Also take a look at our:

Prostaatkanker

Wat is prostaatkanker?

De prostaat is een klier uniek voor het mannenlichaam en heeft de grootte van een walnoot. De prostaat bevindt zich onder de blaas (bij de plasbuis) en maakt zaadvocht aan dat samen met de zaadcellen sperma vormt. Naarmate een man ouder wordt of langere tijd een ongezonde leefstijl volgt, kunnen er prostaatproblemen optreden, zoals prostaatvergroting, prostaatontstekingen en prostaatkanker.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Het ontstaat door een kwaadaardige celgroei in de prostaat, deze groei gaat over het algemeen erg traag waardoor het risico om te sterven aan prostaatkanker vrij laag is. Prostaatkanker kan wel de kwaliteit van leven nadelig beïnvloeden.

Nano mineralen en geneeskrachtige stoffen bij prostaatkanker

Naast voeding zijn er allerlei supplementen verkrijgbaar waarmee je de kans op prostaatkanker kunt verminderen. Het gaat dan met name om mineralen: één van de belangrijke bouwstoffen voor het lichaam. Mineralen krijg je via de voeding binnen, maar door onze verarmde landbouwgrond en lagere consumptie van groente en fruit, is het vaak nodig mineralen te suppleren. Denk bijvoorbeeld aan zink, goud, zilver, platina en indium. Wanneer je ervoor kiest om met mineralen te suppleren, is het verstandig voor een goed opneembare vorm te kiezen, zoals nano mineralen.

Nano zink: een (mild) zinktekort draagt bij aan chronische ziektes, een verzwakt immuunsysteem en het ontwikkelen van kankercellen. Zink komt veel voor in prostaatweefsel.

Nano goud: als antioxidant, ontstekingsremmer en verbeteraar van de prikkeloverdracht, werkt nano goud beschermend voor de cellen en het DNA. Zo worden mutaties en ontstaan van kankercellen tegengegaan. Het lichaam kan nano goud ook aanwenden om gemuteerde cellen en DNA te repareren.

Nano zilver: onderzoek laat zien dat nano zilver de groei van bepaalde kankercellen kan afremmen. Verklaringen daarvoor zijn de versterking van het immuunsysteem en de invloed op stamcellen, maar hoe het precies werkt is nog altijd onduidelijk. (6,7,8).

Nano platina: het regulier kankermedicijn cisplatine (chemo) wordt vervaardigd uit platina. Helaas vernietigt chemotherapie ook gezonde cellen. Nano platina laat gezonde cellen in tact, terwijl het de kracht bevat om kankercellen te doden.

Indium: vermindert de kans en groei van prostaatkanker doordat het de opname van zink bevordert en andere mineralen en spoorelementen.

Om verkeerde celgroei tegen te gaan kan ook probiotica een belangrijke aanvulling zijn op het dieet. Vooral de stam Prevotella stercorea kan worden ingezet als preventie voor prostaatkanker, omdat het slechte celgroei tegengaat.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano goud
Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie Nano Goud – Nano Mineralen
Nano zink
30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zink en Zink en Koper – Nano Mineralen
Nano platina
Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie Nano Platina – Nano Mineralen
ZaagpalmGa voor een goede kwaliteit en overleg met een deskundige
Probiotica met stam Prevotella stercorea
Zie verpakking
Indium1 tot 2 druppels per dag, voor meer info, zie Indium Info – De comeback van een vergeten spoorelement

Prostaatkanker symptomen

In een vroeg stadium van prostaatkanker zijn er nog geen symptomen waarneembaar. Wanneer de kwaadaardige celgroei toeneemt kan zich dit uiten in klachten rondom het plassen. Zo kan het zijn dat een man moeite krijgt met plassen, juist extra vaak moet plassen, een zwakke urinestraal heeft, nadruppelt of bloed in de urine vindt. Daarnaast kunnen er pijnklachten ontstaan in de rug en de heupen.

Hoe wordt prostaatkanker geconstateerd

Wanneer je één of meer van deze symptomen ervaart is het verstandig om langs te gaan bij de huisarts. Die kan constateren of er sprake is van prostaatvergroting, een prostaatontsteking, prostaatkanker of een hele andere oorzaak. Soms doet de arts een bloedonderzoek naar het prostaat-specifieke antigeen (PSA). Dit is een eiwit dat bij een verhoogde waarde wijst op de aanwezigheid van een tumor.

Om dat vast te stellen voert de arts een rectaal touché uit. Dit is een inwendig onderzoek van de prostaat via de anus. De arts kan op deze manier voelen of er sprake is van verhardingen of knobbels. Is dat het geval, dan wordt er een biopsie van de prostaat genomen en krijg je een doorverwijzing naar de uroloog voor een MRI-scan.

Behandeling prostaatkanker de reguliere weg

Wanneer er prostaatkanker is geconstateerd, wordt er een behandelplan opgesteld. Dat plan is afhankelijk van de mate waarin de tumor zich heeft ontwikkeld. Is de tumor uitgezaaid, zal het plan er ook anders uitzien. Bij prostaatkanker die nog relatief in het beginstadium is, kan het zijn dat je enkel eens in de zoveel tijd naar de arts moet, om de groei in de gaten te houden.

Andere mogelijkheden waarvoor door de arts gekozen kan worden zijn in-of-uitwendige bestraling, verwijdering van de prostaat en in de ernstigste gevallen een testosteronblokker (chemische castratie). De bijwerkingen van deze behandelingen kunnen vrij intensief zijn. Zo kan het voorkomen dat een man te maken krijgt met erectiestoornissen, libidoverlies, incontinentie, minder spiervorming, meer buikvet en een verhoogd risico op dementie.

Prostaatkanker, wat kun je zelf doen

Als je de kans op prostaatkanker of snelle tumorgroei wilt verminderen, is het belangrijk een gezonde levensstijl te prioriteren. Dat begint met voldoende lichaamsbeweging en een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Voedingsmiddelen die de kans op prostaatkanker kunnen verminderen zijn:

Peulvruchten, met name soja: de lage hoeveelheid fyto-oestrogenen in peulvruchten saboteren de hormonen die prostaatkankercellen laten groeien.

Vette vis, vanwege de gezonde omega-3 vetzuren.

Groenten, vanwege antioxidanten, vitaminen en mineralen.

Fruit, vanwege antioxidanten, vitaminen en mineralen.

Verschillende plantaardige producten bevatten specifieke stofjes die de kans op prostaatkanker kunnen verminderen:

Lycopeen, een antioxidant die de kans op bepaalde soorten kanker verlaagt, waaronder prostaatkanker. Lycopeen vind je bijvoorbeeld in tomaten, grapefruit en meloen. Bovendien is dit antioxidant verkrijgbaar als voedingssupplement.

Groene thee bevat het antioxidant catechine en bevat antikanker- en weerstandsbevorderende eigenschappen (1). Het zou de voortgang van verschillende soorten kanker kunnen vertragen en diarree en braken veroorzaakt door radiotherapie kunnen voorkomen of verminderen. Ook groene thee is verkrijgbaar als supplement.

Paranoten bevatten veel selenium, een mineraal met een antioxidatieve werking. Selenium regelt daarnaast belangrijke ontgiftingsprocessen en biedt zodoende een verminderde kans op de ontwikkeling van kanker.

Broccoli en broccolikiemen bevatten het antioxidant sulforafaan, wat antikanker eigenschappen bevat (2).

Lijnzaad bevat de fyto-oestrogenen lignanen, die de hormoonhuishouding positief beïnvloeden en een antioxidatieve werking hebben. Zorg ervoor dat het lijnzaad gebroken is, zodat de lignanen kunnen vrijkomen. Je kunt gebroken lijnzaad kopen, let er hierbij wel op dat je het lijnzaad in de koelkast bewaart en binnen 3 à 4 weken opmaakt. Je kunt ook de hele zaadjes kopen en zelf kleine porties malen. De hele lijnzaadjes zijn namelijk veel langer houdbaar.

• Uit laboratorium- en dieronderzoek blijkt dat dé plant die wordt ingezet bij prostaatklachten, de zaagpalm (saw palmetto) kan helpen om de groei en verspreiding van prostaatkankercellen tegen te gaan (3,4,5).

Bronnen

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium