Also take a look at our:

Spataderen

Wat zijn spataderen?

Bij spataderen is er sprake van een verwijding van de beenaderen, met als gevolg dat de aderkleppen onvoldoende sluiten. Hierdoor vloeit het bloed dat omhoog wordt gepompt richting het hart voor een deel weer terug de benen in. Het bloed kan dan niet goed naar boven stromen, waardoor er druk ontstaat. De ader en zijtakken worden gedwongen om uit te zetten, met spataderen als resultaat.

Nano mineralen en geneeskrachtige stoffen bij spataderen

Vitaminen, mineralen, planten en kruiden kunnen een bijdrage leveren aan het verminderen van spataderen. De spataderen zullen niet verdwijnen, maar de toename ervan wel afnemen.

Silicium (kiezelzuur) is een belangrijke voedingsstof voor het bindweefsel. Een tekort aan silicium verzwakt de gehele bindweefselstructuur. Silicium wordt vooral aangetroffen in weefsels die een zekere stevigheid moeten hebben zoals botten, pezen, gewrichtsbanden, kraakbeen, vaatwanden (aorta), bindweefsel, huid, haren, nagels en bepaalde organen en klieren. Silicium maakt ook onderdeel uit van collageen, het eiwit dat verantwoordelijk is voor de stevigheid van de huid. Silicum is dus dé voedingsstof om de bindweefsels te versterken (1).

De hoeveelheid silicium in het lichaam vermindert sterk naarmate we ouder worden. Planten zoals brandnetel, bamboe, heermoes en gierst zijn rijk aan silicium, maar zijn geen voedingsstoffen die regelmatig geconsumeerd worden. Omdat silicium zo belangrijk is, is het een goed idee om het preventief te suppleren. Doe bijvoorbeeld twee keer per jaar een kuur met silicium. Ter behandeling van spataderen kan silicium langdurig gebruikt worden. Kies een organisch silicium van goede kwaliteit.

Oligomere Proantho Cyanidines (OPC’s) zijn bioflavonoïden uit planten met een krachtige antioxidatieve en ontstekingsremmende werking. OPC’s ontspannen de bloedvaten en hebben een positieve invloed op het bindweefsel, de huid en andere weefsels en organen. Alle onderdelen van de druif behoren tot de rijkste bronnen van OPC’s, vooral de pitjes. Het schorsextract van de toverhazelaar en de pijnboom bevat ook veel OPC’s. Een supplement met deze stoffen bevat een voldoende hoge dosering om spataderen aan te pakken.

Paardenkastanje ondersteunt de doorbloeding in de aderen en verlicht symptomen als een zwaar, rusteloos gevoel en kramp.

Rode wijnstok bevat pigmenten, anthocyanen, die de eigenschap hebben om de doorlaatbaarheid van de haarvaten te verminderen. Dit leidt tot sterke aderen die opeenhoping van bloed voorkomen. 

Honingklaver werkt bloedverdunnend en heeft de kracht om aders te versterken en de doorbloeding te bevorderen, zodat het bloed goed van de benen terug naar het hart kan stromen. Het vermindert, net als rode wijnstok, de vochtdoorlating van de haarvaten. Hierdoor blijven de bloedvatwanden beter bevochtigd en de aderen worden er sterker van. Net als honingklaver kan rode wijnstok spataderen helpen verminderen én voorkomen. 

Vitamine C werkt samen met OPC’s in het gezond en elastisch houden van de bloedvaten en versterkt het bindweefsel. Neem dagelijks 2 keer 1000 mg.

Geneeskrachtige stoffen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Silicium
Zie verpakking
OPC’s
Zie verpakking
PaardenkastanjeZie verpakking
Rode wijnstok/honingklaver
Zie verpakking
Vitamine C
1000 – 2000 mg per dag

Spataderen oorzaak

Spataderen kunnen worden veroorzaakt door bindweefselzwakte, iets dat voorkomt bij overgewicht, zwangerschap, langdurig gebruik van de anticonceptiepil, een overwegend zittend bestaan en een staand beroep. Factoren als genetische aanleg, roken en een hoge bloeddruk kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van spataderen.

Primaire en secundaire spataderen

Er wordt onderscheid gemaakt in primaire en secundaire spataderen. Secundaire spataderen gaan gepaard met trombose, dit wordt medisch behandeld. De reguliere behandeling van spataderen bestaat meestal uit het verwijderen van de ader die niet goed werkt, lasertherapie of het dragen van steunkousen. Gelukkig bestaan er ook natuurlijke stoffen uit planten die de oorzaak aanpakken en progressie kunnen remmen! Wie weet is een medische behandeling dan niet nodig.

Bronnen

1. Azhdari, M. et al. (2020). Red vine leaf extract (AS 195) can improve some signs and symptoms of chronic venous insufficiency, a systematic review. Phytotherapy Research, 34(10): 1002/ptr.6705.

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Nano Zilver

Nano Magnesium