Also take a look at our:

Reumatische artritis

Wat is reumatische artritis?

Reumatoïde artritis (RA) is een chronische aandoening waarbij gewrichtsontstekingen ontstaan, die het kraakbeen in de gewrichten aantasten. Het gaat gepaard met veel pijn en soms ook misvorming en verdikking van de gewrichten. Ook de mobiliteit van de gewrichten gaat achteruit. RA is een auto-immuunziekte, wat wil zeggen dat het immuunsysteem de eigen lichaamscellen aanvalt omdat het denkt dat het indringers zijn.

Zo ontstaan ontstekingen die veel pijn kunnen veroorzaken. De ontstekingen zijn de ene dag erger dan de andere dag, wat betekent dat het een periode heel goed kan gaan, afgewisseld met periodes van veel pijn.

Nano mineralen en geneeskrachtige stoffen bij reumatische artritis

Nano mineralen zijn minuscule deeltjes van een mineraal, opgelost in zuiver water. Deze oplossing kun je oraal innemen of plaatselijk aanbrengen op de huid. Mineralen zijn de bouwstenen van het lichaam, ze zijn nodig om de lichamelijke en mentale processen goed te laten verlopen.

Nano goud remt verschillende ontstekingsbevorderende stoffen en reguleert zodoende bij ontstekingsziekten als artritis. Daarnaast remt het vrije radicalen, de échte ziekmakers, die ook vrijkomen doordat het lichaam zichzelf aanvalt. Hierdoor helpt nano goud de afbraak van het kraakbeen tegen te gaan. Ter ondersteuning bij stijfheid, vermoeidheid en bij zenuwklachten is nano magnesium een mooie aanvulling.

Ook nano zink en koper kan worden ingezet bij reumatische artritis staat het lijf bij tegen reumatische artritis. Deze mineralen versterken het afweersysteem bij ontstekingen en auto-immuunaandoeningen. Daarnaast speelt zink een rol bij omzetten van vetzuren, die essentieel zijn bij de regulatie van ontstekingen.

Naast nano mineralen kan er gekozen worden voor suppletie, gericht op het remmen van ontstekingen of het ondersteunen van het kraakbeen.

Voor het remmen van ontstekingen:

Astaxanthine: werkt ontstekingsremmend en pijn verlagend.

Curcumine: een stof uit kurkuma met een krachtige ontstekingsremmende werking.

Omega-3: voor het reguleren van ontstekingen.

PEA (palmitoylethanolamide): ontstekingsremmend en pijnstillend.

Vitamine C: antioxidant werkzaam tegen ontstekingen.

Vitamine K2: draagt bij aan het remmen van gewrichtsontstekingen.

MSM (methylsulfonylmethaan): gaat ontstekingen tegen en remt gewrichtspijn.

Voor het ondersteunen van het kraakbeen:

Glucosamine: dit is een bouwsteen van kraakbeen die het lichaam zelf aanmaakt, maar gedurende je ouder wordt steeds minder. Suppleren kan het kraakbeen behoorlijk ondersteunen, zeker omdat het ook ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

Chondroïtinesulfaat: remt enzymen die bijdragen aan de afbraak van kraakbeen.

Hyaluronzuur: remt ook de afgifte van enzymen af die het kraakbeen afbreken en werkt ontstekingsremmend.

Naast genoemde mineralen en supplementen kan er gesuppleerd worden met silicium, wat helpt bij het verminderen van kalkafzetting en zorgt voor meer soepelheid. Silicium is een noodzakelijke bouwstof voor de botten, pezen, het bindweefsel, de huid en de haren en krijgen we veel te weinig binnen via de voeding. Vanaf 40 jaar en als je klachten hebt, is het dus belangrijk om dit te suppleren.

Vitamine D3 is basissuppletie voor iedereen in Nederland, gedurende de herfst, winter en lente. Maar als je een immuunsysteem gerelateerde aandoening hebt, zoals RA, is het nog belangrijker om dagelijks een afdoende hoeveelheid D3 te nemen in de vorm van een supplement.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano goud
5-30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Goud – Nano Mineralen
Nano zink (en koper)
30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Zink en Zink en Koper – Nano Mineralen
Nano magnesium
30 ml per dag. Zie voor meer informatie Nano Magnesium – Nano Mineralen
AstaxanthineIn overleg met een deskundige
Chondroïtine1200 mg per dag in combinatie met 1500 mg glucosamine per dag of op advies
CurcumineZie verpakking
Glucosamine1500 mg per dag samen met 1200 mg chondroïtine per dag of op advies
HyaluronzurZie verpakking
MSMZie verpakking – in overleg met een deskundige
Omega-3Zie verpakking
Palmitoylethanolamide (PEA)Zie verpakking
SiliciumZie verpakking
Vitamine C1000-2000 mg per dag
Vitamine K245 mcg (vitamine K2)
Vitamine D75-100 mcg per dag

Reumatische artritis symptomen

Reumatische artritis wordt gekenmerkt door verschillende symptomen, die niet altijd allemaal aanwezig zijn:

• Ontstekingen in meerdere gewrichten
• Pijn in gewrichten
• Gezwollen gewrichten
• Gewrichten voelen warm aan
• Vermoeidheid
• Stijve gewrichten
• Ontsteking van slijmbeurzen
• Ontsteking pezen
• Scheurtjes in een pees
• Zwellingen bij gewrichten
• Zenuwaandoeningen
• Botontkalking (osteoporose)

Reumatische artritis oorzaak

RA komt op alle leeftijden voor, maar is vaker te zien bij vrouwen dan bij mannen. In de reguliere geneeskunde is nog altijd geen duidelijke oorzaak aangewezen voor RA. Wel is er bekend dat omgevingsfactoren een rol kunnen spelen. Zo vergroot roken het risico op RA, net als chronische stress. Daarnaast hebben hormonen invloed op de ernst van de klachten.

Toch komt reumatische artritis steeds vaker voor, wat zou kunnen komen door een grote blootstelling aan toxische stoffen en zware metalen. Ook een tekort aan voedingsstoffen kan bijdragen aan het ontstaan van artritis, net als een verstoorde spijsvertering. Er worden dan veel afvalstoffen niet goed afgevoerd en voedingsstoffen niet goed opgenomen. Dit kan leiden tot laaggradige ontstekingen in het lijf die het immuunsysteem op alert zetten, waardoor het overdreven reageert en het lichaam zichzelf aanvalt.

Holistisch gezien ligt er onder reuma vaak veel teleurstelling verborgen. Verdriet is lange tijd onderdrukt en uit zich nu in reumatische klachten. De sleutel ligt in het terugkomen bij jezelf, in het ‘ja’ zeggen tegen alles wat zich aandient. In en buiten jezelf. Sta jezelf toe je pijn te voelen en omarm jezelf volledig. Het gaat niet om wat anderen van je vinden, je hoeft jezelf niet te bewijzen. Door jezelf liefdevolle, warme energie te geven, transformeer je de koude en harde reuma.

Wat doet de huisarts bij reumatische artritis

Als de huisarts vermoedt dat je klachten wijzen op RA, wordt er bloedonderzoek gedaan om zicht te krijgen op de ontstekingswaarden en de levels van bepaalde eiwitten. Mocht het bloedonderzoek geen duidelijk resultaat geven, worden er röntgenfoto’s gemaakt. Als de diagnose RA wordt gesteld zal de huisarts ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’S) of reumaremmers (csDmards) voorschrijven.

Natuurlijke behandeling reumatische artritis

Een natuurlijke behandeling van reumatische artritis kan worden ingezet met eerder genoemde geneeskrachtige stoffen. Een natuurarts of orthomoleculair therapeut kan je hierbij helpen. Daarnaast kan het interessant zijn om een alternatieve therapie te zoeken, zoals acupunctuur of bioresonantietherapie. Veel mensen behalen hier positieve resultaten mee, doordat energie weer gaat stromen, de pijn verlicht wordt of omdat bepaalde ziekmakers in het lijf worden aangepakt.

Daarnaast is het altijd van belang om een gezond en gevarieerd dieet te volgen, eventueel in samenwerking met een diëtiste die zich heeft gespecialiseerd in jouw aandoening.

Leefstijl tips bij reumatische artritis

Wanneer het lichaam overbelast is door hard werken of stress, verergeren doorgaans ook de klachten. Zeker als we te maken hebben met chronische stress, wordt het immuunsysteem alleen maar alerter, waardoor de auto-immuunziekte verergert. Ook alcohol en roken dragen bij aan een verergering van klachten.

Geef dus prioriteit aan ontspanningsoefeningen, bijvoorbeeld door middel van yoga nidra, yin yoga of restorative yoga. Ook hebben mensen met RA vaak baat bij Tai Chi of Qi Gong, of rustig wandelen met behulp van Nordic Walking stokken. Op internet zijn veel begeleide meditaties en body scans te vinden, die je helpen nog dieper in je lijf te zakken en te ontspannen.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende zonlicht te krijgen, een vochtig klimaat verergert de klachten. Veel mensen met RA verhuizen daarom naar warmere, drogere gebieden, als ze daartoe de mogelijkheid hebben.

Voeding tips bij reumatische artritis

Een leefstijl afgestemd op RA kan natuurlijk niet zonder gezond en gevarieerd voedingspatroon. Het kan interessant zijn om samen met een diëtiste te kijken welke voeding bij je past, maar ook een ayurvedisch therapeut kan je hierbij helpen.

Over het algemeen is het belangrijk om stoffen te vermijden die ontstekingen verergeren, zoals alcohol, koffie en snelle suikers. Vervang wit brood dus door volkoren brood en eet voldoende granen, bladgroenten en fruit (met name bessen). Ook gezonde vetten helpen bij het reguleren van ontstekingen. Kies voor lijnzaadolie of vette vis of suppleer met een omega 3 supplement. Daarnaast zijn kruiden als kurkuma, gember en ceylon kaneel ontstekingsremmend. Voeg deze kruiden dus lekker toe aan je maaltijden.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium