteproces beginnen en andere klachten kunnen mogelijk vertraagd of verlicht worden. Met hulp van vrienden, familie en professionele therapeuten, artsen en hulpverleners kan je kwaliteit van leven nog lang in gewaarborgd blijven.

Geneeskrachtige stoffen bij parkinson

Als aanvulling op de voeding zijn er supplementen verkrijgbaar die je lichaam extra kunnen ondersteunen bij Parkinson:

Vitamine B12 en andere B-vitaminen in de actieve vorm: ondersteunen de aanmaak van de neurotransmitters in de hersenen, waaronder serotonine en dopamine. Zo heeft vitamine B12 indirect een positieve werking op het dopaminetekort waarvan bij Parkinson sprake is. Vitamine B3 remt de verschijnselen van Parkinson.

Palmitoylethanolamide (PEA) wordt vaak geadviseerd bij Parkinson, omdat het bijdraagt aan de bescherming van de hersencellen en de ziekte vertraagt. Er zijn meer natuurlijke stoffen die hersencellen beschermen en energie geven aan de hersenen en dit zijn: alfa-liponzuur, Q10 en acetyl l-carnitine.

Probiotica en prebiotica. Het wordt steeds duidelijker dat het darmmicrobioom betrokken is bij het ontstaan en de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson. Er wordt hier momenteel veel onderzoek naar gedaan. Mensen met Parkinson blijken een verstoorde darmflora (darmmicrobioom) te hebben, dat via een aantal mechanismen voor de inflammatie in zowel de darmen als de hersenen zorgt.

Er zijn ook aanwijzingen dat de misvorming van de eiwitten in de hersenen begint in de darmen en zich daarna verspreidt richting hersenen. Mensen met Parkinson hebben vaak last van darmklachten, zoals obstipatie, maar ook van depressiviteit, hetgeen duidt op een tekort aan serotonine-aanmaak vanuit de darmen.

Uit onderzoek blijkt dat prebiotica, met name fructo-oligosacchariden (FOS) de aanmaak stimuleren van voor Parkinson gunstige korteketenvetzuren in de darmen, obstipatie verminderen en de structuur van de ontlasting verbeteren. Gebruik van specifieke probiotica, gericht op het remmen van ontstekingen, kan de kwaliteit van leven verbeteren (1).

Curcumine, een werkzame stof uit kurkuma, kan in combinatie met gezuiverde etherische olie uit de kurkumawortel bescherming geven tegen beschadiging van de hersenen door neurotoxines. Ook versterkt het de lever en ondersteunt de ontgifting. De ontgifting verloopt bij mensen met Parkinson minder goed. Ook kan kurkuma een gunstig effect hebben op de gemoedstoestand

Indium heeft een gunstig effect op de neurotransmitters dopamine, serotonine en melatonine.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano goud
Naar behoefte, richtlijn 10-30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie Nano Goud – Nano Mineralen
Nano magnesium
Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie Nano Magnesium – Nano Mineralen
Nano zink (en koper)
Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie Nano Zink en Zink en Koper – Nano Mineralen
Nano ijzerNaar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie Nano Ijzer – Nano Mineralen
Palmitoylethanolamide (PEA)In overleg met behandelaar 800-1200 mg per dag
CurcumineIn overleg met een deskundige; 500-1500 mg per dag
Prebiotica (FOS)Zoals aangegeven op de verpakking of in overleg
ProbioticaZoals aangegeven op de verpakking of in overleg
Actieve B-vitamineIn overleg met behandelaar
Indium1 a 2 druppels per dag. Voor meer info over doseringen, zie Gebruiksadvies bij indium – Indium Info
Vitamine D25-75 mcg per dag
Omega-3 vetzurenIn overleg met de behandelaar

Wat doet de huisarts bij een parkinson

Als je met klachten naar de dokter gaat die kunnen wijzen op Parkinson, zal er een MRI-scan en een CT-scan van de hersenen worden genomen (soms, bij twijfel, een DaT-scan). Op basis van de resultaten wordt een behandelplan opgesteld voor de klachten, wat een behandeling voor Parkinson kan inhouden. De behandeling wordt afgestemd op de specifieke klachten die je ervaart.

De klachten die horen bij Parkinson worden voor een groot deel veroorzaakt door een tekort aan dopamine. Vaak worden er daarom medicijnen voorgeschreven die hierop inspelen, zoals levodopa en dopamine agonisten. Deze medicijnen kunnen de klachten helpen verminderen, maar genezen de ziekte niet.

Omdat de ziekte (nog) niet genezen kan worden zal een behandelplan vooral bijdragen aan de levenskwaliteit van de patiënt. Daarbij horen therapieën als logopedie, fysiotherapie en ergotherapie. In latere stadia van de ziekte wordt soms gekozen voor een hersenoperatie die bepaalde klachten kan verminderen.

Voeding tips bij parkinson

Bij lichamelijke klachten is het altijd belangrijk het lichaam zo veel mogelijk te ontzien, door gezond te eten en leven. Daarnaast kan het interessant zijn om uit te zoeken welke voedingsmiddelen een negatieve invloed hebben op de klachten. Dat kan per persoon verschillen. Zo kan het bij alle lichamelijke klachten interessant zijn een tijdje geen gluten of lactose te eten en te zien of er een verbetering van de klachten optreedt. Ook het uitproberen van het FODMAP-dieet kan waardevol zijn. Dit geldt voor alle lichamelijke klachten, ook als je (nog) niet zeker weet of je Parkinson hebt.

Bronnen

Huang, Y., Liao, J., Liu, X., Zhong, Y., Cai, X., & Long, L. (2021). The Role of Intestinal Dysbiosis in Parkinson’s Disease. Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, 11.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium