Also take a look at our:

Prostaatontsteking

Wat is prostaatontsteking?

De prostaat bevindt zich onder de blaas en maakt zaadvocht aan voor de vorming van sperma. Deze klier, die alleen mannen bezitten, is gevoelig voor ontstekingen, zeker naarmate een man ouder wordt. Zo’n ontsteking noemt men ook wel prostatitis. Er zijn vier soorten prostaatontstekingen:

• acute bacteriële prostatitis
• chronische bacteriële prostatitis
• chronische niet-bacteriële prostatitis (bekkenpijnsyndroom)
• asymptomatische prostatitis.

Nano mineralen en geneeskrachtige stoffen bij prostatitis

Als je een prostaatontsteking op de natuurlijke manier wilt behandelen of voorkomen, begint dat altijd met een gezond voedingspatroon, voldoende beweging en een bewuste leefstijl. Laat het grootste deel van je maaltijd bestaan uit groente en fruit, zodat je voldoende vitaminen, mineralen en antioxidanten binnenkrijgt. Dat zijn dé ingrediënten voor je lichaam om optimaal te kunnen functioneren.

Ook gezonde omega-3 vetten, die je met name vindt in vette vis en lijnzaadolie, zijn belangrijk om ontstekingen te helpen voorkomen.

Cranberries zijn goed voor de urineweg bij plasproblemen, brandnetel vergemakkelijkt het plassen en viltige basterdwederik heeft een antibacteriële werking die ook zuiverend en ontstekingsremmend optreedt. Ten slotte is het belangrijk om insulineresistentie te voorkomen, in dit artikel lees je daar meer over.

Daarnaast zijn er verschillende supplementen verkrijgbaar waarmee je de kans op een prostaatontsteking kunt verkleinen. Het gaat dan met name om mineralen: één van de belangrijke bouwstoffen voor het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan zink, goud, zilver, platina en indium. Wanneer je ervoor kiest om met mineralen te suppleren, is het verstandig voor een goed opneembare vorm te kiezen, zoals nano mineralen.

Nano zink: zink ondersteunt het afweersysteem bij infecties, ontstekingen en auto-immuunaandoeningen. Zink komt bovendien veel voor in de prostaat en een (veelvoorkomend) tekort aan zink verzwakt dit orgaan.

Nano goud: als antioxidant, ontstekingsremmer en beschermer van zenuwweefsel.

Nano zilver: heeft sterkte antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen.

Nano platina: helpt ontstekingsprocessen te remmen en balanceert het libido. Het effect op het libido is nooit wetenschappelijk onderzocht, maar in de praktijk gebleken.

Nano ijzer: een ijzertekort verhoogt de gevoeligheid voor ontstekingen.

Indium: vermindert de kans op prostaatontsteking doordat het de opname van zink bevordert.

Om verkeerde celgroei tegen te gaan kan ook probiotica een belangrijke aanvulling zijn op het dieet. Probiotica helpt de darmflora gezond te houden, wat een grote rol speelt voor een sterk immuunsysteem.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano goud
Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie Nano Goud – Nano Mineralen
Nano zink
30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zink en Zink en Koper – Nano Mineralen
Nano zilver
Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie Nano Zilver – Nano Mineralen
Nano platinaNaar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie Nano Platina – Nano Mineralen
Nano ijzer (bij een tekort)
Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie Nano Ijzer – Nano Mineralen
Probiotica met stam Prevotella stercoreaZie verpakking
Indium1 tot 2 druppels per dag, voor meer info, zie Indium Info – De comeback van een vergeten spoorelement

Prostatitis symptomen

Bij vrijwel alle vormen van prostatitis kan er sprake zijn van stoelgangproblemen, blaas- en plasproblemen en pijn tussen de penis en anus. Bij acute bacteriële prostatitis kan er ook sprake zijn van rillingen, koorts en een ziek gevoel, terwijl bij chronische bacteriële prostatitis ook ejaculatie- en bekkenpijn kan voorkomen.

Chronische niet-bacteriële prostatitis (bekkenpijnsyndroom) heeft dezelfde symptomen als chronische bacteriële prostatitis. Het enige verschil is dat bij de niet-bacteriële vorm er vrijwel nooit sprake is van een urineweginfectie, terwijl dat bij de bacteriële vorm wél kan voorkomen. Asymptomatische prostatitis kent onduidelijke symptomen en wordt daarom vaak niet of enkel per ongeluk vastgesteld.

Prostatitis oorzaak

Ook de oorzaak van prostatitis hangt af van de vorm. Acute bacteriële prostatitis en chronische bacteriële prostatitis worden veroorzaakt door een bacteriële infectie. Bij chronische bacteriële prostatitis kunnen ook prostaatsteentjes de ontsteking hebben veroorzaakt. Deze worden veroorzaakt door neergeslagen kalk in het prostaatweefsel, mannen boven de 60 hebben vrijwel allemaal één of meerdere steentjes in de prostaat. Daar hoeft een man geen last van te hebben, maar in enkele gevallen draagt het bij aan ontstekingen.

De oorzaak van chronische niet-bacteriële prostatitis (bekkenpijnsyndroom) is onduidelijk doordat het vaak een samenspel is van meerdere problemen in het lijf. Mogelijke oorzaken zijn: prostaatsteentjes, vergrote prostaat waardoor de urineweg beknelt, bekkenbodemspanning, een verhoogde algehele ontstekingsactiviteit in het lichaam of toch een bacteriële infectie die zich moeilijk laat vinden. Ook bij asymptomatische prostatitis is de oorzaak onduidelijk, maar kunnen alle bovengenoemde problemen de oorzaak zijn.

Wat doet de huisarts bij prostatitis

Wanneer je naar de huisarts gaat met klachten die kunnen wijzen op een prostaatontsteking, zal er een onderzoek gestart worden. Dat kan bestaan uit een bloedtest, urineonderzoek of spermaonderzoek. Bij bacteriële ontstekingen wordt antibiotica voorgeschreven. Bij niet-bacteriële ontstekingen en/of het bestrijden van symptomen, wordt er mogelijk ook gekeken naar pijnstillers, spierontspanners en laxeermiddelen.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium