Also take a look at our:

Psoriasis

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische huidaandoening die valt onder de auto-immuunziekten. Bij psoriasis vernieuwen de huidcellen zich ongeveer elke vier dagen, waardoor de dode huidcellen zich ophogen en er dikke, rode en schilferige plekken op de huid ontstaan. Het manifesteert zich vooral op de armen, benen, knieën en ellebogen, maar ook op de hoofdhuid en rondom de oren.

De aandoening heeft een wisselend verloop en kan met perioden erger of minder erg zijn. Zo kan er bij stress, een verlaagde weerstand en het nuttigen van ontstekingsbevorderende voeding een toename van klachten ontstaan.

Nano mineralen en geneeskrachtige stoffen bij psoriasis

Er zijn verschillende voedingssupplementen verkrijgbaar die kunnen ondersteunen bij psoriasis.

Vitamine D is een belangrijk basissupplement voor iedereen met psoriasis. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat mensen met psoriasis een tekort aan vitamine D hebben. Een vitamine D tekort zou zelfs een rol kunnen spelen in het ontstaan van psoriasis (1). Een gezonde vitamine D-waarde begint bij 80 nmol/liter.

Kurkuma heeft ontstekingsremmende eigenschappen bij psoriasis en ondersteunt de ontgifting van de lever, hetgeen ook van belang is bij psoriasis. Voor meer info, zie Kurkuma: De zonnige ontstekingsremmer – Nano Mineralen.

Nano zink verbetert de werking van het immuunsysteem en wordt ingezet bij auto-immuunaandoeningen, waaronder psoriasis. Mensen met psoriasis hebben vaak een groot zinktekort, omdat het lichaam veel zink verbruikt voor het herstellen van de beschadigde huid. Het voordeel van nano zink is dat het ook uitwendig aangebracht kan worden, eventueel in combinatie met nano zilver. Beide stoffen helpen de huid om mooi te genezen.

De huid spiegelt de gezondheid van de darmen. Zowel de huid als de darmen hebben een barrière die bepaalt wat er binnenkomt en wat niet. Als de barrière niet goed functioneert, heb je kans dat er een immuunreactie wordt uitgelokt. De versnelde celdeling en de ontstekingen waarvan sprake is bij psoriasis kunnen daar een gevolg van zijn.

• Een reinigingskuur met nano zilver reinigt de darmen en vermindert de hoeveelheid ontstekingsbevorderende bacteriën. Doe een kuur van één maand.

• Daarna kunnen supplementen genomen worden die het darmslijmvlies en de darmwand herstellen en versterken. L-glutamine repareert beschadigingen in de darmwand. Nano zink is een belangrijk mineraal voor het herstel van de darmslijmvliezen.

• Als laatste volgt een probioticakuur. Er bestaan speciale probiotica die ontstekingsremmende bacteriestammen bevatten en die de balans in de darmen herstellen. Zo wordt de tolerantie van de slijmvliezen versterkt en nemen huidklachten af.

Uitwendig kan de huid verzorgd worden met producten op basis van dode zeezout, aloë vera, shea boter of kokosolie.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano zilver
5- 30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zilver – Nano Mineralen
Nano zink
30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zink en Zink en Koper – Nano Mineralen
Nano goud
Uitwendig en inwendig. Voor meer info, zie Nano Goud – Nano Mineralen
Vitamine D
50-100 mcg per dag
Probiotica
Zie verpakking
L-glutamineZie verpakking
Omega-3 vetzurenEen hoge dosering, afhankelijk van het merk
KurkumaZie verpakking

 

Voeding tips bij psoriasis

Ontstekingsbevorderende producten zoals alcohol, rood- en varkensvlees, zuivel, gluten, geraffineerde koolhydraten en gefrituurd eten kunnen de klachten verergeren. Een ontstekingsremmend dieet daarentegen kan de klachten verminderen. Een ontstekingsremmend dieet is rijk aan vette vis (en/of een vis- of algenoliesupplement) en andere voedingsmiddelen met gezonde vetten. Denk aan:

• avocado’s
• noten en zaden
• gezonde oliën zoals olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, teunisbloemolie of borageolie

Ook peulvruchten, volkoren granen, groenten en fruit maken onderdeel uit van een ontstekingsremmend dieet. Drink per kg lichaamsgewicht 30 ml gezuiverd water of kruidenthee per dag. Kruiden als kurkuma, gember, oregano, tijm en kamille werken ook ontstekingsremmend.

Bronnen

(1) Barrea, L. et al (2017). Vitamin D and its role in psoriasis: An overview of the dermatologist and nutritionist. Reviews in endocrine and metabolic disorders, 18(2): 195–205.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium